Ýnsanlýðýn emrinde insanca teknoloji

Sürekli düþmanýn ne kadar vahþi olduðunu ne kadar insanlýk düþmaný olduðunu yazýyoruz, konuþuyoruz. Elbette tarihe not düþmek babýndan yazýp konuþmak gerekiyor. Lâkin bir aþamadan sonra sözün bir mânâsý kalmýyor, caydýrýcý olmuyor. "Bunlar konuþmaktan baþka bir þey yapamýyor" diyen düþman zulmünü arttýrýyor.

Düþman, üzerimizde taþýdýðýmýz haberleþme araçlarýný bile silaha dönüþtürebiliyor. Geçen ay Lübnan'da patlatýlan çaðrý ve telsiz cihazlarýna þahitlik ettik. Bu patlamalarda 37 kiþi öldü, binlerce insan ise yaralandý. Bu cihazlarýn nasýl birer patlayýcýya dönüþtürüldüðü hususunda çeþitli rivayetler var. Yalnýz henüz kesin bir cevabý yok.

Düþman savaþýn ateþini harladýkça harlýyor. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açýlýþýnda yaptýðý konuþmada bu hususa dikkat çekti. Baþkan Erdoðan mezkûr konuþmasýnda þunlarý söyledi: "Vadedilmiþ topraklar hezeyanýyla hareket eden Ýsrail yönetiminin, tamamen dini bir fanatizm ile Filistin ve Lübnan'dan sonra gözünü dikeceði yer, açýk söylüyorum, bizim vatan topraklarýmýz olacaktýr. Þu anda bütün hesap bunun üzerinedir. Türkiye içindeki bazý Ýsrail dostlarýnýn, bazý Siyonist severlerin, gönüllü veya paralý Siyonizm propagandasý yapan aparatlarýn anlamadýðý iþte budur."

Baþkan Erdoðan'ýn bu sözlerine CHP ve türevleri tepki gösterdi. Ýsrail böyle bir þey yeltenirse hadlerini bildirirlermiþ ama böyle bir tehlike yokmuþ!

CHP ve türevlerinin bu minvaldeki sözlerine gülüyorum. Ne yapacaksýnýz, þayet Ýsrail Türkiye'ye saldýrýrsa üç harfli marketlerden drone alýp üzerine de bomba baðlayýp düþmanýn üzerine mi yollayacaksýnýz?

Hatýrlýyorsunuz deðil mi, Bayraktar ailesi Ýnsansýz Hava Araçlarý üretmeye baþladýðýnda mâlûm güruh "Ne var caným, aynýsý marketlerde satýlýyor" demiþti. Televizyon kanallarýnda alay etmiþlerdi.

Bayraktar ailesinin günahý büyüktü! Sadece ÝHA, SÝHA vb. araçlar üretmekle kalmayýp bir de gençlerimizi teknolojiye yöneltecek faaliyetler içerisindeydiler. Bu faaliyetlerin baþýnda da TEKNOFEST geliyor. Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST'in neden rahatsýzlýk oluþturduðunu Selçuk Bayraktar'ýn verdiði þu rakamlardan anlayabilirsiniz: "2018'den bu yana 27 farklý þehirde teknoloji yarýþmalarý düzenledik. 81 ilimizden 120 ülkeden katýlýmcýlar oldu. Binlerce proje ürettik. Þimdiye kadar TEKNOFEST'ten çýkan 150 giriþim teknoloji þirketi kurdu. Aralarýnda 21 ülkeye ihracat yapan da var, milyonlarca liralýk yatýrým alan da..."

Selçuk Bayraktar bu rakamlarý iki gün önce Adana'da baþlayan TEKNOFEST'in açýlýþýnda verdi. 10'uncusu düzenlenen TEKNOFEST'in ana temasý yapay zeka. Nükleer Enerji Teknolojileri, Kuantum Hackathon, Finansal Teknolojiler, Büyük Dil Modelleri, Hava Savunma Sistemleri ve Blokzincir gibi alanlarda yarýþmalarýn düzenlendiði TEKNOFEST'e bu yýl baþvuru sayýsý 1,6 milyon kiþi. Muazzam bir rakam. Boþ lakýrdý deðil rakamlar konuþuyor!

Selçuk Bayraktar konuþmasýnda teknolojinin canavarca kullanýldýðýna dikkat çekti ve buna dur diyecek hareketin de TEKNOFEST hareketi olacaðýný vurguladý. Bayraktar milyonlarca gençle birlikte dünyaya þu müjdeyi verdi: "Yapay zeka da insanlýk için bir kalem. Yapay zeka etik ve ahlaki öðelerle þekillendirilirse insanlýk için bir dönüm noktasý olabilir. Aksi halde insanlýk için karanlýk olur. Bu harekete dur diyecek bir hareket var. TEKNOFEST hareketi. Dünyayý deðiþtirecek projeler bu meydandan çýkacak. Memleketimizin geleceðini ve daha adil bir dünyayý burada inþa edeceðiz."

Evet, birileri var, teknolojiyi iyinin, doðrunun ve güzelin emrine vermek için canla baþla çabalayanlar...

Evet, birileri var, sözü ve yazýyý tesirli kýlmaya çalýþanlar...