Tüm dünya iki gündür Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik saldýrýsýný konuþuyor. Muhtelif baþlýklar var, en çok üzerinde durulan bu saldýrýnýn geniþleyen bir savaþa yol açýp açmayacaðý. Üçüncü dünya savaþýnýn halihazýrda cereyan ediyor olduðunu düþünenler için bu sadece yeni cepheler demek. Zaten yeterince kaotik olan bölgemizin tümden içine çökmesiyle sonuçlanacak, belki de yepyeni bir vasatýn oluþmasý için bir milat olacak...
Bunlarý söylerken hiçbir rasyonel dayanaðýmýz yok, çünkü Ýsrail'in bölgedeki varlýðý, yýkýcý gücü, ABD'nin Ýsrail'e koþulsuz desteði falan... tüm bunlar reel politikle dahi açýklayamadýðýmýz sertlikte ve öngörülemezlikte. Çünkü kýyameti çaðýran bir irrasyonaliteyle destekleniyor.
Dolayýsýyla ne ABD'nin Ýsrail'e desteðini ABD çýkarlarýyla tevil edebiliyorsunuz ne Ýran'ýn pozisyonunu ne Arap ülkelerinin vurdumduymazlýðýný...
Ortada sadece Filistin halkýnýn iþgal mantýðýyla, gayrimeþru þekilde kurulmuþ olan bir terör devleti tarafýndan her gün yok edildiði ve vatansýz býrakýldýðý çýplak gerçeði var.
Altý ayý aþkýndýr devam eden Gazze saldýrýlarý boyunca Ýsrail'i hiçbir güç durduramadý. Ne Uluslararasý Adalet Divaný'nda kabul edilen soykýrým davasý ne kamuoyunun soykýrýmý durdurun çaðrýlarý ne BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili son toplantýsýnda ABD'nin dahi Ýsrail'e açýk destek pozisyonundan çekimser pozisyona geçmesi ne Yemen'in kendi cürmünce Ýsrail'in çarkýna çomak sokma giriþimleri ne Türkiye ve Katar'ýn kalýcý ateþkes için uðraþmasý....
Tüm bunlar Ýsrail'i durduramasa da Netanyahu üzerinde ciddi bir baský oluþturdu.
1 Nisan'da Ýsrail'in Þam'daki Ýran Baþkonsolosluðu'na yaptýðý saldýrýya 14 gün sonra Ýran'ýn verdiði karþýlýða bir de bu yönüyle bakalým.
Zira misilleme olarak nitelendirilen Ýran saldýrýsý Ýsrail'in Gazze kýyýmýyla da iliþkilendiriliyor.
Yüzde 85'i Sünni olan Ýslam dünyasý içinde yüzde 15'li Þii nüfusu temsil eden Ýran'ý Gazze'ye yeterince destek olmadýðý için eleþtirecek deðilim. Ama yaptýðý ya da yapmadýðý þeylerle Filistin'in hamisi pozisyonunda algýlanmasýnýn Ýran rejiminin yarattýðý bir algý olmanýn ötesinde anlam taþýmadýðýný bilmek gerekir.
Zira yüzde 70'i çocuk ve kadýnlardan oluþan 33 bin insan, tarihin gördüðü en büyük katliamla öldürülmüþken Ýran'ý harekete geçiren þey Þam'daki Baþkonsolosluk binasýna Ýsrail'in saldýrmasý oldu.
Meseleyi bu somut gerçeði gölgelemeden konuþmakta fayda var.
Ýran'ýn Ýsrail'e yönelik misillemesinin mahiyeti ve muhtemel sonuçlarý da dikkate deðer.
Ýran'ýn Suriye rejimi ve Lübnan Hizbullah'ý ile olan iliþkisi malum. Ýsrail'e karþý bugüne kadar Suriye ve Hizbullah'ý destekleyerek pozisyon aldý. Ýlk kez doðrudan kendi topraklarýndan çýkýþlý bir þekilde saldýrýda bulunduðu söyleniyor. Acaba bu Ýran'ýn ciddiyetini, kararlýlýðýný falan mý gösteriyor dersiniz?
170 adet ÝHA ve SÝHA 30 adet seyir füzesi, 120 de balistik füze fýrlatmýþ ÝRAN.
Ýlk elden misilleme için pahalý bir yol seçtiðini söyleyebiliriz. Peki buna deðmiþ olabilir mi?
Öyle anlaþýlýyor ki bu kadar uzak yoldan kalkan bu kadar sayýda savaþ ekipmaný 7 yaþýnda bir çocuðun yaralanmasýna yol açmýþ. Keþke o da olmasaymýþ. Yapýlan açýklamalara göre SÝHA ve füzelerin yüzde 99'u yolda etkisiz hale getirilmiþ. Çoðu da henüz Suriye ve Irak sýnýrýnda ABD ve Ýngiltere tarafýndan...
Ýran'dan kalkan füze ve SÝHA'larý vurmak için kumanda baþýnda bekleyenlerin can sýkýntýsýndan geyik çevirmiþ olmalarý muhtemel.
Buna Ýran'ýn BM Daimi Temsilciliðinden henüz saldýrýlar sürerken yapýlan "Ýsrail karþýlýk vermezse bir daha vurmayacaðýz" açýklamasýný ekleyelim ve öyle dinlenmeye býrakalým; Ýran'ýn neredeyse Gazze'nin kurtuluþuna hamledilen bu atraksiyonunu!
Ýran'ýn saldýrýsýnýn ilk elden yarattýðý etki þöyle;
Netanyahu'ya manevra alaný açtý.
Gazze'ye yönelen dikkati Ýran Ýsrail gerilimine taþýndý.
Ýran rejimi ve destekçileri biraz alkýþ aldý.
Þimdilik hepsi bu...
Yani konunun Gazze halkýnýn uðradýðý katliamla pek bir alakasý yok gibi.