İp getirin asalım...

Filmlerden hatırlarsınız mutlaka, Vahşi Batı’da kasaba halkı suçlu olduğunu düşündüğü insanı bulduğu ilk ağaca asardı. Savunma hakkının kutsallığı falan yoktu o dönemlerde.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka’nın söylediklerini yazdıktan sonra gelen bir grup tepki de aynı şeyi düşündürttü bana. Türkiye’de siyaseti rekabet ile düşmanlık arasındaki kalın çizgiyi atlayan belirli bir grup var.

Ağızlarından hukuk lafını düşürmüyorlar ama iddiaları konuşmayı seviyor buna karşın verilen cevaplara tahammül edemiyorlar.

Peki suçlu olduğuna inandığı kişiyi bulduğu ilk ağaca asanlardan farkı var mı bu kafada olanların?

***

TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Perşembe günü yaptığımız konuşmada oldukça ilginç rakamlar paylaştı benimle... Rakamları sonuna mış eklemeden yazıyorum:

TRT’nin tüm televizyon  kanalları, radyoları, personel maaşı, teknik harcamaları dahil toplam bütçesi 2 milyar 50 milyon lira.  

Buna karşın Almanya’da sadece 13 televizyon kanalından oluşan ARD’nin bütçesi 7,5 milyar Euro. ARD’de 13 kanallı yayın için 5 bin kişi çalıştırıyor, TRT’nin televizyonlar, radyo, teknik, idari işler dahil tüm kadrosu 7 bin 130 kişi. TRT’nin vatandaştan aldığı para hane başına ortalama 2,44 Euro.Buna karşın Norveç’te 25, Almanya’da 16,75, İngiltere’de 15,11 ve Fransa’da 9,44 Euro ödeme yapıyor vatandaşlar.

Peki ödenen paralar ne oluyor? TRT sadece 2015 yılında yeni 426 verici kurmuş. Sonuçta tüm televizyon ve radyolarıyla Türkiye’nin her yerinde yayında olmak zorunda.

Resmen yayını başlayacak olan TRT World için dünyada bir sürü kablolu pakete girildiğini, otellerle anlaşmalar yapıldığını bir sürü uydudan yer kiralandığını yazmıştım, bu nokta da ben de tekrar hatırlatayım...

***

Konuşmadan medyaya bir haber de çıkarttım. TRT kendi içerisinde bir AR-GE Merkezi kurmuş.

Radyo yayınlarında dijital karasal yayıncılığa geçme hazırlığı bu, biliyorum Harbiye’de bir toplantısı yapılmıştı tüm sektörle. Sonuçta frekans kirliliğini ortadan kaldıracak bir model bu, AB de üzerinde çalışıyor zaten.

TRT bu tür radyolar alıcısı olmadığı için şimdi bin adet radyo üretip otomobil üreticileriyle paylaşacak.

İş başarılı olursa frekans kirliliği bitecek ve başka bir boyuta geçeceğiz. Özel sektör olarak biz gelecek 5 yıl diye hesap yapıyorduk şimdi biz de planları gözden geçireceğiz.

Fenerbahçe-Ajax maçı 4K olarak yayınlandı, tüm dünyadaki en üst teknoloji bu. TRT bu işi sponsorla çözüp sadece 84 bin lira bir para harcamış.

Cannes’teki televizyon ve eğlence fuarı MIPcOM’un bir benzeri 2016’da Türkiye’de düzenlecek, 80 ülke davet edilecek fuara.

***

Daha bir sürü rakam ya da bilgi yazabilirim. Ama önce bir noktada hep birlikte anlaşmamız gerekiyor.

İddia ediyorsan getirilen açıklamayı da dikkate alacaksın.

İlk gün, Şenol Göka’yla konuşmadan önce de yazmıştım tekrar edeyim: TRT’nin bütçesiyle daha iyi bir yayıncılık yapılabilir mi diye tartışmak haktır üstelik fayda da sağlar herkese.

Ama biz fikir tartışmıyor, fikri tartışmaları kişilik infazına ve düşmanlıklara döndürüyoruz.

Batarsak birlikte batacağımız nedense kimsenin  aklına gelmiyor...