Çin resmi haber ajansý Þinhua, teknoloji devi Sogou ile birlikte "yapay zeka spikeri" geliþtirdi. Gerçekleri model alýnarak geliþtirilen yapay zeka spikerleri, Çin'deki Dünya Ýnternet Konferansý'nda tanýtýldý.
Bu haberleri bilim kurgu filmleri izler gibi izliyoruz.
Peki teknoloji depar atarken sosyoloji, hukuk, alýþkanlýklar ne alemde?
Bazý sorularý düþünmek gerekiyor. Bu sorularý en çok sorduran, bu sorulara en çok cevap bulan dizilerden “Black Mirror”u da tavsiye ederek baþlayalým sorulara.
- Yapay zeka ile çalýþan insansý robotlar bir insaný birebir taklit edebiliyor. Peki bir kiþinin bu þekilde robotik kopyasýnýn üretilmesi ve o kopyaya suç iþlettirilmesi durumunda kiþi suçu kendisinin iþlemediðine mahkemeyi nasýl inandýracak?
- Suçu robotun iþlediði durumlarda cezayý kim çekecek?
- Kiralýk katil robotlarla karþýlaþtýðýmýzda hukuk nasýl iþleyecek?
- Ýnsansý robotlarýn kazara cana ya da mala zarar vermesi durumunda kim, nasýl yargýlanacak, zararý kim, nasýl tazmin edecek?
- Önemli sýnavlarda insansý kopyalar kiþilerin yerine gidip tüm sorularý yapabildiðinde kopya çektiði nasýl ispatlanacak, nasýl kanýtlanacak?
- Sadece robotlar deðil, insanlarýn da gözlerinin içine lens þeklinde takýlabilen ya da normal görünümlü gözlüklerin içine takýlan sanal bilgisayarlarla sýnavlarda kopya çekilmesinin önüne nasýl geçilecek? Sýnav sistemleri, eðitim sistemleri bunlara hazýr mý?
- Drone’larýn ilk çýktýklarý dönemlerde uçuþ için hiçbir engel yoktu, ilk drone’lar sorunlara, kazalara, askeri bölgelerden fotoðraf çekmelere sebebiyet verince yasaklandý ve izne tabi tutuldu. Peki kargo drone’larý, ulaþým drone’larý, taþýyýcý drone’lar, polis memuru drone’lar, tek kiþilik ulaþým drone’larý, tümü geliþimini tamamlayýp gökyüzüne yükseldiðinde havacýlýk trafiði bu durumu nasýl içselleþtirecek? Sistem oturana kadar maalesef ki kazalar mý yaþayacaðýz? Tarifeli uçakla çarpýþan drone’lar ve saire?
- Hukuk sistemlerinin þimdiden bu yeni akýlalmaz teknolojilere kafa yormasý, altyapý geliþtirmesi gerekmiyor mu? Yoruyorlar mý?
Kýsacasý geliþim, karmaþayý da beraberinde getiriyor.
Üst üste sorularla kafalarý bu konulara yormak, zihni daha gelecekçi meselelerle meþgul etmenin bir iyi yaný da günlük basit politik ve sosyal tartýþmalardan uzak durmak.
Daha doðru meselelere kafa yormanýn ve doðru kiþilerle iyi bir að kurmanýn en güzel yolu bu konulara sizlerle birlikte ve sizin gibi kafa yoran kiþilerle bir çember oluþturmak.
Üç kiþi olabilir, beþ kiþi olabilir, on kiþi olabilir. Oturup ülkenin ve dünyanýn geleceðine dair kafa yorabileceðiniz, sizi yükseltgenecek bir çember.
Etrafýnýza bakýn;
Kim size neyi konuþmak için geliyor?
Yakýnlarýnýzýn içinden sizi görünce ne konuþmak geliyor? Dünkü maçý mý konuþuyorlar? Birilerinin dedikodusunu mu? Ahmet Kural - Sýla aþkýný ve kavgasýný mý?
Eðer böyleyse kendinizi sorgulayýn, eðer ciddi konularda konuþuyorlarsa sizinle, hiç vakit kaybetmeden fütürist çemberinizi kurun.
Gelecek eskisinden de hýzlý çünkü.