Devletlerin dýþ politikada itibar ettikleri temel kural menfaatlerdir.
Ülkenin menfaati söz konusu olunca insani deðerlerin, ahlaki kurallarýn bir önemi kalmaz. Ülke menfaati tercih edilir.
Görünürde mantýklý gibi duruyor, insani durumlar olmadýðýnda isabetli de bir kuraldýr.
Ama eðer ülke menfaati diyerek insanlýðýn ölmesine ve ahlaki deðerlerin çiðnenmesine göz yumuluyorsa orada ne mantýk vardýr ne de kararda isabet.
***
AK Parti iktidar olduðu günden bu yana dýþ politikaya yeni bir boyut eklendi.
Ülke menfaatinin yaný sýra hatta önü sýra insani ve ahlaki bir boyut eklendi.
AK Parti’nin ‘Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn’ temel ilkesi, dýþ politikaya da yansýdý ve bu sayede Türkiye insanlýðýn vicdaný oluverdi.
Bu sayede tüm maðdurlarýn ve mazlumlarýn sýðýnaðý oldu.
Bu sayede dünya maðdurlarýnýn ümit kaynaðý oldu.
***
Dýþ politikadaki bu insani boyut sebebiyledir ki Türkiye, Filistin’de Arakan’da ve Somali’deki yaralarýn sarýlmasýna öncülük etti.
Bu insani boyut sebebiyle Suriyeli, Mýsýrlý, Libyalý, Iraklý, Yemenli, Afganlý ve deðiþik bölgelerden milyonlarca mültecilerin sýðýnaðý oldu.
Bu insani boyut sebebiyledir ki Türkiye Cumhurbaþkaný Müslüman toplumlarýn tartýþmasýz fiili lideri konumuna yükseldi.
Bu insani politikalar sayesindedir ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarý dýþ ülkelerde alný açýk baþý dik gezer ve itibar görür oldu.
***
Cuma günü yapýlan Tahran zirvesinde cumhurbaþkanýmýz genelde Suriye ve özelde Ýdlib konusunda bu insani kaygýyý gündeme getiren tek lider oldu.
Geliþmelerin insani boyutuna vurgu yapýp kan dökülmesine mani olmaya çalýþýrken Rusya tarafý tamamýyla çýkarlarý istikametinde bir söylem geliþtirdi. Ýdlib’e dün yine bomba yaðdýrdý.
Ýran destekli Esed rejimi de Ýdlib’i karadan vuruyor.
Ýran da her ne kadar birçok konuda Türkiye ile ayný çizgide buluþsa da Suriye’deki bir zalime arka çýkmasý sebebiyle insani boyuttan uzaklarda gezinip durdu.
Ýnsan hayatýný, saðlýðýný ve onurunu düþünen tek taraf Türkiye idi.
Cumhurbaþkanýmýzýn bu konuda son sözü þöyleydi: “Rejimin çýkarlarý uðruna on binlerce masum insanýn öldürülmesine göz yumulmasý durumunda, böyle bir oyunun ortaðý da seyircisi de olamayýz.”
***
Ýnsan hayatý, saðlýðý, onuru her deðerin üstünde olmak zorundadýr.
Rusya ve Ýran hasýmlarýný imha etmeye çalýþýrken binlerce masumun hayatýna mal olan politikalar takip etmekten çekinmiyorlar.
Suriye politikalarý da insan hayatýna zerre kadar deðer vermeyen bir anlayýþa dayandýðý için masum insanlar ölüyor, sakatlanýyor, evini yurdunu terk ediyor.
Oysa Türkiye, evet ülkesinin çýkarýný düþünüyor ama söz konusu insan hayatý olunca insaný önceliyor merhametiyle karþýlýk veriyor, ahlaki deðerlere itibar ediyor ve bu sebeble de her þeye raðmen dünyada yýldýzý gittikçe parlayan ülke oluyor.
Ýdlib konusunda da insanlýðýn ahlakýn ve merhametin simgesi olmayý baþarmýþtýr.
Bu simge tavýr, Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarý için bir iftihar vesilesi olmalýdýr diye düþünüyorum.