İnternetin pozitif imkanları

İnternet ve sosyal medya artık toplumsal düzenin bir parçası. Gündelik hayatı internet kullanmaksızın sürdürmek artık zor. Hatta internet (dijital) okuryazarlığımız yoksa, okuma yazma bilmemek gibi bir dizi sorun ile yüz yüze kalıyoruz. Bu sebeple internetin sadece riskleri üzerine değil imkanları üzerine de vurgu yapmak gerekir. Aynı zamanda sadece riskleri engellemeye çalışmak değil, imkanlarını daha fazla kullanmanın yolları üzerine vurgu yapılmalıdır. 

  

Gündelik işlerin internet üzerinden yürütmek

İnternet sadece eğlencenin değil aynı zamanda gündelik hayattaki işlerimizin görülme mekânı. Örneğin e- devlet üzerinden devlet dairelerine gitmeden birçok belgeyi alıp, halimiz ile bilgi almak büyük imkân. Aynı zamanda internet bankacılığı bizi bankada kuyruk beklemekten kurtarabiliyor. Sağlık randevularını ve test sonuçlarını internetten yapmak diğer bir kolaylık. Seyahat biletlerimizi de internet üzerinden yapmak diğer bir kolaylık. 

  

İnternet öğrenmenin yeni mekânı  

Aileler için internetin sağladığı en büyük imkân eğitim. İnternet artık sınıf veya okulun modern bir versiyonu. Yüz yüze eğitimin yerini tam doldurmasa da tamamlayıcı bazen de birincil eğitim mekânı.   Dünyadaki birçok üniversite ve kurum eğitim mecralarını internete açık hale getirmiş durumda. Online eğitim giderek büyüyen bir alan. YouTube en iyi eğitim mekanlarından biri. 

Pew araştırma merkezinin Amerika’da lise öğrencileri üzerinde yaptığı bir araştırmada öğrencilerin %94’ü interneti araştırma için kullandığını, %74’ünün ise internetin okul derslerinde ve projelerde önemli katkı sağladığını bildirmiş. 

İnternet ortamı; esnek öğrenme zamanları, okula gitmek zorunda kalmama, yaş ve mekân zorluklarını aşıp yaşam boyu kendini geliştirme imkânı veriyor. İnternette anahtar kelimelerle literatür araştırması yapılması, interneti en büyük ansiklopedi veya kütüphane haline getiriyor. Video yoluyla görselliğin öğrenmeye katılması da öğrenmeyi zenginleştiriyor. Farklı dillere hızlı ulaşma imkânı, dil öğrenmeyi kolaylaştırıyor. 

    

Uzaktan eğitimin imkanları  

İnternetin sağladığı en önemli eğitim imkânı ise uzaktan eğitim. Birçok üniversite kendi derslerini internet ortamına koyuyor. Örneğin Yale Üniversitesi’nden Paul Bloom’un psikolojiye giriş dersini oradaymış gibi dinleyebiliyorsunuz. Daha büyük imkân ise, birçok üniversite veya kurum online dersler açmış olması. Dünyanın bir ucundaki üniversitenin dersini sanki o üniversitenin öğrencisiymiş gibi alabiliyorsunuz. Üstelik o dersin ödev, proje veya sınavlarını da tamamlayıp geçme notu alabiliyorsunuz. Örneğin Coursera bu ders ortamlarından biri. 

  

Ailenizin internet adresleri listesi  

İnternetin olumlu taraflarından faydalanmak için olumlu içeriklerden haberdar olmak gerekir. Ailelerin nasıl kitap okuma listesi olabilirse, belirli internet adreslerini içeren bir liste oluşturulabilir.  Eğitim içeriği güçlü sayfalar evin kitaplığı haline getirilebilir.