Türkiye 3 gün önce sosyal medya üzerinden yapýlan intihar notuyla sarsýldý. Mehmet Piþkin’in geride dostlarýna bir video görüntüsü býrakarak hayatýna son vermesinin ardýndan bakýn ne gibi gerçekler var.
Geçenlerde sosyal medyaya insanýn kanýný donduran bir video kaydý düþtü. Mehmet Piþkin isimli bir genç “Merhabalar, Mehmet Piþkin ben. 16 Ekim 2014 sabah saatlerindeyiz. Bu bir intihar mektubu. Bu sabah yaþam defterimi kapatýyorum. Birçok arkadaþýmla konuþtum bu süreçte, dolaylý ya da doðrudan, okudum, araþtýrdým ve hatta doktora gittim ama sonunda bu kararý aldým” sözleriyle baþlayan bir videoyu paylaþtý ve sonrasýnda intihar etti. Sorunlarýna çözüm bulamadýðýný, yaþamaya dair motivasyonunu kaybettiðini, bir süredir intihar üzerinde düþündüðünü de dile getiren Piþkin, Ella Fitzgerald’ýn ‘Every time we say goodbye’ þarkýsý eþliðinde “Hoþçakalýn. Aþkla yaþayýn. Çok güzel olsun hayatýnýz, bye” diyerek kaydý bitirdi.
Çaresizliðin yansýmasý
Ýntihar hayattan kopmak amacýyla giriþilen bir eylemdir. Bir çaresizliðin yansýmasýdýr. Çoðu zaman planlanýr, üzerinde uzun süre düþünülür ve ölmekten baþka çarenin kalmadýðýna inanýldýðýnda gerçekleþtirilir. Ýntihar eden kiþi acý veren gerçeklikten kurtulmak için bunu yapar. Nitekim Mehmet Piþkin býraktýðý video kaydýnda böyle bir süreci yaþadýðýný net bir þekilde ortaya koyuyor.
Erkeklerde oran yüksek
Ýntiharlarýn yüzde 69’u kadýnlarda, yüzde 31’i erkeklerde görülüyor. Ölümle sonuçlanan intiharlarýn yüzde 70’i erkekler, yüzde 30’u kadýnlar tarafýndan gerçekleþtiriliyor. Mutsuz, umutsuz ve yalnýz bireylerin gitgide arttýðý 21. yüzyýlda intihar riskinin de arttýðýný gözden kaçýrmamalýyýz. Mehmet Piþkin’in intiharý maalesef bunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Tedavi edilmeyen depresyon
Geçmiþinde silip atamadýðý travmalarýnýn ve çözemediði sorunlarýnýn olma ihtimali yüksek. Ancak çok daha önemlisi kendisinin de iþaret ettiði gibi tedavi edilemeyen ve çare bulamadýðý bir depresyonunun varlýðýdýr. Biz ruh saðlýðý uzmanlarýný en çok tedirgin eden olaydýr intihar. O yüzden üzerinde çok titizlenir ve özellikle bunalýmlý tablolarda intiharý mutlaka sorgularýz. Bize ve toplumun bütün fertlerine düþen bunalýmlarý hafife almamak ve bu ruh halini yaþayan yakýnlarýmýza olabildiðince destek olmaktýr.
KÝMLER RÝSK ALTINDA