Ýnternet yasasý olarak bilinen düzenlemede esasen iki hassas nokta olduðunu bu yasaya iliþkin yazýmda belirtmiþtim. Cumhurbaþkaný’nýn da hassasiyet gösterdiði bu noktalarla ilgili iki düzenleme daha yapýlarak, tartýþma ortadan kaldýrýlýyor: TÝB Baþkaný’nýn doðrudan engelleme yetkisi ‘yargý kararý’na baðlanýyor; saklanan eriþim trafiði bilgilerine ancak ‘suç konusu’ olduðunda eriþilebileceðine dair vurgu güçlendiriliyor.
Ancak ‘sansür’ tartýþmasý biter mi; bitmez. Zira ortalama internet bilgisine sahip herkes bütün internet trafiðinin eriþim saðlayýcýlar, mega sosyal að portallarý, geliþmiþ istihbarat kurumlarý ve nihayet internet adreslerini veren ABD’deki ICANN’ýn eriþimine veya engellemesine açýk olduðunu bilir. Ülkelerdeki ‘sansür’ veya ‘takip’ tartýþmalarý bu açýdan daha çok ‘siyasi’dir.
O kadar siyasidir ki, muhalefetteki siyasetçiler iktidarý ‘sansür’le eleþtirdikleri konularda bizzat kendileri giriþimde bulunurlar.
Medya arþjvini tarayýn, þu örneði göreceksiniz:
- 2009 yerel seçimlerinde Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkan adayý olan Kemal Kýlýçdaroðlu, hakkýnda Facebook’ta açýlan “Kemal Kýlýçdaroðlu PKK’lýdýr” baþlýklý grup hesabýna karþý dava açtý.
- Dava dilekçesinde, ‘kiþilik haklarýna saldýrýda bulunulduðu’ gerekçesiyle “mümkünse gruba, mümkün deðilse Facebook’a eriþimin engellenmesi” istendi.
- Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi de bu yönde karar verdi.
- Ancak TÝB 20 Mart 2009’da Facebook’a eriþimi engellemedi. Gerekçesini, dönemin TÝB Baþkaný Fethi Þimþek þöyle açýkladý: “Atatürk Aleyhine Ýþlenen Suçlar ile ilgili olduðu için, mahkemenin youtube’a eriþim kararýný uyguladýk. Ama Kýlýçdaroðlu ile ilgili karar 8. maddedeki katalog suçlar ile ilgili deðil. Bu yüzden uygulayamadýk.”
- Açýklama Kýlýçdaroðlu’nu tatmin etmedi ve TÝB Baþkaný hakkýnda ‘görevi kötüye kullandýðý’ iddiasýyla suç duyurusunda bulundu.
- Ankara Baþsavcýlýðý, “5651 sayýlý Kanun’un 8. maddesinde sayýlan suçlar dýþýnda kurumun uygulayabileceði herhangi bir tedbir yok” diyerek takipsizlik verdi.
- Kýlýçdaroðlu bu karara da Sincan Aðýr Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. Mahkeme Kýlýçdaroðlu lehine karar verdi ve takipsizlik kararýný kaldýrdý.
- Ayný günlerde medyada “Kýlýçdaroðlu Facebook’u kapattýrýyor” haberleri çýkýnca, Kýlýçdaroðlu “Modern ülkelerde site kapatma yerine içeriði çýkarttýrma uygulamasýnýn var. Biz sitedeki içeriðin temizlenmesini istedik” açýklamasý yaptý.
- Ancak, avukatý Mutluhan Karagözoðlu, “Eðer sayfa kapatýlamýyorsa Youtube gibi Facebook’un da kapatýlmasýný istedik” diyerek kýlýçdaroðlu’nu ‘düzeltti’...
- Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargýlanan Fethi Þimþek, 3 Mart 2011’deki ilk duruþmada, kararý neden uygulamadýklarýný bir kez daha açýkladý; “Eriþimin engellenmesi kararýnda alan adý ya da IP adresi yok, bu yüzden eriþim engellenemedi. Facebook’a eriþimi tamamen engelleyebiliriz. Ama Facebook içindeki bir sayfaya eriþimi engellememiz teknik olarak mümkün deðil.” Ve baþka bir bilgi de verdi: “Ancak, görevimiz olmamasýna raðmen Facebook yetkilileriyle temas kurduk ve bu içeriðin kaldýrýlmasýný saðladýk.”
- Ýçeriðin ‘rutin dýþý’ yolla kaldýrýlmasýna raðmen Kýlýçdaroðlu davayý çekmedi, dava 3 yýl sürdü.
- Mahkeme, 31 Mayýs 2012’de “... görevi kötüye kullanma veya ihmal kastý bulunmadýðýndan, yasal unsurlarý itibarýyla oluþmayan suçtan sanýðýn beraatine...” karar verdi.
- CHP, kararý temyiz etmedi.
Ýnternet hakkýnda herkesin bildiði sýrlar!
- Ýnternet, 1960’larda ARPANET adýyla ABD savunma sistemi için kuruldu. Sonra üniversite ve þirketlere açýldý, 1985’te internet adýný aldý.
- Dünyadaki tüm IP adresleri ve DNS yapýsýný, merkezi Los Angeles’teki ICANN kontrol ediyor. Kaðýt üzerinde ‘özerk’ bir kurum!
- Ýnternete girilen her bilgi, mesaj google, facebook, microsoft, yahoo, youtube depolarýnda tutuluyor. Kopya alýnmýyor ‘diyorlar’!
- ICANN isterse bir ülkenin tüm internet eriþimini kesebilecek yetkiye sahip. Bu hiç olmadý ama olmayacak anlamýna gelmiyor.