Instagram yýldýzlarýyla içten bir dost yemeði

Dört yýldýr geleneksel hale gelen ve yemek konusunda sosyal medyanýn en nitelikli hesaplarýný ortaya çýkarmayý amaçlayan listede yer alan dokuz kiþi ile “Aydan Dostlarla” yemeðinde buluþtuk...

Aslýnda her þey bundan dört yýl önce baþladý. Bir gün bir okuyucum çok emek harcadýðýný ama sosyal medyada bir türlü dikkat çekemediðini yazdý. Sosyal medya dediði o dönemler popülaritesi yükselmeye baþlayan Instagram’dý. Her ne olduysa ardý arkasý kesilmeyen bir mesaj yaðmuruna tutulmuþtum. Haksýzlýða uðradýðýný söyleyenler, tariflerinin çalýndýðýndan bahsedenler, izinsiz fotoðrafýnýn kullanýldýðýndan yakýnmalar... Sosyal medya dertleri bitmek bilmiyordu. Sayýsýz mesaj almaya baþladým. Elbette bu mesajlar için beni seçmeleri rastlantý deðildi. Haksýzlýða gelemediðimi, kalemimin sivri olduðunu biliyorlardý. Ýyi ama onlar için ne yapabilirdim? Bir gün hesaplarý incelemeye baþladým. Hakikaten bir dolu sahte hesap, sahte postlar ve sahte takipçiler vardý. Elbette Amerika’yý keþfetmemiþtim. Sosyal medyanýn bu yüzü o dönem zaten yavaþ yavaþ görülmeye baþlamýþtý ama ben bu arada baþka bir þey keþfettim: Tüm bu sahte dünyaya karþý direnen hesaplarý. Onlar doðru bildiðini yapýyor ve küçük izleyici kitlesiyle mutlu mesut yaþýyordu. Ýþte her þey onlarý fark etmemle baþladý. Ýþlerin bu noktaya geleceðini hesaplamadým. O an aklýmda tek bir soru vardý; bu düzgün, gerçek ve ahlaklý insanlar için ne yapabilirdim? Böylelikle yemek odaklý, sahtelikten uzak, iyi hesaplarý bulmayý kendime iþ edindim ve tüm sene ciddi mesaimi bu hesaplarý bulmak için harcadým. Sonra onlarý tanýmak istedim. Acaba bu insanlar kimdi, neyin nesiydi? Ve böylelikle Aydan Dostlarla yemeklerinin temeli atýlmýþ oldu.

Tam dört yýldýr hiç yüz yüze gelmediðim ve gerçek hayatta tanýmadýðým bu insanlarla bir araya geliyorum. Bu buluþmalar bana önemli bir þeyi daha gösterdi: Ýnsanlarýn üslubu, seçtiði kelimeler, bir fotoðraf karesinde oluþturduðu dünya aslýnda kiþilikleri hakkýnda büyük ipuçlarý veriyor. Her þeyin sahte ve sanal olduðu bir dünyada, hala yürekli, menfaat gözetmeyen, gerçek insanlarýn olduðunu gördüm. Þimdi arkama baktýðýmda iyi ki diyorum, iyi ki bu iþi yapmýþým.

Aydan Dostlarla yemeði için mutfakta birlik!

Bu yýl seçilen kiþiler geniþ bir coðrafyadan katýlým yaptý. Ne mutlu bana ki, dünyanýn bir ucundan da olsa geldiler ve o masaya eksiksiz oturabildik. Bu yýlki yýldýzlar geniþ bir coðrafyadan katýlým yaptý. Aralarýnda Londra, Ankara ve Antalya’dan da isimler vardý; Ferah Üstünel, Melih Susal, Özlem Arýkan, Þenay Özbilgin, Mevlude Özkan, Tuba Yarluð Kasap, Gülen Yýldýz Üçer, Funda Ertunç ve Büþra Oktar ile geçtiðimiz gün Maçka’daki Alancha Restaurant’ta toplandýk. Pikan cevizinin yýlýn temasý olduðu menüde birbirinden lezzetli yemekler yaptýk.

Kendimiz piþirip, önceki senelerin yýldýzlarýnýn da konuk olduðu masada hep birlikte yedik. Ýþin ruhu zaten tam olarak da burada. Sanal ortamda fotoðraflarýný gördüðümüz o þahane yemekleri canlý ve gerçek olarak karþýmýzda görmek, tatmak. Onlarý hazýrlayanýn gözlerinin içine bakmak. 

Amatör yemekçilerin profesyonel bir mutfakta yemek yapmasý ise zaten ayrý bir serüven. Onlar için olaðanüstü bir tecrübe. Profesyonel mutfaðýn zor þartlarýnda evlerinde küçük kaplarda, ocaklarda piþirdikleri yemekleri hiç alýþýk olmadýklarý kap kaçaklarla hazýrlýyorlar. Bunu yapmak onlar için inanýn hiç de kolay deðil ama yine de keyifle yaptýklarý yemeklere konsantre oluyorlar. Alancha’nýn þahane ekibine tüm yardýmlarý için de bu vesile ile teþekkür ederiz.

Her zaman söylediðim gibi önemli olan zaten bir arada olmak yemek bahane ama yemek de hani iyi bahane!

Ýnsanlarýn üslubu, seçtiði kelimeler, bir fotoðraf karesinde oluþturduðu dünya aslýnda kiþilikleri hakkýnda büyük ipuçlarý veriyor. Herþeyin sanal olduðu dünyada gerçek insanlar da var. 

