İran attı, İsrail tuttu!

İlginç dönemden geçiyoruz. Aslında bazı durumlara erken tespit yapmak fotoğrafın tamamını görmeden doğru değil. Ama aşikâr görünenleri de muhakkak kayda geçirmek şarttır. İsrail Gazze'de soykırım yapıyor. Dünya seyirci. İtirazlar var ama yetersiz. Uluslararası hukuk ve normlar çalışmıyor.

ABD iç siyaset ve seçim nedeniyle uzun suskunluk dönemini zayıf sesli itirazlara dökmeye başladı. Başında Amerikan dışişleri bakanının bölge ziyaretinde seslendirdiği ben buraya "Bir Yahudi olarak geldim" beyanını unutmadık.

Ama anlaşılan İsrail ABD için de giderek sorun olmaya başladı. Aslında süreç çabuk bitmiş olsaydı ve yahut tasarladıkları gibi sonuçlansaydı durum farklı olurdu. ABD yönetimi kendi iç kamuoyunu da ikna etmekte zorlanıyor. İsrail'in bu kadar vurdumduymazdan gelen tavrı şemsiyesi olan ABD için de sorun haline geliyor. Gazze'de istediklerine bu kadar zamanda kavuşamadıkları açıktır.

Dolayısıyla bu durumda İsrail'e göstermelik "engel tiyatrosu" gerekliydi. İran'ı meydana çekme isteğinin de kontrollü senaryo çerçevesinde gerçekleştiğini yalnız ben görmüyorum. Peki bu yaygara kime yaradı? İran elçiliğine saldırı olurken ne gibi sonuç hedeflenmiştir?

İran'ı sahaya çekmek mi? İran'ın atması ile İsrail neyi tuttu? İsrail "İran'ın saldırısı bertaraf edildi" diyor. İran ise "hedefine ulaştığını" beyan ediyor. Bu durumdan bir şey anlayan oldu mu? Oldu elbette! Kontrollü, izinli, koordinatları belli saldırının Gazze ile oradaki soykırımı durdurma ile alakası olmadığı! Peki bu durum kimin işine yaradı?

İsrail'in uluslararası kamuoyunda desteği bu kadar azalmışken, İsrail'e mağduriyet görüntüsü sadece İsrail'e yarar. ABD'nin sözünü "duymazdan geliyor" görüntüsüne bürünen İsrail'e dolaylı güya ders veriyor görüntüsü ABD için ne anlam taşır? Uluslararası kamuoyunda küresel aktör kimliği sıfırlanan, kendi kamuoyunda seçim öncesi vatandaşına bu durumu izah edemeyen ABD siyasi iradesi için bu durum kıskacından kurtulmak için fırsat gibi duruyor.

İran ilk günden bu sürece müdahil olmayacağını ilan etmişti. Aslında savaşın genişletilmesi tüm bölge açısından felaket anlamını taşıyor. Ama burada İsrail'i durdurabilecek ABD'nin İsrail'e söz geçiremiyor olması (gerçekten mi, değil mi?) bilemiyor olmamıza rağmen dünya sistemi için felaketin göstergesidir. İran attı, İsrail tuttu. Bakalım tiyatronun yeni perdesi ne olacak!