İnsan onuru için yeni bir sözleşme

Ak Parti aday tanıtım toplantısında Başbakan Davutoğlu’nun okuduğu ‘Yeni Türkiye Sözleşmesi’ insan onurunun taçlandırılmasını’ amaçlayan bir sözleşme.

Dinlerken, on yıl kadar önce büyük tartışma yaratan Avrupa Birliği Anayasasını hatırladım.

Avrupa kapıldığı ırkçılık ve islamofobi belası nedeniyle, ‘insan onuru’ temelli  anayasanın üstünde yükseleceği bir düşünsel zemini zenginleştirip koruyamadı.

İlk maddesi insan onurunun korunması olan AB Anayasası rafa kalktı. Birlik şimdi bütünleşmeyi değil, her üyenin giderek kendi başının çaresine bakmaya gayreti gösterdiği bir topluluğa dönüştü.

Ama Türkiye şimdi ‘insan onuru’ temelli bir yeni manifestoyla yeni bir sözleşmeyle 12 yıl önce çıkılan yolda 2023 yıllarının, Yeni Türkiye’sine doğru yol alıyor.

Barış ve onur..

Demokrasi ve onur.

Refah ve onur.

Eşitlik ve onur.

***

Siyasi mücadeleler tarihine bakın..

Bütün yolun onura, insan onuruna çıktığını ve insan onurunun değer bulmadığı hiçbir siyasi mücadelenin başarıya ulaşmadığını görürsünüz.

Türkiye Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra onur kırılmalarıyla karşı karşıya kaldı.

İşgal ve Sevr sendromunu yaşadı..

Hasta ülke, hasta Türkiye, söylemleri oryantalizmin, doğu söz konusu olduğunda, en önemli söylemi oldu.

Onuru 200 yüzyıl boyunca her defasında kırılan bu ülke, kendine güven duygusunu kaybetti.

Onur kırılması ve güven kaybı derindi gerçekten..

AK Parti’nin ‘Yeni Sözleşmesi’nde ifade edildiği gibi, hiçbir zaman hayata geçmeyen 1921 Anayasasında hakimiyetin millette olduğu gerçeğinden sapıldı.

İstiklal Mahkemeleri onur kırdı.

Takriri Sükun, Dersim, Menemen, Menderes ve arkadaşlarının idamı, darbeler, cezaevleri ve daha sayfası bile açılmamış ama tümü de birbirinden beter onur kırılmasına yol açmış hadiseler, zulüm ve haksızlıklar..

Bugünlere bu siyasi hafızadan geldi AK Parti. CHP’nin unutmayı tavsiye ettiği, sahiplenmeden hicap duyduğu bir ağır hafıza ve siyasi hatıralar, yeni Türkiye’nin yolunu açıyor.

Millet bu siyasi hafızayı, unutmadan yapıyor tercihlerini.

AK Parti’nin bu bakımdan mücadelesi, Türkiye’nin kendine güven duygusuyla örtüşüyor, siyasi hikayemizin devamında artık, insan onurunun korunması ve bunun yeni bir anayasayla taçlanması var.

AK Parti’nin yolu açık olsun.

İnsan onuru mücadelesini omuzlayanlara bu köşeden selam olsun.