‘Ýnsanlardan kaçýyorum panik miyim, korkak mý’

Okuyucularýmýzdan gelen psikolojik sorunlara iliþkin sorularý masaya yatýrdým. Psikiyatri uzmaný olarak bana en sýk sorulan 3 soruyu ve yanýtýný paylaþmak istedim.

Panik atak, depresyon, fobiler ve endiþe bozukluðu gibi psikolojiyi doðrudan etkileyen pek çok ruhsal sorun erken zamanda teþhis ve tedavi yoluna gidilmezse hayatý sekteye uðratýyor. Saðlýk dediðimiz þey zihin, fizik ve ruhsal dengeden ibarettir. Bu dengelerden biri bozulduðunda vücut için tehlike sinyalleri çalmaya baþlamýþtýr demektir. Bu yüzden sorunun kendiliðinden geçmesini bekleyerek zaman kaybetmeyin.

Tansiyonum hiç düþmüyor!

-SORU: “Ýki yýl önce iþyerinde çalýþýrken birden tansiyonum yükseldi,  panik atak geçirdiðimi öðrendim.  Doktorun önerdiði ilacý 4.5 ay kullandým ve bu süreçte sýkýntý yaþamadým... Ancak hamile kalýnca ilacý yarýda býrakmak zorunda hamile kaldým. Doðumdan bir hafta önce yine tansiyonum yükselmeye baþladý. Ondan sonra her þey kontrolden çýktý. Eþimle ayrýyýz. Yüksek tansiyon yüzünden evden çýkamýyorum. Psikiyatrik yardým alýyorum ama hala kötüyüm. 

-CEVAP:  Anladýðým kadarýyla tansiyon probleminizden ziyade tansiyon fobiniz var. Hamilelikte yaþadýðýnýz travma buna sebep olmuþ olabilir. Eðer bir fobi yalnýz biyolojik kaynaklý deðilse, bu durumu ilacýn tek baþýna düzeltmesi çok zordur. Sizin durumunuz ilaca arzu edilen cevabý vermemiþe benziyor. Bu durumda bir yandan ilaç tedavisini güçlendirmek diðer yandan da bir travma terapisine baþlamak sizin için uygun olur diye düþünüyorum.EMDR terapisi bu konuda son derece etkin ve kýsa sürede sonuç alýnan bir yöntemdir. Travmanýn yarattýðý etkinin hayatýnýzý daha fazla etkilemesine izin vermemeniz için bir an önce böyle bir programa baþlamanýzý tavsiye ederim.

Yollarý karýþtýrmaktan yoruldum

-SORU: “Selam hocam ben 22 yaþýnda bir gencim. Bende bazý sorunlar var en ufak heyecanda ve ya tartýþmada kavgada elim ayaðým titrer. Kalbim çok hýzlý atar nefes alýþým deðiþir. Kendimi güçsüz hissederim. Kalabalýða girmekten çekinirim bi türlü rahat edemem. Biriyle konuþtuðum zaman karþýsýnda rahat davranamam. Evimden çýkamaz oldum unutkanlýk üst seviyede. Gittiðim yolu çýkaramýyorum. Film izlerken bile bazen aþýrý kalp atýþým deðiþiyor ne dir bu anlamadým bu aralar iyice arttý þimdiden saðolun”

-CEVAP:  Saydýðýnýz þikayetler bir sosyal fobiye iþaret ediyor. Anladýðým kadarýyla kaçýndýðýnýz durumlarda kendinizi güçsüz, yetersiz ve acizmiþ gibi hissediyorsunuz. Bu da sizde kaygýlanmaya ve endiþeye sebep oluyor. Bu tür þartlanmalar genellikle çocukluk çaðýnda oluþur. Ýleri yaþlarda þiddetlenir ve sizin yaþadýðýnýz tarz tablolara yol açar. O yüzden bir psikiyatrik destek almanýz gerekir. Tamamen düzelebilecek geçici bir durumdur, ama üzerinde çalýþmak gerekiyor.

‘Kafam sersem gibi algýlayamýyorum’

-SORU: “15 sene önce depresyon geçirdim 3 senedir de panik atakla uðraþýyorum ve 3.5 aydýr da kafam sersem ve boþmuþ gibi geliyor. Etrafýmý algýlamaya çalýþýyorum. Nöroloji merkezinde TMS tedavisi görüyorum resetleme yapýyorlar. Acaba kafam neden böyle oluyor ve iyileþir miyim?”

-CEVAP: TMU tedavisi beyne belli frekanslarda manyetik uyarým verilen bir yöntem. Bir ‘resetleme’ yöntemi deðil. Sadece dirençli depresyonlarda tedaviye direnci açmak ve tedaviyi güçlendirmek için kullanýlýr. ‘Resetleme’den kasýt geçmiþ travmalarýn etkisinden kurtulmaksa bunu yapan yöntem EMDR’dir. EMDR yöntemi travmatik anýlarýn belirlenip, sýfýrlanmasýna ve var olan korku, kaygý ve hassasiyetlerin yok edilmesine dayalý etkin bir psikoterapi yöntemidir. Geçmiþ yaþantýlarýn negatif etkilerini TMU sýfýrlayamaz, ama EMDR yöntemi sýfýrlayabilir.  Sizin ihtiyacýnýz olan yöntem TMU’dan ziyade EMDR’dir.