Ýnsanlar ilgi bekleme ihtiyacý açýsýndan farklý

Ýlgi bekleme; bir baþkasý tarafýndan sevgi, dikkat, emek açýsýndan önemsenme ihtiyacýný gösterir. Ýlgi bekleme ihtiyacý açýsýndan insanlar spektrumal daðýlýrlar. Bir uçta ilgi ihtiyacý oldukça yüksek kiþiler bulunurken, diðer uçta ilgi ihtiyacý yok denecek kadar düþük insanlar bulunur. Çoðu kiþi bu iki ucun ortasýnda bulunur ve þartlara göre iki taraftan birine yaklaþýr veya uzaklaþýr. 

  

Ýlgi bekleme ihtiyacý yüksek kiþiler

Bu kiþiler baþkalarýnýn sevgisinin, yakýnlýðýnýn, dikkatinin ve ilgisinin kendisine yönelik olmasýný beklerler. Çocukluktan beri baþlayan bu tarz, anne baba ile, arkadaþlarý ile, eþi ile, çocuklarý ile devam edip gider. Ýnsan iliþkilerinin yoðun ve yakýn olmasý gerektiðine inanýrlar. Kendileri yakýnlarýna yüksek ilgi gösterirler ve yakýnlarýndan da ayný yoðunlukta ilgi beklerler.  

Bu kiþiler bekledikleri düzeyde ilgiyi almadýklarý zaman hýzla üzgün ve hýrçýn hale gelirler. Spektrumun diðer kýsýmlarýndaki kiþileri duygusuz olarak deðerlendirirler. 

  

Ýlgi bekleme ihtiyacý düþük kiþiler

Bu kiþiler baþkalarýnýn sevgisine, iltifatýna, kendisiyle ilgilenmesine, kendisini arayýp aramamasýna ilgisiz gibidirler. Çocukluktan baþlayan bu tarzlarý hayatlarý boyunca tüm iliþkilerinde devam eder. Hem kendileri baþkalarýna az ilgi gösterirler hem baþkalarýndan ilgiyi az beklerler. Kendi kendilerine yeter gibi hissederler. Spektrumun en ucundakiler neredeyse tek baþlarýna yaþarken, ortaya daha yakýn olanlar ise az sayýda kiþi ile belirli bir mesafeye kadar yakýnlaþýrlar.  

Bu kiþiler beklediklerinden fazla ilgi gösterilmesini veya ilgi talep edilmesini bunaltýcý olarak hissederler. Spektrumun diðer ucundaki kiþileri fazla samimi ve sýnýrlarý aþan olarak görürler. 

  

Ýlgi bekleme ihtiyaç düzeyimiz nasýl oluþur?

Ýnsanlarýn ilgi bekleme düzeyindeki bu spektrumal farklýlýklarýnýn çoðunu genetikten gelen mizaç özellikleri, çocukluk dönemindeki travmatik yaþantýlar ve eriþkin dönemdeki deneyimlerimiz belirler.   

Ýlgi bekleme düzeyi gibi özelliklerimizin en büyük belirleyicisi doðuþtan gelen mizaç özelliklerimizdir. Eðer ailemizde kime benzediðimiz sorusunu sorarsak, büyük ihtimalle bize benzer birilerini bulabiliriz.   

Bir kenarda unutulmuþ gibi ilgi gösterilmeyen çocuklar, kendilerine ilgi gösterecek anne baba kaybý yaþayan çocuklar büyüdüklerinde aþýrý ilgi arayýþýnda veya ilgiye ilgisiz hale gelebilirler. 

Eriþkin döneminde ise bekledikleri ilgiyi alamayan kiþiler bu yoksunluðu daha fazla hissedip, ilgi ihtiyaçlarý daha güçlü hale gelebilir. 

  

Ýlgi bekleme düzeyi insan iliþkilerini etkiler

Ýlgi bekleme düzeyinde aþýrý yükseklik veya düþüklük insan iliþkilerinde sorunlar çýkarabilir. Ortalamalardan hafif uzaklýkta olmak ise bir takým avantaj ve dezavantajlar getirir. Esas problem eþ iliþkilerinde oluþur. Spektrumun iki ucunda kiþiler örneðin fiziksel beðeni üzerinden bir araya gelmiþlerse, ilgi bekleme düzeyleri iliþkilerinde sorun olabilir. Biri eþinin kendisiyle ilgilenmediðini düþünürken, diðeri bu ilgi beklentisinin aþýrý ve bunaltýcý olduðunu hisseder.   

Ýlgi düzeyi açýsýndan farklý ihtiyaçlarý olan eþlerin hallerinin farkýna varýp, karþýlýklý olarak birbirlerinin ihtiyaç düzeyini dikkate alarak uyum saðlamaya çalýþmalarý gerekir. Bunu baþaramadýklarý zaman, sýrf bu özellik açýsýndan kavga edip küs kalmalarý içten bile deðildir.