Ýnsansýz Hava Aracý Bayraktar kimin, neyin bayraktarlýðýný yapýyor?

Bir gazeteci, hem de yýllardýr teknoloji ve havacýlýkla ilgili yazýp çizen, TV programlarý yapan bir gazeteci þöyle söylüyor.

“Biz uçak deðil uçaðýn koltuðunu yapalým, baþarýdýr. Bu iþler o kadar kolay deðil. Motor konusunda çok baþlardayýz, ne  geliþtirdiðimiz savaþ uçaðý için, ne ÝHA'lar ne de tanklar için motor yapamýyoruz. Baþarýmýz yok.

Bu sözleri aklýnýzýn bir köþesinde tutun. Zaten yýllardýr duyageldiðimiz sözler, tutmakta zorlanmazsýnýz diye düþünüyorum.

Makine Mühendisi Özdemir Bey 1984’de bir makine üretim firmasý kurar. Kurduðu firmada makine üretir ama aklýnda bir yerlerde insansýz hava araçlarý vardýr. Üç oðlunu çok güzel okutur, öyle ki ortanca oðlu Selçuk, ABD’de insansýz hava araçlarý üzerine ihtisas yapar.

Sonrasýnda yýllarca süren bir mücadele. Gecesiz, gündüzsüz, dað, taþ, kar, kýþ, uykusuz geçen zamanlar.

Bürokrasiyle uðraþýrlar. Yýllarca, amansýz, bitmek bilmeyen süreçlerle… Ýki saat boyunca insansýz hava aracýný anlattýklarý bir üst düzey yetkili, iki saatin sonunda “Peki bu uçak kaç kiþi alýyor?” diye sorunca bile umutlarýný kaybetmezler.

Hikayelerini bizzat kendilerinden, sabahlara kadar süren sohbetlerinde dinledim Bayraktar ailesinin.  Çok bedeller ödeyerek, çok fedakarlýklar yaparak bugüne geldiler. Ama geldikleri bu noktada Türk ordusunun, Türk polisinin operasyonlarda eli-ayaðý oldu BAYRAKTAR Ýnsansýz Hava Araçlarý.

Hiç bakýyor musunuz bilmiyorum, Selçuk Bayraktar’ýn Ýnsansýz Hava Araçlarýna dair yaptýðý sosyal medya paylaþýmlarý yüzbinlerce etkileþim alýyor.

Her denk geldiðimde girip alttaki yorumlarý okuyorum inatla.

Þunu fark ediyorum her seferinde, Baykar Makina sadece insansýz hava aracý yapmýyor, Bayraktar sadece Milli Savunmamýzýn bayraktarlýðýný yapmýyor.

En tepede gördüðünüz açýklamalarý dile getiren düþünce yapýsý 1984’den beri konuþuyor Bayraktar ailesine. “Yapamazsýnýz, edemezsiniz, size yedirirler mi, býrakýrlar mý size, siz kim oluyorsunuz da yapacaksýnýz?” diye milyonlarca dayatmaya maruz kaldýlar.

Selçuk Bayraktar’ýn paylaþýmlarýn yorumlarýný okuyunca göreceksiniz ki;

- Bayraktar sadece ÝHA deðil, bütün bu “Yapamayýz, edemeyiz, beceremeyiz” kafasýna karþý duruþun da bayraktarlýðýný yapýyor!

- Bayraktar sadece ÝHA deðil, biz sadece uçaðýn koltuðunu üretelim ezikliðine karþý, dünyanýn kendi alanýnda en geliþmiþ, en iddialý Ýnsansýz Hava araçlarýný üreterek özgüvenin ve kararlýlýðýn da bayraktarlýðýný yapýyor!

- Bayraktar sadece ÝHA deðil, bundan sonra bu topraklardan bir icat çýkaran bir anadolu çocuðu çýktýðýnda, onu durdurmak için etrafýndakilerin söyleyeceði moral bozucu sözlere, enerji düþüren yaklaþýmlara karþý dik duruþun ve bildiðini yapmanýn bayraktarlýðýný yapýyor.

Ýþte bu yüzden ne kadar zor olursa olsun bu ülkenin gençleri uçak da yapacak, otomobil de yapacak, elektrikli otomobil de yapacak, yerli tank da yapacak.

Buna inanarak yola çýkarsak baþarabiliriz ya da baþaramayýz, ama inanmazsak asla baþaramayýz.

Ýþte Bayraktar bize bunu öðretti.

Ýnanýrsan olur, azmedersen olur.

 

***

SO-WON / HOPE / UMUT

Anneler, babalar, öðretmenler ve gençler;

2013 yapýmý bu Kore filmini mutlaka ama mutlaka izleyin.

Ýzlemek zor olacak, kanýnýza dokunacak, yaralayacak çokça ama izlemek zorundasýnýz.

Umut isimli küçük kýzýn okula giderken baþýndan geçen cinsel istismar hadisesi, yaþadýklarý, fiziksel ve ruhsal tedavi süreci, ailesinin piþmanlýklarý ve adalet sisteminin insaný merkeze almayarak sapkýnlarý elini kolunu sallaya sallaya dolaþtýrmasýný anlatýyor.

Tanýdýðým en soðukkanlý insan olan eþim bile film boyunca aðladý. Beni zaten sormayýn gitsin…

Ama izleyin.

Gitgide karmaþýklaþan, köhneleþen, vicdansýzlaþan bir dünyada çocuklarýmýzý nasýl koruyacaðýmýzý, benim baþýma gelmez nasýlsa rahatlýðýnýn nasýl bir felakete yol açabildiðini bu filmde göreceksiniz.

Kötü insanlar maalesef bitmiyor, ahlaki yozlaþmanýn tavan yaptýðý günümüzde kötülerin önüne geçilemiyor. O zaman anne-babalar çocuklarýný korumak ve onlara kendilerini korumayý öðretmen zorunda.

Ama hepsinin baþýnda, onlarla konuþmak zorunda.

Konuþmayý, anlatmayý, öðretmeyi ertelemek, iþe güce koyulup onlarý ihmal etmek felaketlerin ilk adýmý.

Daha da fazla anlattýrmayýn, filmi mutlaka izleyin.

Yorumlarýnýzý da e-posta ile bekliyorum.

Güzel bir hafta diliyorum, Mübarek Kadir geceniz bütün dünyaya, ülkemize ve milletimize hayýrlar getirsin.