Ýp getirin asalým...

Filmlerden hatýrlarsýnýz mutlaka, Vahþi Batý’da kasaba halký suçlu olduðunu düþündüðü insaný bulduðu ilk aðaca asardý. Savunma hakkýnýn kutsallýðý falan yoktu o dönemlerde.

TRT Genel Müdürü Þenol Göka’nýn söylediklerini yazdýktan sonra gelen bir grup tepki de ayný þeyi düþündürttü bana. Türkiye’de siyaseti rekabet ile düþmanlýk arasýndaki kalýn çizgiyi atlayan belirli bir grup var.

Aðýzlarýndan hukuk lafýný düþürmüyorlar ama iddialarý konuþmayý seviyor buna karþýn verilen cevaplara tahammül edemiyorlar.

Peki suçlu olduðuna inandýðý kiþiyi bulduðu ilk aðaca asanlardan farký var mý bu kafada olanlarýn?

***

TRT Genel Müdürü Þenol Göka, Perþembe günü yaptýðýmýz konuþmada oldukça ilginç rakamlar paylaþtý benimle... Rakamlarý sonuna mýþ eklemeden yazýyorum:

TRT’nin tüm televizyon  kanallarý, radyolarý, personel maaþý, teknik harcamalarý dahil toplam bütçesi 2 milyar 50 milyon lira.  

Buna karþýn Almanya’da sadece 13 televizyon kanalýndan oluþan ARD’nin bütçesi 7,5 milyar Euro. ARD’de 13 kanallý yayýn için 5 bin kiþi çalýþtýrýyor, TRT’nin televizyonlar, radyo, teknik, idari iþler dahil tüm kadrosu 7 bin 130 kiþi. TRT’nin vatandaþtan aldýðý para hane baþýna ortalama 2,44 Euro.Buna karþýn Norveç’te 25, Almanya’da 16,75, Ýngiltere’de 15,11 ve Fransa’da 9,44 Euro ödeme yapýyor vatandaþlar.

Peki ödenen paralar ne oluyor? TRT sadece 2015 yýlýnda yeni 426 verici kurmuþ. Sonuçta tüm televizyon ve radyolarýyla Türkiye’nin her yerinde yayýnda olmak zorunda.

Resmen yayýný baþlayacak olan TRT World için dünyada bir sürü kablolu pakete girildiðini, otellerle anlaþmalar yapýldýðýný bir sürü uydudan yer kiralandýðýný yazmýþtým, bu nokta da ben de tekrar hatýrlatayým...

***

Konuþmadan medyaya bir haber de çýkarttým. TRT kendi içerisinde bir AR-GE Merkezi kurmuþ.

Radyo yayýnlarýnda dijital karasal yayýncýlýða geçme hazýrlýðý bu, biliyorum Harbiye’de bir toplantýsý yapýlmýþtý tüm sektörle. Sonuçta frekans kirliliðini ortadan kaldýracak bir model bu, AB de üzerinde çalýþýyor zaten.

TRT bu tür radyolar alýcýsý olmadýðý için þimdi bin adet radyo üretip otomobil üreticileriyle paylaþacak.

Ýþ baþarýlý olursa frekans kirliliði bitecek ve baþka bir boyuta geçeceðiz. Özel sektör olarak biz gelecek 5 yýl diye hesap yapýyorduk þimdi biz de planlarý gözden geçireceðiz.

Fenerbahçe-Ajax maçý 4K olarak yayýnlandý, tüm dünyadaki en üst teknoloji bu. TRT bu iþi sponsorla çözüp sadece 84 bin lira bir para harcamýþ.

Cannes’teki televizyon ve eðlence fuarý MIPcOM’un bir benzeri 2016’da Türkiye’de düzenlecek, 80 ülke davet edilecek fuara.

***

Daha bir sürü rakam ya da bilgi yazabilirim. Ama önce bir noktada hep birlikte anlaþmamýz gerekiyor.

Ýddia ediyorsan getirilen açýklamayý da dikkate alacaksýn.

Ýlk gün, Þenol Göka’yla konuþmadan önce de yazmýþtým tekrar edeyim: TRT’nin bütçesiyle daha iyi bir yayýncýlýk yapýlabilir mi diye tartýþmak haktýr üstelik fayda da saðlar herkese.

Ama biz fikir tartýþmýyor, fikri tartýþmalarý kiþilik infazýna ve düþmanlýklara döndürüyoruz.

Batarsak birlikte batacaðýmýz nedense kimsenin  aklýna gelmiyor...