Çakma gerekçelerle iþgal ediliþinden beri altý üstüne gelmiþ olan Irak toparlanmaya çalýþýyor.
Emperyalizmin kurtarýcý kisvesiyle yürüttüðü sömürüyle nasýl baþ edecek orasý þimdilik meçhul.
Ancak emperyalizmle mücadelede örnek politikalar takip eden Türkiye, tarihi birlikteliklerin yaný sýra 384 km’lik sýnýrý, insani, ticari iliþkiler ve terörle mücadele göz önünde bulundurulduðunda Irak ile iliþkilerini geliþtirmek zorundadýr.
Her ne kadar ABD Ýran ve Suudi Arabistan’ýn Türkiye karþýtý nüfuz politikalarý devam ediyor olsa da, hiçbiri Irak’a Türkiye kadar faydalý olacak konumda deðildir.
***
Türkiye her þeyden öce milli güvenliðini tehdit eden terör örgütlerinin topraklarýnda konuþlanýyor olmasý sebebiyle Irak istese de istemese de iliþkilerini sýcak tutmak zorundadýr.
Ýran nüfuzuna karþý Suudi Arabistan’ýn Türkiye safýnda yer almasý gerekirken iþgalci ABD’yi tercih ettiði için durum biraz karýþýktýr.
Fakat Türk hariciyesi bu zor denklemde de isabetli adýmlar atarak maharetini gösteriyor.
Irak konusunda özellikle terörle mücadele alanýnda hem Ýran’la hem ABD ile görüþmelerini aralýksýz sürdürmesine raðmen ABD’nin çifte standartlý politikalarý sebebiyle nihai sonuca varýlamýyor.
ABD PK uzantýsý YPG’yi bölgesel müttefik kabul ederek teröre doðrudan destek veren bir garip politika izliyor. Finansmanýný da petrol ülkelerine yaptýrarak problemi katmerleþtiriyor.
***
Bütün bu zorluklara raðmen Türkiye, Irak yönetimiyle iliþkileri geliþtirme istikametinde müsbet adýmlar atmaktan çekinmiyor.
Türkiye bilindiði gibi terör örgütlerinin harabeye çevirdiði Irak’ýn imarý için 5 milyar dolarlýk bir kredi vaadinde bulunmuþtu.
Irak Ticaret Bakaný, “Güvenliði saðladýk, Türk þirketlerini bekliyoruz” çaðrýsý yapmýþtý.
Geçen haftaBaðdat’da 'Irak'ýn Yeniden Ýmarý için Türkiye-Irak Ýnþaat Forumu' düzenlendi. Türk müteahhitler 90 milyar dolarlýk önemli anlaþmalara imza attýlar.
Ayrýca, Türkiye'nin en çok inþaat malzemesi sattýðý Irak'ta Türk þirketler 26-29 Haziran tarihleri arasýnda 'Irak Yeniden Yapýlandýrma Fuarý' düzenleyecek. T.C. Ticaret Bakanlýðý'nýn desteðiyle düzenlenecek fuara 100 Türk þirketi katýlacak.
***
Bütün bunlarýn yaný sýra geçen hafta dýþiþleri bakanýmýz Çavuþoðlu’nun Baðdat ziyareti iki ülke arasýndaki iliþkilerde daha ileri bir seviyenin müjdecisi oldu.
Mesela, ABD, Ýran ve Suud baskýsýna raðmen, bölgesel konularda iki ülke görüþlerinin örtüþtüðünün açýklanmasý fevkalade sevindirici bir geliþmedir.
Irak Baþbakaný Adil Abdulmehdi’nin Türkiye’ye davet edilmesi ve Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn yýlsonunda Tükiye-Irak Üst Düzey Ýþbirliði Konsey Toplantýsý’nýn dördüncüsüne katýlmak üzere Baðdat’a gideceði haberi de iki ülke arasýndaki buzlarýn tamamen eritildiðinin müjdecisi gibi durduðunu belirtmemiz gerekir.
Tabii bu geliþmede Astana’da alýnan Suriye toplantýlarýna Irak’ýn gözlemci olarak katýlmasý kararýnýn müsbet etkisini de unutmamak lazým.
Ortadoðu’daki zor denklemde böyle iþler çýkarmak kolay deðil. Türk hükümetinin kararlý duruþu ve Dýþiþleri Bakaný’nýn baþarýlý diplomasisini kutlamak gerekir.
Tabii ki Baðdat büyükelçimizin basýna yansýyan gayretleri de göz ardý edilmemelidir.
Ancak emperyalizmin faaliyetleri göz önünde bulundurularak elçiliðimizin takviye edilmesi gerekir.
Irak bize yakýn oluncaya dek!