Irak Sünnilerinin dramý

Iraklýlarýn kurduðu Rafideyn Stratejik Araþtýrmalar Merkezi (RASAM) direktörü Yahya Tâi Cuma günü arayarak Irak’tan önemli þahsiyetlerin geldiðini, 29 Nisan Cumartesi günü onlarla bir toplantý yapýlacaðýný haber verdi ve ýsrarla katýlmamý istedi.

Ýslam dünyasýyla ilgili yazdýðým yazýlarý genelde gazete ve haber ajansý bilgilerine dayanarak yazmam.

Bizzat ilgili þahýslardan bilgi alarak yazarým. Þu anda sorunlar yumaðý haline gelmiþ olan Yemen, Irak, Suriye ve Libya gibi ülkelerin tamamýnda bizzat tanýdýðým ve görüþtüðüm þahýslardan bilgi alýrým ki özellikle batýnýn Ýslam dünyasý ile ilgili karartmalarýnýn ve yönlendirmelerinin etkisinde kalmayayým.

***

Uzatmayayým Kandil, Sincar, Baþika ve Kerkük gibi ülkemizi doðrudan ilgilendiren meselelerin merkezi olan Irak konusunu bir kez de bu yeni misafirlerden dinlemek için o toplantýya katýldým.

Katýlým gerçekten de çok sýnýrlý idi. Misafirler haricinde katýlýmcýlarýn sayýsý sadece 10 kiþiydi. Türkiye’den de sadece Mustafa Özcan ile ben vardým.

Misafirlerin isimlerini konumlarýnýn nezaketi sebebiyle açýklamayý faydalý bulmuyorum.

Liderlik düzeyinde olduklarýný ifade ile yetineyim.

***

Konuþmalarýn ve soru cevap faslýnýn özetini çýkaracak olursak.

Irak’ta ki kargaþanýn dâhilde iki boyutu var. Birincisi ülke nüfusunun yarýsýndan fazlasýný teþkil eden Sünnilerin siyasi faaliyetlerinin engellenmesi, ikincisi ise terör örgütleri.

Baþta ABD olmak üzere Irak’a müdahil yabancý güçler asýl sorununun konuþulmasýný istemiyorlar ve bu durumun devam etmesi istikametinde politikalar güdüyorlar.

Dolayýsýyla da sorun çözülmek yerine iyice katmerleþiyor.

***

Ülkede siyasi temsil partilere deðil mezheplere göre tespit ediliyor. Týpký Lübnan’da olduðu gibi devlet kurumlarý da mezhep mensuplarý arasýnda taksim ediliyor.

Ülkenin yarýdan fazlasý Sünni olduðu halde siyasi alanda sadece yüzde 20’lik bir temsil tanýnýyor. O temsili de yönetimi elinde bulunduran Þiiler kendi Sünnileriyle (!) dolduruyor. Dolayýsýyla ülkenin yarýdan fazlasýný oluþturan Sünni kesim yönetimden tamamýyla uzak tutuluyor.

Bu adaletsizliðe demografik yapýyla oynanmasý ve Sünnilerin parçalanmýþlýðý da eklenince sorun gitgide büyüyor ve çatallaþýyor.

***

BaþtaDAÝÞ olmak üzere PKK/PYD gibi terör örgütleri ve devlet kadrolarýna alýnan Þii milisler (haþdi þa’bi) ülkede güvenlik diye bir þey býrakmýyorlar.

Ülkenin önemli bir kýsmý DAÝÞ’in elinde. Halk oralardan kaçýyor. Devlet kadrosundaki Þii milisler DAÝÞ’le mücadele bahanesiyle Sünni halka DAÝÞ’ten daha aðýr baský ve zulüm uyguluyor.

Baðdat hükümeti ve yabancý güçler ülkenin mazlum ve maðdurlarý haline gelen Sünnilere nefes aldýrmamak için takip edilen politikalarý destekliyorlar.

Maalesef medya da onlarýn elinde olduðu için Irak maðdurlarý seslerini duyuramýyorlar.

***

Misafirlerin sorunun çözümüne yönelik teklifleri ise þöyle: Problemin temelinde anayasa ve seçim yasasý yatmaktadýr.

ABD güdümünde hazýrlanan anayasa ve seçim kanunu sebebiyle eþit temsil ve adil yarýþ gerçekleþmiyor.

Çözüm anayasa ve seçim yasasýnýn adil bir þekilde yeniden düzenlenmesindedir.

Bunun yolu da ABD’nin ikna edilerek Irak anayasasý ve seçim yasasýnýn deðiþtirilmesidir.

Peki ABD’yi kim ikna edecek’ sorumuza, ‘Baþta Türkiye olmak üzere Irak’a dost devletlerden bunu bekliyoruz’ cevabýný veriyorlar!

Türkiye’nin iþi sizce kolay mý?