Ýnsülin testi yaptýrmadan diyete baþlamayýn

Modern çaðýn tedavisi en güç hastalýklarýndan biri olan þiþmanlýða basit diyetlerle çözüm deðil. Þiþmanlarýn büyük bir çoðunluðunda  insülin direnci var. Çabuk ve hýzlý yemek yeme, tatlýya düþkünlük gibi belirtilerle ilerleyen bu hastalýðý teþhis eden testler mevcut.

ÝNSÜLÝN direncinin vücuttaki tahribatýný ve nasýl bir mekanizma ile yaðlanmaya neden olduðunu yazmýþtým. Bugün de sizlere her 3 þiþmandan ikisinde görülen insülin direnci probleminde sýk akla takýlan sorularýna yanýtlar vermek istiyorum. Genelde sorulan sorular ve yanýtlarýný sizlerle paylaþmak isterim.

-Yemek sonrasý uyuklama hali ilk belirti: Ýnsülin direnci aslýnda bir metabolik bozukluðun parçasýdýr. Temel sorun kanda insülinin artmasý, insüline karþý hücre düzeyinde bir cevapsýzlýk durumunun oluþmasý ve neticede kan þekerinin baþlangýçta düþmesi, sonra giderek artmasý, þeker hastalýðýnýn ortaya çýkmasýdýr. Belirtiler aþamalara göre deðiþecektir ama insülin direncinin varlýðýný gösteren ilk iþaretler þunlardýr: Tatlý krizleri veya tutkusu, unlu, þekerli, niþastalý besinlere düþkünlük, sýk acýkma, gece yemeleri, hýzlý ve çabuk yemek yemek, yemeklerden sonra uyuklama, halsizlik, yorgunluk, terleme, çarpýntý, sinirlilik,konsantrasyon bozulmasý ve unutkanlýk, belden yukarý kýsýmda terleme, sabah yorgunluðu, baþ aðrýlarý, sabahlarý mutsuz, horlama sorunu, cinsel isteksizlik, ödem-þiþme...

Günde 10 bin adýmla iþe baþlayýn

Hangi testler yapýlmalý?

Teþhis için kanda insülin ve þeker oranlarýnýn belirlenmesi yeterli olsa da daha detaylý bir inceleme yapmak zorunludur. Ýnsülin direnci olduðu bilinen veya düþünülen birinde mutlaka kolesterol dengesinin (LDL, HDL), trigliserid, ürik asit, hbA1c, hs-CRP incelemelerinin de yapýlmasý iyi olur. Bu testlere mikroalbuminüri incelemelerinin, karaciðer ultrasonografisi ve karaciðer fonksiyon testlerinin ve D vitamini seviyelerinin eklenmesi uygun olacaktýr.

Tedavisi var mý?

Ýnsülin direncinin tam bir tedavisi, yani ‘þifa ile sonuçlandýrýlmasý’ mümkün deðildir ama problem yönetilebilir  bir süreçtir. Eðer belirli bir beslenme modelini yaþamýnýzýn ayrýlmaz bir parçasý olacak þekilde uygulayabilir ve düzenli olarak hemen her gün 35-45 dakika civarýnda aerobik egzersiz yapabilirseniz -örneðin toplamda her gün 7500, ortalama 10 bin adým atabilirseniz sorunun neredeyse tümüyle kontrol altýna alabilirsiniz. Eðer direnç çok belirginse, açlýk insülininiz çok yüksekse doktorunuz ‘metformin’ isimli ilacý da kullanmanýzý önerecektir.