Erbakan “Adil düzen” diyordu. Ecevit “Ýnsanca hakça bir düzen” istiyordu.
Demirel’in partisinin adý “Adalet” idi.
Erdoðan’ýn partisinin adýnda da “Adalet” var.
Türkiye 2014’te Soma faciasý ile karþý karþýya geldi.
Ne bu?
Ev kredisini ödeyebilmek için insanlarýn her türlü þart altýnda çalýþma mecburiyeti hissettiði bir Türkiye. Ve büyük þehirlerde trilyonluk bedeli bulunan rezidanslarýn peynir ekmek gibi satýldýðý bir Türkiye.
Adaletsizlik mi bu?
Ekonomi üzerine yazanlar, insanlarýn “Ev sahibi olma”yý düþünebilir hale gelmesini yine de bir geliþme seviyesi olarak görebilirler. “Dün karnýný doyurabilmek için her türlü þart altýnda çalýþmayý göze alýrdý insanlar” denebilir. Hatta Türkiye’nin bazý yerlerinde hala “Sadece karnýný doyurmak için” çalýþanlar bulunduðu da bir vakýa.
Ýþsizlik Türkiye’nin yakýcý bir sorunu. Amerika’dan Almanya’ya en geliþmiþ ülkelerin de sorunu.
Ýnsanlar iþsizliðe tahammül yerine, cehennem gibi ýsýnan maden ocaklarýnda karbonmonoksit soluyor olmanýn farkýnda olmadan çalýþmayý tercih edebiliyorlar. Sendikanýn sendika olmaktan çýkmasýný, iþ riski ve ücret pazarlýðý yapmayý akýllarýna bile getirmemeyi tercih edebiliyorlar.
Sovyet Sosyalizminden geriye ne kaldý? Adalet mi? Ýþçiler için cennet mi? Yoksa eski politbüro üyeleri içinden çýkmýþ süper milyarderler mi? Ve “Ýþçisin sen iþçi kal” sloganlarý mý?
Güney Kore kalkýnma modeli nasýl?
Ya Çin kalkýnma modeli?
Çin’de, süper lüks mallarýn satýldýðý maðazalar var. Acaba 1.5 milyarlýk nüfus içinde yüzde kaç Çinli o maðazalardan alýþveriþ yapabiliyordur ve yüzde kaçý, açlýk sýnýrýnýn altýnda bir hayat sürüyordur?
Türkiye’nin dev gibi sorunlarý var.
Ýþsizlik bu sorunlarýn baþýnda geliyor.
Çalýþanlarýn iþ güvenliði hakeza.
Ýþçilerin ücret pazarlýðý yapabilme zemininin ortadan kalkmýþ olmasý hakeza.
Düþük iþçi ücretleri ile üretilen Çin mallarý ile rekabetin zorluðu hakeza.
Türkiye’nin cari açýðý, borçlanmalarý, ödediði borç faizleri ve bundan iþsizlerin payýna bile düþen yükler...
Küresel kapitalizmin bedelleri, Ýslam dünyasýna tanýnan örtülü sömürge statüsü ve onun yansýmalarý.
Üst ste binen o kadar sorun var ki ve onun içinden çýkan insanýn azaldýðý hesabýn arttýðý düzen.
“Bu düzen deðiþmeli!” Evet.
Bunun yerine insanca hakça bir düzen kurulmalý, evet.
Devlet insaný öncelemeli, evet.
Sorun þu: Oraya nasýl gideceðiz?
Tayyip Erdoðan’a, “Senin inançlarýn faizli bir yapýyý yasaklýyor, sen neden ondan kurtulmuyorsun?” gibi bir soru sorulabilir. Ayný soru merhum Erbakan’a da sorulabilirdi. Ah ne kadar isterdi Erbakan bunu.
Ama tüm bunlar, yýllarý, belki on yýllarý bulacak bir mücadeleyi gerektiriyor ve o mücadeleye dayanýklý bir toplumsal - siyasal yapýyý. Bazen oralara gitmek isterken yerel ve uluslararasý yol kesiciler çýkýyor ve yere kapaklanýyorsunuz. “Havuz sistemi” geliþtirmeye çalýþan Erbakan’a karþý faiz lobisinin nasýl yok etme savaþýna soyunduðunu unutmak mümkün mü? Ecevit’i acaba Kýbrýs mý yedi yoksa haþhaþ konusunda Amerika’ya direniþi mi? Demirel’in yaþadýklarýnda Amerika’yý Rusya ile dengeleme giriþiminin etkisi olmuþ mudur?
Tayyip Erdoðan’a karþý yürütülen kampanyalar, ülke içinde - dýþýnda bazý þeyleri baþaramamýþ olmasýnýn faturasý mý, bazý þeyleri baþarmaya çalýþýyor olmasýnýn mý?
On tane Soma olsa ve Tayyip Erdoðan onun altýnda kalsa bazýlarý bayram edecekler.
Türkiye ekonomisi çökse, faiz yükselse, iþsizlik dað gibi çökse ülkenin üzerine, enflasyon týrmansa ve Tayyip Erdoðan altýnda kalsa bayram edecekler.
Doðu-Güneydoðu’da savaþ devam etse ve bedeli Erdoðan’a ödetilebilse bayram edecekler.
Oysa Erdoðan’lar geliyor, gidiyor ve biz Türkiye olarak, benzeri sorunlarla boðuþmaya devam ediyoruz. Amerikan kapitalizmi de “Evsizler sorunu”nu halledemedi.
Erdoðan olmasa ve yarýn Soma madenleri yeniden çalýþmaya baþlasa, bin kiþinin alýnacaðý madene 10 bin kiþinin baþvurmasý iþten bile deðildir. Ýþçilerin, oraya girmekte bir öne geçmek için torpil kullanmasý bile iþten deðildir. Bunun ölüm yolculuðu anlamýna geldiði ihtimali çok yüksek olsa da...
Küresel kapitalizm bizi de vuruyor, dünyayý da.
Bu karabasandan nasýl kurtulunacak? Bu, insanlýk çapýnda bir soru. Bunun cevabýný bulabilene aþk olsun.