Iraklı Kürtlerin bağımsızlık ısrarı ve Amerikan yardımı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne geçtiğimiz yıl 480 milyon dolar şeklinde yapılan ABD mali yardımı, bu sene Kongre tarafından şartlı olarak ödenecek gibi.

Henüz kesinleşmedi ama komisyonda kabul edilip, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gönderilen metne göre, ABD Yönetimi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yapacağı yardımı Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı şartına bağlıyor. İkinci şart da DAEŞ ile mücadeledeki katılıma ilişkin. Özetle Washington diyor ki, bağımsızlık yolunda atacağınız adım, size ABD'den gelecek para musluğunu kurutur. Iraklı Kürtlerin ısrarla gerçekleştirmek istedikleri bağımsızlık referandumuna tepkisini bu şekilde gösteriyor ABD. Belki de bu yöntemle, "henüz zamanı gelmedi," demiş oluyor.

Benzeri bir açıklama, önceki günlerde Irak Başbakanı Haydar el Abadi ile telefonda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan gelmişti. Tillerson'ın bu görüşmedeki ifadesine ilişkin açıklama, Irak Başbakanı'nın ofisi tarafından 24 Haziran Cumartesi günü yapılan açıklamada duyuruldu. Bu açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı, ülkesinin bu referanduma karşı olduğunu bir kez daha beyan etti. Merkezi Irak hükümeti ile çalışmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.

Iraklı Kürtler, önümüzdeki sonbaharda referandumu yapmaya kararlı görünüyor. Hatta Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, New York Times'a yazdığı makalede 2014 yılında kendi bölgelerine yönelik olarak gerçekleşen DEAŞ saldırısına atıfta bulunarak, Irak merkezi hükümetinin kendilerine gerekli kaynağı tedarik etmediğini hatırlattı. Bağımsızlıklarının ne kadar aciliyet teşkil ettiğini bu şekilde anlatmaya çalıştı.

Elimizdeki verilere bakacak olursak, ABD hükümeti başta olmak üzere Batılı devletler en az Ankara ve Bağdat kadar Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin bağımsızlık referandumuna itiraz ediyor.

Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerle paralel olarak, birileri Iraklı Kürtler için de nabzı mı yokluyor? Çok tehlikeli deneyler... Bünyenin aynı sertlikte tepki vereceği deneyler.