 

@ferahustunel

“Bizler ve daha önceki yýllarýn “yýldýzlarý” hep birlikte tencerelerde yemekleri piþirip, taþýrdýk. Orasý tamam. Ama bu sofra, yemekten daha çok kalp ýsýttý. Birbirini daha önce tanýmayan insanlarýn, nasýl bir frekansta buluþup, sevebildiðini, bað kurabildiðini kanýtladý. Sadece isimleri deðil, þehirleri, hatta ülkeleri birleþtirdi.”

@mayakitchen

“Mümkün olsa bu güzel günü tekrar yaþamak isterdim. Bu sayede çok yetenekli, disiplinli, süper çalýþkan ve ayný ölçüde mütevazý, gerçek bir insan þef Aydan Üstkanat’ý tanýdým. Onun bulup bir araya getirdiði Instagram ailemle tanýþtým. Her bir ismin ne kadar samimi, yaptýðý paylaþýmlarýn sorumluðuna sahip ve bu mecrada görülenin aksine ne kadar rekabetten uzak, yardýmsever insanlar olduðunu gördüm. Herbiri ayrý güzellikte…”

@busraoktr

“Gözümün içinden uyku akýyor ama bugünü anlatmam gerekiyor. Bugün tanýþtýðým herkes bana çok güzel gülümsedi, pikan cevizini fazla kaçýrdým gerçi. Arkadaþlarýmý tekrar tebrik ediyorum ve artýk uyuyorum, gülümsememi yitirmeden. Bugün gülmeli geçti baya daha 24 buçuk yaþýmda olmama raðmen ki bu genç bir yaþ; yani ben gencim! Mutlulukla gülümsemekten yeni bir kýrýþýk kazandým.”

@mutfakpisikopatlarý

“Bu hayallerimin bir parçasý. Her zaman söylediðim gibi bugün de söylemek istiyorum: Aydan Üstkanat ben ve benim gibi yemeðe tutkuyla baðlý insanlara ýþýk tutmaya, onlarýn sesi olmaya; dürüstlük ve doðruluk ilkelerine baðlý kalarak üzerimizden desteðini eksik etmiyor. Bu sektörün ona her zaman ihtiyacý var ve olacak. 2017 yýlýnda, Star Gazetesi’nde yayýnladýðý listede bana da yer verdi. Aydan’ýn radarýna takýlan 8 güzel insan daha vardý. Hep birlikte profesyonel mutfaðýn olaðanüstü havasýný soluduk.”

@stlyeandberry

“Hayatýmýn en güzel deneyimlerinden birini yaþadým. Profesyonel mutfakta birbirinden yetenekli ve tatlý sekiz arkadaþýmla beraber yemek yaptýk. 2017’nin sosyal medya yýldýzlarýný seçip böyle muhteþem bir organizasyona imza atan dünya tatlýsý Aydan Üstkanat’a teþekkür etmek istiyorum. Sosyal medyayý kullanýp ondan en çok þikayet eden insanlardan biri olarak böyle samimi þeyler yaþamak bu hesabý kapatmamý adeta imkansýz kýlýyor. Ýnstagram’dan bezdiren insanlar fazlaca oldugu gibi, onu sevdiren insanlar da meðer varmýþ!”

@senayskitchen

Otellerde ve restoranlarda gördüðümüz yiyecekler kolay hazýrlanmýyor, artýk bizzat þahidim. Daha önce profesyonel bir mutfaða girmemiþtim bu davet vesilesiyle Ýstanbul’un en kaliteli restoranlarýndan birinin mutfaðýna girmiþ oldum. Dikkatimi çeken þeylerden birisi kullanýlan ekipmanlarýn devasa büyüklükleriydi. Mesela ýspanak süzmek için süzgeç istedim, sapý boyum kadar, çeperi kafam kadar bir þey verdiler. Küçüðü yok mu dedim, yokmuþ. Tavada ceviz kavurayým, yaparken de televizyondakiler gibi artistik hareketlerle þöyle havaya serptirerek çevireyim dedim, bileðimi döküm tavanýn sapýnda býraktým. Bu vesile ile mutfaklarda emeði olan tüm kadýn þefleri iki kez, üç kez daha fazla tebrik ediyorum.”

@berguzar.erden

2017’nin Yýldýzlarý arasýnda olmak, Aydan Üstkanat tarafýndan seçilmek, büyük mutluluk ve gurur. Ýstanbul’a gelmek, zamanlama açýsýndan benim için zor olsa da Aydan Haným tarafýndan davet edilince günler öncesinden heyecaným baþladý. Tüm bu güzel duygularý yaþattýðýnýz için teþekkür ediyorum.”

@mutfaktamimarvar

“Çalýþmak, üretmek güzel þey. Bir de yaptýklarýnýzýn böyle kýymetli insanlar tarafýndan takdir edilmesi, en iyiler listesinde adýnýzý görmenin verdiði mutluluk paha biçilemez.”

@fundacakes

“Bu tecrübe sahip olduðum en güzel anýlardan biri oldu. Bir anda hayatýma giren pastacýlýðýn ve kendimce çektiðim yemek fotoðraflarýnýn bu noktaya geleceðini inanýn ben de tahmin etmemiþtim. Azimle devam etmemde yakýnýmda olan pek çok insanýn etkisi var ama daha hiç tanýmadan bana bu kadar destek olan en önemli insan caným þefim Aydan Üstkanat, teþekkür ederim”