Ýran’ýn Fars milliyetçiliði politikalarý

Ýran’ýn devlet politikalarýnýn; Fars milliyetçiliðine dayalý olmasý, asýrlardýr Ýslam coðrafyasýnda Haçlý ittifakýnýn iþine yarayan ortamý pekiþtirmeye yardým etti. Ýslam devriminden sonra büyük anlamda Ýslam coðrafyasýnda Ýran Devleti’nin Pers ýrkçýlýðýna dayanan tavrýndan vazgeçeceðini bekleyen ve neredeyse umudunu Ýran’ýn âlemi Ýslam liderliðine baðlayanlar, bu gün Ýran politikalarýndaki deðiþmez Fars-i çýkarlara dayalý zihniyetten hayal kýrýklýðý yaþadýklarý aþikârdýr. Bir zamanlar Türkiye'deki Müslüman toplum; Ýran devrimi sonrasý, oraya destek verilmesi gerektiðini defalarca dile getirmiþler. Türkiye'deki Müslüman âlimler, mezhep farkýna bakmaksýzýn, Ýran’ýn “Ýslam bayraðýna” duyduklarý saygýdan, geçmiþte kalan tüm olumsuzluklarý unutuverdiler. Neden mi?

Türkiye'deki; Ýslam mefkûresinin gerekliliði olan, birleþtirici ve hoþgörülü bakýþ açýsýnýn mevcudiyetinden elbet! Türkiye'nin; Ýran’a bakýþ açýsý ve Ýslam devrimi sonrasý halk nezdindeki yeri, hep olumlu olmuþtur. Esasýnda arzu edilen ortam da budur bugün! Lakin Ýran, Ýslam inkýlabýnýn muazzam sancaðýný taþýmaya kalksa da, maalesef tüm politikalarýnýn bu sancaðýn felsefesine aykýrý olduðunu görebiliyoruz. Nedeni çok basit! Ýran; Ýslam sancaðýný, Pers milliyetçiliði için kalkan olarak idrak etmektedir.

Sade bir örnekle anladýðým budur! Ýran topraklarýnda, Azerbaycan vilayeti var. Orada 30 milyondan fazla Türk yaþýyor. Onlarýn büyük çoðunluðu Þii’dir. Bir de komþusu Azerbaycan Cumhuriyeti var. Orada da 9 milyon Müslüman yaþýyor. Hem de belli bir kýsmý Þii’dir. Bu Azerbaycan’ýn, kadim topraklarý olan Karabað iþgal altýnda! Bunu yapan da Ermenistan... Ve Ýran; dostluk ve destek tercihini, hiç tereddütsüz Müslüman olan taraftan deðil, Haçlý ittifakýn maþasý olan Ermenistan’dan yana ve taraf belirlemektedir. Evet, belki bu basit görülecek örnek, Ýran’ýn tutumundaki “Müslüman kardeþtir” anlayýþýný ve emrinin tam tersi tarafýnda durarak, hiç bir deðer taþýmadýðýný bize göstermektedir. Ýslam âleminin bunca ciddi sýkýntýlarý varken, Ýran’ýn yapmasý gereken þey, fitneyi durdurmaktýr. Ama tam tersi bir duruþ sergiliyor. Bu, Ýslam âlemine hizmet deðildir. Mezhep ayrýmcýlýðý var ise, Ýslam sancaktarlýðý olmaz ve olamaz. Bu olsa olsa, Ýran Devleti’nin Fars milliyetçiliðine dayanan içeriðini, kamufle etmek gibi durmaktadýr. Ýran; Orta Doðu coðrafyasýndaki bu malum tarihi süreçten “nasýl kazanýmlar çýkabilirim” peþinde olduðu için, ürettiði politikalarýn ileride oluþturacaðý ortamý düþünmemiz gerekmektedir. Ýran önemli bir devlettir hiç kuþkusuz! Hatta bölgenin mihenk taþlarýndan biridir. Lakin þu anki tutumunun dolayý, Âlem-i Ýslam’ýn ilerideki tek vücut boy göstermesine büyük ve kalýcý engeldir. Oysa Ýslam medeniyetinin yeniden Cihan üzerindeki hâkimiyeti için, basit bir mantýkla düþünürsek, Ýran’ýn fazlasýyla istekli olmasý gerekmiyor mu? Ýran; bir Ýslam Devleti olarak, neden Haçlý zihniyete karþý, ayný secdeye alnýný koyan, ayný kýbleye doðru eðilen din kardeþleriyle, alttan alttan çatýþmaktadýr acaba?

Bugünlerde Bahreynli bir milletvekili, birden bire Ýran'daki Türklerin hakkýný savunan konuþma yapmýþ. Ýnsanýn aklýna, “hayýrdýr?” sorusu geliyor haliyle!

Hatta aynen Ýran’ýn tutumu kadar, yersiz ve hesaplý olduðu da net gözüküyor tabii ki!

Ortadoðu'da bunca ciddi sorunlar dururken, Arap vekilin Ýran'daki Türkleri sahiplenmesinin bir anlamý var deðil mi?

Ýþte içinde durmaya gayret ettiðim mesele de budur! Bu kocaman Ýslam medeniyetinin bireylerinin ürettikleri politikalarýn, hiçbir þekilde zafere hizmet etmediði, aksine mahalli hesaplarla birbirini yok etme çabasý taþýdýðý içindir ki, halen bu coðrafyanýn dizayný Anglo-Sakson ve Yahudi düþünce sisteminin elindedir. Evet, Ýran’ýn Fars milliyetçiliðine dayanan politikalarýnýn coðrafyayý sürüklediði akýbeti, bu duruma göre okumamýz þarttýr.

Ýran; ya Pers devlet geleneðini ya da Ýslam sancaðýna layýk yolu seçmek durumunda. Ýkisi bir arada olduðunda, bunun nasýl bir kurgu olduðu anlaþýlmaktadýr. Ýslam bayraðý ve Þii felsefe; eðer Pers milliyetçiliðine hizmet ettirilir ise, bunun Ýran üzerindeki vebali vahim olacaktýr. Ve sadece Ýran Devleti için deðildir. Koca coðrafya için bu durum olumlu sözlük vaadi vermemektedir. Aslýnda bugün, Ýran-Türkiye-Suudi Arabistan’ý kalýcý ve uzun hedefe kafa yoracak birliktelik inþa etmeliyken, konuþtuðumuz konularýn içeriði vahametimizin göstergesidir. Halen Ýran medyasý durmadan, Türkiye aleyhinde propaganda yapmakta! Hal böyle olunca, dýþarýdan dizaynýrlýk çabasýnda olanlara, iyi bir malzeme çýkmakta. Ýran; bu rolünden memnun ise, mesele yok! Çünkü eninde sonunda Ýslam coðrafyasý huzura kavuþacak. Kendi kaderine, kendisinin karar vereceði çaða da girecek. “Olmaz” denildiði zamanda, Fatih nasýl çað deðiþimi yaptýysa, bir gün bu mevcut durumumuz da kökten deðiþimle, bu coðrafyanýn kaderini etkileyecektir. Lakin o gün engel olanlar, sadece mahcup olmayacaklar...