‘İnsanlardan kaçıyorum panik miyim, korkak mı’

Okuyucularımızdan gelen psikolojik sorunlara ilişkin soruları masaya yatırdım. Psikiyatri uzmanı olarak bana en sık sorulan 3 soruyu ve yanıtını paylaşmak istedim.

Panik atak, depresyon, fobiler ve endişe bozukluğu gibi psikolojiyi doğrudan etkileyen pek çok ruhsal sorun erken zamanda teşhis ve tedavi yoluna gidilmezse hayatı sekteye uğratıyor. Sağlık dediğimiz şey zihin, fizik ve ruhsal dengeden ibarettir. Bu dengelerden biri bozulduğunda vücut için tehlike sinyalleri çalmaya başlamıştır demektir. Bu yüzden sorunun kendiliğinden geçmesini bekleyerek zaman kaybetmeyin.

Tansiyonum hiç düşmüyor!

-SORU: “İki yıl önce işyerinde çalışırken birden tansiyonum yükseldi,  panik atak geçirdiğimi öğrendim.  Doktorun önerdiği ilacı 4.5 ay kullandım ve bu süreçte sıkıntı yaşamadım... Ancak hamile kalınca ilacı yarıda bırakmak zorunda hamile kaldım. Doğumdan bir hafta önce yine tansiyonum yükselmeye başladı. Ondan sonra her şey kontrolden çıktı. Eşimle ayrıyız. Yüksek tansiyon yüzünden evden çıkamıyorum. Psikiyatrik yardım alıyorum ama hala kötüyüm. 

-CEVAP:  Anladığım kadarıyla tansiyon probleminizden ziyade tansiyon fobiniz var. Hamilelikte yaşadığınız travma buna sebep olmuş olabilir. Eğer bir fobi yalnız biyolojik kaynaklı değilse, bu durumu ilacın tek başına düzeltmesi çok zordur. Sizin durumunuz ilaca arzu edilen cevabı vermemişe benziyor. Bu durumda bir yandan ilaç tedavisini güçlendirmek diğer yandan da bir travma terapisine başlamak sizin için uygun olur diye düşünüyorum.EMDR terapisi bu konuda son derece etkin ve kısa sürede sonuç alınan bir yöntemdir. Travmanın yarattığı etkinin hayatınızı daha fazla etkilemesine izin vermemeniz için bir an önce böyle bir programa başlamanızı tavsiye ederim.

Yolları karıştırmaktan yoruldum

-SORU: “Selam hocam ben 22 yaşında bir gencim. Bende bazı sorunlar var en ufak heyecanda ve ya tartışmada kavgada elim ayağım titrer. Kalbim çok hızlı atar nefes alışım değişir. Kendimi güçsüz hissederim. Kalabalığa girmekten çekinirim bi türlü rahat edemem. Biriyle konuştuğum zaman karşısında rahat davranamam. Evimden çıkamaz oldum unutkanlık üst seviyede. Gittiğim yolu çıkaramıyorum. Film izlerken bile bazen aşırı kalp atışım değişiyor ne dir bu anlamadım bu aralar iyice arttı şimdiden sağolun”

-CEVAP:  Saydığınız şikayetler bir sosyal fobiye işaret ediyor. Anladığım kadarıyla kaçındığınız durumlarda kendinizi güçsüz, yetersiz ve acizmiş gibi hissediyorsunuz. Bu da sizde kaygılanmaya ve endişeye sebep oluyor. Bu tür şartlanmalar genellikle çocukluk çağında oluşur. İleri yaşlarda şiddetlenir ve sizin yaşadığınız tarz tablolara yol açar. O yüzden bir psikiyatrik destek almanız gerekir. Tamamen düzelebilecek geçici bir durumdur, ama üzerinde çalışmak gerekiyor.

‘Kafam sersem gibi algılayamıyorum’

-SORU: “15 sene önce depresyon geçirdim 3 senedir de panik atakla uğraşıyorum ve 3.5 aydır da kafam sersem ve boşmuş gibi geliyor. Etrafımı algılamaya çalışıyorum. Nöroloji merkezinde TMS tedavisi görüyorum resetleme yapıyorlar. Acaba kafam neden böyle oluyor ve iyileşir miyim?”

-CEVAP: TMU tedavisi beyne belli frekanslarda manyetik uyarım verilen bir yöntem. Bir ‘resetleme’ yöntemi değil. Sadece dirençli depresyonlarda tedaviye direnci açmak ve tedaviyi güçlendirmek için kullanılır. ‘Resetleme’den kasıt geçmiş travmaların etkisinden kurtulmaksa bunu yapan yöntem EMDR’dir. EMDR yöntemi travmatik anıların belirlenip, sıfırlanmasına ve var olan korku, kaygı ve hassasiyetlerin yok edilmesine dayalı etkin bir psikoterapi yöntemidir. Geçmiş yaşantıların negatif etkilerini TMU sıfırlayamaz, ama EMDR yöntemi sıfırlayabilir.  Sizin ihtiyacınız olan yöntem TMU’dan ziyade EMDR’dir.