İnsan olmanın vazgeçilmez kusuru

Bu hafta bıçak gibi keskin bir film vizyona giriyor. Amerikan aile yapısından yola çıkıp yozlaşmanın hikayesini çarpıcı bir şekilde veren Katil Joe seyredilmesi zor ama kaçırılmaması gereken bir yapım.

AMERİKAN sinemasını bu sayfalarda birçok kez eleştirdik. Eleştirimizin en büyük kısmı da  sinema endüstrisinin iktidara veya emperyalizmine teslim olması hatta onun en etkin silahı görevini üstlenmesiydi. Ama aradan bazı bağımsız yapımlar çıkıyor ve sinemanın siyasi, eleştirel ve sanatsal yapısını bize tekrar hatırlatıyor. Killer Joe son dönemde seyrettiğim en sert siyasi ve toplumsal eleştiriye sahip bıçak gibi bir film.

Film taşralı bir Amerikan ailesinin yozlaşmış ilişkilerini ve aile boyu bir suç öyküsünü konu alıyor. Chris uyuşturucu satıcısıdır. Fakat satmak için zulaladığı uyuşturucuları annesi çalar. Bunun üzerine uyuşturucuyu aldığı mafya tarafından takibe alınır. Chris kendince bir çözüm bulur. Annesinin hayat sigortası vardır. Annesi ölürse yüklü miktarda sigorta parası Chris’in kız kardeşine verilecektir. Chris’in babası Ansel annesinden ayrılmış ve tekrar evlenmiştir. Kardeşi      Dottie, babası ve üvey annesi bir karavanda yaşar. Chris aklındaki şeytani planı uygulamak için babasına gider. Bir kiralık katil olduğunu ve annesinin hayat sigortasından gelecek parayı paylaşabileceklerini söyler. Kız kardeşi Dottie ailenin en masum üyesidir ve kendi yarattığı dünyada yaşamaktadır. Baba Ansel Chris’e güvenmese de Dottie’den kolayca parayı alabileceklerini düşünüp planı kabul eder. Hem polis hem de kiralık katil olan Joe ile buluşur ve durumu anlatırlar. Joe teklifi kabul eder ama 25 bin dolar parayı peşin ister. Bizim baba oğulda ise para yoktur. Joe ise Dottie’ye göz koymuştur ve şu teklifi yapar: Dottie’yi ona vereceklerdir... Film, o kadar insan ilişkilerini yozlaşmış bir şekilde veriyor ki Joe gerçekten duygusal olarak Dottie’den etkileniyor mu yoksa para Dottie’ye kalacak diye mi onu sonsuza kadar istemeye başlıyor emin olamıyoruz. Sonunda işler iyice karışır. 

SEYREDİLMESİ ZOR SAHNELER

Filmde seyredilmesi zor sahneler var ama bütün bu yozlaşmışlığın, ahlaksızlığın en derininde insan ilişkilerinin kapitalizme teslim olması sonucu düşülen durumun resmi var. Fakirlik perdede büyük yer kaplıyor. Ama yönetmen para fakirliğinden daha çok duygu yoksulluğunu bize hissettiriyor. Bütün bu karakterlerin içinde en rahatsız edici olansa Thomas Haden Church’ün canlandırdığı baba karakteri. Bütün değer yoksunluğunun sorumluluğu onun omuzlarında. Belki planların yaratıcısı değil ama bu insanlık ayıbı planları yapanların babası. Tabii bu karakter üzerinden Amerikan iktidarına da bir gönderme olduğunu gözden kaçırmamalıyız. Yönetmen William Friedkin The Exorcist, French Connection gibi filmlere imza atmış önemli bir isim. 2000’lerde suskunluğa bürünmüş olsa da 78 yaşındaki gencecik ruhun üretimini görüyoruz. Friedkin bu sert üslubuyla keşke kariyerine birkaç film daha sığdırsaydı. Filmin oyuncu kadrosuna gelince Emile Hirch Chris’i, Juno Temple Dottie’yi, Matthew McConaughey Killer Joe’yu canlandırıyor. Bütün oyunculuklar usta işi. Böyle bütün oyunculukların başarılı olduğu filmde yönetmene bir alkış daha göndermek gerekir. Mutlaka seyredin ama öfkenizin kabaracağını söylemeliyim!

Vizyondakiler

Mükemmel Plan

YAKIN dostlar Jason ve Julie, arkadaş grubunda bekar kalan son insanlardır. Çocuk sahibi olunca ilişkilerde değişiklik olduğunu gözlemleyen iki arkadaş, duygusal yakınlık olmadan çocuk yapmaya karar verir.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Friends With Kids
Yönetmen: Jennifer Westfeldt
Oyuncular: Adam Scott, Jennifer Westfeldt Tür: Romantik komedi Yapım: 2011, ABD, 107 dakika.

Frankenweenie

KÖPEĞİ Sparky’yi kaybeden Victor, en iyi arkadaşını tekrar hayata döndürmek ister.  Ama yeni Sparky dışarı çıkınca Victor’ın öğrenci arkadaşları, öğretmenleri ve kasabalılar ‘yeni hayat’ın korkunç olabileceğini görür.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Tim Burton Seslendirenler:
Winona Ryder, Martin Short, Catherine O’Hara, Martin Landau Tür: Animasyon Yapım: 2012, ABD, 87 dakika.