Avrupa Birliði 4. Ýnsan Haklarý Film Günleri yarýn baþlýyor. 10 Aralýk Uluslararasý Ýnsan Haklarý Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlik kapsamýnda 19 Aralýk’a dek Ankara, Çanakkale, Eskiþehir, Mersin, Sinop, Van illerinde 20 AB ülkesi ve Türkiye’den filmler gösterime sunulacak. Gösterilecek filmler arasýnda yýlýn en iyi filmlerinden bazýlarý bulunuyor. Kornel Mundruczo’nun “Beyaz Tanrý”sý, Sudabeh Mortezai’nin “Macondo”su ve Margarethe von Trotta’nýn “Hannah Arendt”i, Türkiye’den iki ödüllü film, Reis Çelik’in “Lal Gece”si ve Kazým Öz’ün “Bir Varmýþ, Bir Yokmuþ” kaçýrýlmayacaklar listesinde. Hiç üþenmeyin, sonra Internet’ten bakarým demeyin, tarihleri ve mekanlarý not alýn, lütfen:
4. Ýnsan Haklarý Film Günleri 5 - 7 Aralýk tarihleri arasýnda Van Ticaret ve Sanayi Odasý Salonu’nda, ayný tarihlerde Çanakkale’de Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi’nde, 9 - 14 Aralýk tarihleri arasýnda Ankara’da Büyülü Fener Kýzýlay Sinemasý’nda, 10 - 12 Aralýk tarihleri arasýnda Eskiþehir’de Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da, 16 - 19 Aralýk tarihleri arasýnda Mersin’de Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uður Oral Kültür Merkezi B Salonu’nda, 17 - 19 Aralýk tarihleri arasýnda Sinop’ta Merkez Halk Eðitimi ve ASO Müdürlüðü’nde düzenlenecek.
Film seçkisine göz atmadan önce yarýn 16.30’da Van Ticaret ve Sanayi Odasý’nda yapýlacak olan panele dikkatinizi çekmek isterim. Daha reþit olmadan aileleri tarafýndan zorla evlendirilen kýz çocuklarý, eninde sonunda onlarý alenen satýn alan pedofillerin zulmüne uðruyor. Kýz çocuklarýna yönelik þiddet bütün dünya ülkelerinin ve kurumlarýnýn öncelikli olarak üzerine eðildikleri bir sorun. AB’nin Kadýna Yönelik Þiddetin Önlenmesi Rehber Ýlkeleri kadýn haklarýna öncelik tanýnmasý ve bu konuda uzun vadeli adýmlar atýlmasýný öngörür. BM’nin Kadýnlara Karþý Her Türlü Ayrýmcýlýðýn Önlenmesi Uluslararasý Sözleþmesi - CEDAW, kýz çocuklarýnýn “erken yaþta ve zorla evlendirilmeden baðýmsýz olmasýný” onlarýn ayrýlmaz bir insan hakký olarak tanýmlar. Türkiye’nin de taraf olduðu Pekin Eylem Platformu tarafýndan tanýmlanan 12 kritik alandan biri. Taraflar, kýz çocuklarýna yönelik þiddeti ortadan kaldýrma taahhüdünde bulundu.
Avrupa Birliði Türkiye Delegasyonu ile Birleþmiþ Milletler Türkiye, yarýn saat 16.30’da Van Ticaret ve Sanayi Odasý’nda “Kadýn ve Çocuklar için Birlikteyiz” baþlýklý bir panelde bu sorunu tartýþacak. Panele Avrupa Birliði Türkiye Delegasyonu Kurum Oluþturma ve Sivil Toplum Bölüm Baþkaný Lise Pate Yýlmazer; BM Toplumsal Cinsiyet Uzmaný Zeliha Ünaldý; Van Kadýn Derneði Baþkaný Zozan Özgökçe; Gündem Çocuk Derneði Sosyal Hizmetler Uzmaný Emrah Kýrýmsoy ve Film Günleri kapsamýnda gösterilecek olan “Zarok / Çocuk” adlý kýsa filmin yönetmeni Muhammet Beyazdað katýlacak. Panelden hemen önce “Zarok / Çocuk”un yaný sýra Ýngiliz yapýmý, Ruth Beni imzalý “Kýzýmýz” adlý kýsa film de gösterilecek.
Her ilin film çizelgesi farklý... Programý yukarýda adý geçen mekanlardan, yerel basýndan ve www.avrupa.info.tr adresinden takip edebilirsiniz. Hepimizin kýskanacaðý Selçuk Demirel Retrospektifi sadece Ankara’da sergilenecek... Demirel’in 1974 - 2014 tarihleri arasýndaki 40 yýllýk çalýþmalarýndan oluþan retrospektife “Ýnsanoðlu Kuþ Misali” baþlýðý kondu. Çaðdaþ Sanatlar Merkezi’ndeki retrospektifin iki ana bölümünden ilkinde Demirel’in afiþleri, ikincisinde basýnda çýkan çizimleri yer alýyor. Ýkinci bölüm de konularýna göre “Jeopolitik”, “Ýnsan Haklarý” ve “Düþünmek” baþlýklarýna ayrýldý. Yakýn tarihe Selçuk Demirel’in dünya çapýnda kapýþýlan güzel çizgileri ve bilgeliði üzerinden bakabilecek Ankaralý sanatseverler.