Ýran’a operasyon

Yine filmin baþýna döndü dünya...

2010 yýlýnda baþlayan Arap Baharý, esasen yýllarýn baský, þiddet zulüm ve zorbalýðýnýn yaratmýþ olduðu öfke,kendisini Müslüman Kardeþler Örgütü üzerinden ifade etti. Bir siyasi aktör olarak Müslüman Kardeþler Örgütü’nün reel siyasette sahne almasý, küresel çapta bir deprem etkisi yarattý. Batý dünyasýnýn çýkarlarýný temsil eden Arap diktatörlükler, bir anda geniþ halk kitlelerinin kuþatmasýnda nefes alamaz hale gelince, bütün batý baþkentlerinde alarm zilleri çalmaya baþladý. Müslüman Kardeþlerin þahsýnda dünyayý sarsacak yeni bir Sunni Müslüman dalgasý, çok ciddi siyasi sonuçlar doðurmaya gebeydi. Çünkü Müslüman Kardeþler Örgütü siyasi hayatýnýn tümünü illegal koþullarda geçirmiþ, legal siyaset deneyimi olmayan, ''köþeli, sert bir örgütsel” yapýydý.

Nitekim Arap Baharýnýn çok kýsa bir sürede, þiddetin egemen olduðu bir sürece evrilmesinin de bir nedeni buydu. Müslüman Kardeþler Örgütü, tümü ile illegal bir yapý olduðundan talep edilen deðiþim ve devrim, demokratik yol ve yöntemler yerine, kolayca, basit provokasyonlar aracýlýðýyla, kanlý bir mecraya doðru hýzla sürüklendi.

Bu durum Arap Baharýnýn yaþandýðý her yerde görülmeye baþlandý ve giderek daha fazla ülkeye yayýldý. Görünürdeki öncülüðün Müslüman Kardeþler Örgütü liderliðinde olduðu inancý, baþta Ýsrail olmak üzere, Batý ve Körfez ülkelerini ciddi kaygý ve endiþelerle adeta þok etti. Bu kaygý ve endiþeyi gidermek adýna, bildik ‘’karanlýk yöntemleri ‘’devreye sokmak dýþýnda baþka bir önlemleri gündemine almak ve düþünmek bile istemediler.  Darbe en bilinen ve sonuçlarý itibarýyla en garantili yoldu. Bunu defalarca deneyip sýnadýklarý için, sonuçlarýný kestirmek daha kolay olabiliyordu. O nedenle hemen harekete geçtiler.

1. Mýsýr’da darbe yaptýlar. Mýsýr, Müslüman dünyasý için her zaman merkezi bir özelliðe sahipti. Darbe ile en sert tavýr konuldu ve herkese gözdaðý verildi.

2. Mezhep çatýþmalarýný körüklemek, amacý ile ‘’þeytanlaþtýrdýklarý” Ýran’la gizli görüþmeler yaparak radikal Sunni Ýslami dizginlemek için Þii yapýlarýn önünü açtýlar.

3. Sunni Ýslam kaynaklý iktidar, parti veya örgütleri düþman potasýna koydular. Misal, Türkiye ve Tunus gibi. Buralarda da iktidarý farklý yol ve yöntemlerle devirmenin ince hesaplarýný adým adým örmeye baþladýlar.

Yukarýda saydýðým bütün stratejilerin hepsini tek tek hayata geçirdiler. 2012 yýlýnýn 12 Eylül’ünde Libya’da büyükelçinin öldürülmesi ile bu stratejilerini hayata geçirdiler.

Büyükelçi'nin öldürülmesi ile;

ABD Dýþ Ýþleri Bakaný Ýstifa etti.

ABD Savunma Bakaný Ýstifa etti.

ABD CIA Baþkaný Ýstifa etti.

ABD’ nin tüm güvenlik direktörleri istifa etti.

Sadece Baþkan Obama ve Yardýmcýsý Biden kaldý.

Böylesine büyük bir operasyon ile strateji deðiþikliðini Türkiye gördü, ama sadece Kürt meselesi üzerinden kendisine zarar geleceði hesabýný yaptý. Önlem olarak da ‘’çözüm sürecini ‘’hayata geçirdi.

Halbuki bu devasa bir strateji deðiþikliði idi ve Sünni Ýslam hedefe konulmuþ, Þii hilalin önü açýlmýþtý. Onun için artýk ABD ve Batý Suriye’de Esad’ýn yaptýklarýna ses çýkarmýyorlardý.

Nitekim bugün de Erbil yönetimi týpký Türkiye gibi bu deðiþimi gördü ama sorunu ''sadece kendi maðduriyetini giderme'' olarak algýlayýp dünyanýn kendisini destekleyeceðini hesap etti. Ama sonuçta bu hesabýn eksik ve yanlýþ olabileceðini hiç aklýna getirmedi.

Þimdi dolaþýmda yeni bir strateji var ve bu strateji “Ilýmlý Ýslam” olarak kendini ifade ediyor yani “Ilýmlý Sünnilik” ve “Ilýmlý Þiilik”.

ABD Ýbadi’yi ýlýmlý Þiilik üzerinden örgütlediði için onun 2018’de mutlak iktidar olmasýný istiyor ve Erbil yönetimi ABD’nin bu planýný bozmuþ oluyor referandum kararý ile.

Gelelim 4 Kasým gününe, Suudi Arabistan’da yaþanýlan depremin asýl nedenine.

Bugünü artýk Ýran ve Þii hilaline karþý, tüm coðrafyayý sahaya indirme döneminin baþlangýç günü olarak görmek gerektiði herkes açýsýndan doðru olacak inancýndayým.

Evet; tablo bu!

Ve bu tabloyu doðru okumak ona göre önlem ve pozisyon almak gerekir.

Baþta ABD ile bölge ülkelerinin ‘’yeni oyun sahasýnda darbe yememek’’ için önlemleri þimdiden almak, artýk elzemdir.

Bu saldýrý küresel olacaktýr.

Bunu böyle okumak gerekir.