Ýnternet sizi tehdit ediyor: #dijitaliziniz

Unutmak, zaman zaman þikayetçi olsak da Allah tarafýndan insana verilmiþ büyük bir hediyedir. Ýnsan böylece, ne yaþarsa yaþasýn belli bir zaman sonra hayatýna geri dönebilir. Böylece insan en yakýnýnýn ölümünü, en yakýn dostundan yediði kazýðý, þahidi olduðu feci bir kazayý ya da bir doðal felaketi bile bir süre sonra unutabilir. Hatta unutmak öyle büyük bir lütuftur ki, insan unutmazsa delirebilir. 

Ama ya birileri unutmuyorsa? Yaþadýðýnýz, sebep olduðunuz ya da maruz kaldýðýnýz kötü bir olayý siz ne kadar unutursanýz unutun, hiçbir zaman unutmayacak ve size hayatýnýzýn çeþitli zamanlarýnda, hiç beklemediðiniz anlarda hatýrlatacak bir tehlikeyi gelin hep birlikte hatýrlayalým.

ÝNTERNET 

Çaðýmýzýn hiç kuþkusuz en büyük icadý, en büyük devrimi, hatta devrimleri büyüten devrim. 

Bu satýrlarý okumanýzý, bu yazdýklarýmý yayýnlamamý saðlayan büyük güç;

Yýllýk 2 Trilyon Dolara ulaþan iþlem hacmi ile yepyeni bir iþ alaný;

Bilgiye en hýzlý ve zamandan-mekandan baðýmsýz ulaþma yöntemi; 

Evet, ama avantajlarýndan faydalandýðýmýz bu müthiþ gücün yan etkilerine de hazýr mýsýnýz? 

Hatta sadece siz deðil, eþiniz, çocuklarýnýz, kardeþleriniz, hayatýnýn baharýnda birçok insan internetin korkunç hafýzasýnýn tehlikesi altýnda.

NE GÝBÝ TEHDÝTLERLE KARÞI KARÞIYAYIZ? 

1- Bir konuda maðdur oldunuz örneðin. Çalýþtýðýnýz iþyerinde tacize ya da mobbing’e uðradýnýz. Eðer konuyu haber yapan muhabir bu konuda hassasiyet taþýmýyorsa ve isminizi haberde kaleme aldýysa bu da ömür boyu canýnýzý sýkacak, önünüze çýkacaktýr. 

2- Bir suça karýþtýnýz diyelim, bilerek-bilmeyerek, isteyerek-istemeyerek. Kanunlar önünde yargýlanýp cezanýzý çektiniz ve yeniden özgürlüðünüze kavuþtunuz. Size göre hatayý yapýp cezasýný çektiniz ve bitti. Ama internet öyle düþünmüyor. Ýþe gireceðiniz zaman, kýz istemeye gittiðinizde, bir cemiyete girmek istediðinizde karþýnýza çýkacak. Çoðu zaman önünüzdeki görünmez engelin o arama sonuçlarý olduðu söylenmeyecek bile size. 

3- Ad ve soyadýnýzýn internette yüz kýzartýcý bir suça karýþmýþ bir kiþiyle ayný olmasý bile sizi uðraþtýracak, farkýnda olmadan zaman zaman size karþý önyargý oluþturabilecek bir durum.

4- En önemlisi de karalama kampanyalarý. Artýk birinin itibarýný zedelemek çok kolay, çok komik paralar ödeyerek birkaç kalemþörle sözlüklere sizin isminizin altýna yazýlan artniyetli yorumlar, adýný sanýný duymadýðýnýz xxxhaber.com þeklindeki haber sitelerinde (ki maalesef haber siteleri denetlenmiyor, bir standardý yok) yayýnlanacak bir uydurma haber, sosyal medyada sizin yakýn iliþkide olduðunuz insanlarý da etiketleyerek atýlacak kötü tweet’ler. Baþarýlarýyla birilerini rahatsýz etmiþ, birilerini kendisine bilerek/bilmeyerek düþman etmiþ herkesin önündeki önemli bir tehdittir bu. Ve internet sayesinde malesef hiç uðraþmadan, bir gecede itibarýnýzý zedeleyebilirler. Çünkü internet özgür bir ortamdýr, kötüler için daha da özgür... 

