Ýran ve Küba, Kuzey Kore kapýsýný da açacak mý?

Ýran ve Küba’nýn ABD ve Batý ile iliþkilerinin yumuþama evresine girmesi, Kuzey Kore’nin de yeniden dünya siyaset sahnesinde “kabul edilebilir” bir zemine yerleþmesinin kapýsýný açacak gibi görünüyor. Hafta içinde Güney Kore’nin baþkenti Seul’de düzenlenen Dünya Gazeteciler Konferansý’nýn ilk bölümü “Kore Yarýmadasý’nýn Yeniden Birleþmesi” baþlýðýnda gerçekleþti.

Söz alan Güney Kore’li yetkililer Kuzey Kore ile yaþanan gerilimden ve yarýmadanýn bölünmüþlüðünden duyduklarý rahatsýzlðý dile getirip, yeniden birleþme özlemini duyurdular.

“Kuzey Kore bizim için ne anlama geliyor? Öncelikle güvenliðimize yönelik bir tehdit ancak bir diðer tarafta da Kore’nin birleþmesi için birlikte çalýþmak zorunda olduðumuz bir ortak,” cümlesi toplantýda konuþan Güney Koreli siyasetçi Na, Kyung-Won’un konuþmasýndan.

Peki, dünya yüzeyindeki “düþman kardeþler” ekolünün öne çýkan örneklerinden olan Kore baþlýðý bu kadar geniþ kapsamlý olarak ele alýnýrken, Kuzey Kore’den kimse var mýydý katýlýmcýlar arasýnda? Bu soru toplantýnýn ilk gününde gazeteciler tarafýndan en çok sorgulanan madde oldu. Güney Koreli yetkililer çekingen bir yaklaþýmla, “muhtemelen seneye davet ederiz.” yanýtýný verdiler.

Toplantý boyunca her etapta Kore’nin birleþmesi özleminin vurgulanmasý, Kuzey Kore’nin de Ýran ve Küba’nýn ardýndan dünya siyaset sahnesinin yasaklýlarý listesinden çýkabileceðinin iþareti olarak deðerlendirildi.

Ancak iki önemli temasýndan birisi “Kore’nin birleþmesi” olan bu önemli kamuoyu oluþturma hamlesinde ABD ve Japonya’dan temsilcilerin yokluðu da dikkat çekti. Toplantýnýn diðer tartýþma baþlýðý ise Charlie Hebdo saldýrýlarý ve basýn özgürlüðü idi.

Güney Kore, Kuzey Kore ile barýþýn fikri altyapýsýný oluþturmuþ besbelli ve bu sürecin kamuoyu oluþtuma kýsmý için kollarý sývamýþ durumda.