ÝNTERNETTEK ÝZÝNÝZ NEDEN BU KADAR ÖNEMLÝ?

Günümüz toplumu artýk her türlü bilgiye internetten ulaþýyor. Arama sonucunda yüzbinlerce sonuç çýksa da ilk sayfa ya da ilk iki sayfada bulduðu bilgiyi de kesin bilgi olarak görerek kaynak kabul ediyor.

Yani internette “Ömer Ekinci” aramasýnda 590.000 sonuç çýkmasýna raðmen, ilk sayfada çýkanlar, birtakým sözlüklerde hakkýnýzda yazýlanlar, yazýlý ya da görsel medyaya düþenler; Ýþte bu sonuçlarýn toplamý sizin algýnýz. Yani internetteki aramanýzda çýkanlar sizsiniz.

Ýþ baþvurusunda, ortaklýk aþamasýnda, evlilik sürecinde, bir cemiyete ya da derneðe dahil olmak istediðinizde; kýsacasý hayatýnýzýn her aþamasýnda karþýnýza çýkacak olan bu sonuçlarý yönetmek de elinizde.

ÝNTERNETTEKÝ ÝZÝNÝZÝ NASIL YÖNETECEKSÝNÝZ? 

Bu noktada aþaðýdaki önerileri interneti kullanan herkesin dikkatine arz ediyorum. Etki alanýnýzdaki tüm gençlere de okutun lütfen. “Ýþ iþten geçmeden”

1- Öncelikle artýk çok daha dikkatli olmalýsýnýz. “Gençlik hatasý, yaptýk bir cahillik” dönemi kapandý. Eskiden gençlik hatalarý, çevreniz unutunca unutulurdu, þimdi ise ömür boyu bir pranga gibi peþinizde. Attýðýnýz her adýma, içinde bulunduðunuz her cemiyete, görev aldýðýnýz her projeye, internette paylaþtýðýnýz her fotoðrafýnýza dikkat etmelisiniz. Kýsacasý iki kere deðil 12 kere düþünmelisiniz. 

2- Her sosyal aðda @isimsoyisim þeklindeki hesabýnýzý kullanmayacak bile olsanýz kaydedin. Sosyal aðlar, internet ekosistemi içindeki önemlerinden dolayý aramalarda hep üst sýralardadýr.  Sosyal aðlarda da paylaþtýklarýnýza dikkat edin, örneðin küfürlü paylaþýmlardan, bir kiþiyi ya da kesimi rencide eden, nefret söylemi içeren paylaþýmlardan uzak durun. “Beni nereden bulacaklar” demeyin, devlet aklý interneti çoktan keþfetti, hukuk sistemleri 3 milyar internet kullanýcýsýnýn evini, barkýný, adresini biliyor. 

3- Ýsminizin alan adýnýzý, web sitenizi mutlaka yapýn, yapmayý bilmiyorsanýz birine yaptýrýn. Arama motorlarýnýn algoritmasýna göre “Ömer Ekinci” aramasýnda ilk sýrada omerekinci.com çýkmaktadýr. Ayrýca bir blog kurarak kendinizle ilgili tüm bilgileri ilk aðýzdan siz yazýn. Böylece bir gün bir dijital linç kampanyasýna maruz kalýrsanýz, kendinizi savunabileceðiniz bir mecranýz olmuþ olur.

4- Son olarak, eðitimci ya da anne-baba iseniz sorumlu olduðunuz gençlerin dijital izini mutlaka takip edin, arkadaþlarý ya da takipçileri arasýnda olun. En azýndan kendisini birilerine karþý sorumlu hissetsin. Özgürlüðü sýnýrsýzlýk olarak görmesin. Hem kendisini, hem bir baþkasýný internet mecrasýnda zor durumda býrakmasýn. Gerçek hayatta söyleyemeceði þeyleri orada söyleme özgürlüðünü kendisinde bulmasýn. Gerçek hayatta birinin yüzüne söyleyemeyeceði þeyleri, sanal mecrada “Beni nereden bulacaklar sanki?” diyerek söylemesin.

Açýk, þeffaf ve temiz bir internet kullanýmý hem sizi, hem çevrenizdekileri korur. Önce dijital vatandaþ olmamýzý, sonra dijital topluma dönüþmemizi saðlar.

Ýþte o zaman güzel günler görmemiz yakýndýr.