Ýran’ýn ‘þeytaný’ ve sunduðu ‘altýn dönem’

ABD, Ýran’a ambargoyu kaldýrdý. Ruhani’nin deyimiyle “Ýran’ýn altýn dönemi baþladý.”

ABD’nin, Ýslam coðrafyasýnda yapmak istediðinin teker teker kodlarý çözülmektedir. Ortadoðu’nun yeni yýldýzýnýn Ýran olmasýný kafaya koyan Amerika Devleti, Ýslam coðrafyasýnda koyu Þii-Sünni ayrýþýmýný da parlatacak gibi gözüküyor. Þii hilalinin, bugün en fazla ABD’ye gerekli olduðunu da görmekteyiz.

Uzun yýllardýr Ýran üzerine analiz yapan ABD, bir tarafta Ýslam devrimine kadar ki Þah rejiminin önemli isimlerini Batý’da barýndýrdý ve muhatap aldý. Diðer taraftan etnik kimlikler üzerine, resmi devlet kurumlarýnda masalar kurdu. Etnik kimlik üzerinden, özellikle Güney Azerbaycan kökenli, muhacir Türklerle sýký çalýþmaya baþladý. Basýnda, onlarýn sesinin yüksekten duyulmasýna yardým etti. Bugün de aynen bu yardýmý sürdürmektedir.

Ýran Þahý Muhammet Rýza Pehlevi’nin eþi, Þahbanu ünvanlý tek kadýn olan Farah Pehlevi’nin, yýllardýr oðlu Rýza’nýn tahta çýkmasý için lobi çalýþmalarý yaptýðýný biliyoruz. Þimdilik rafa kaldýrýldý gibi gözükse de, ABD’nin üzerinde durduðu her kozu, zamaný geldikçe iþleme sokacaðýný görmemiz lazým. Þimdilik “en büyük Þeytan ABD’dir” diyen Ýran’ýn Molla rejimi, O’nun desteði ile altýn çaðýna ayak basmakta.

Ýran Devleti’nin, akýllý devlet olduðunu her birimiz bilmekteyiz. Sinsi, yalan ve fitne odaklý politikalarýnýn da olmasý sýradan bir durumdur. Ýran Devlet kafasý, stratejilerini olaylarýn en baþýndan zekice kurguladý. Ruhani ile birlikte zaten bu zeki kurgunun esas sinyali verilmekteydi. Batý’ya sýcaklýk gösteren yeni stratejisiyle, esasýnda Ýran’ýn içeriden çökme planlarýnýn önüne geçebildi þimdilik.

Rusya’nýn, Türkiye’ye yönelik yaptýrýmlarda yumuþayacaðýný bundan önceki yazýlarýmda yazmýþtým. Bunun nedenlerinden biri olarak, Ýran’ýn þimdiki pozisyonunun olduðunu da görmemiz lazým. Ýran, Rusya ile ittifak içerisinde, doðru. Lakin ona altýn dönem kapýlarýný açan ABD oldu ve Rusya, Ýran’ýn tercih karþýsýnda Amerika’dan vazgeçemeyeceðini de hesaba katmaya baþladý.

Esasýnda ABD, Rusya - Ýran ittifakýnýn daðýlmasý için, Ýran üzerindeki yaptýrýmlarýn kalkmasý hamlesini þimdi devreye soktu.

Amerika; Ýslam coðrafyasýnda, Ýran ve Suudi Arabistan’ýn menfaatlerini her zaman çatýþma odaðý gibi canlý tutmayý hedefledi. Buraya ordu, asker göndermektense, Ýran’ýn Þii, Suudi’nin Sünni mezhepçilik politikalarý, tam da Ýngilizlerin esas hayali olan, parçalamanýn özünü teþkil etmektedir.

Ýran’la birlikte, Ortadoðu’da yeni acýmasýz ve sinsi çatýþmalarýn döneminin geldiðini de unutmamamýz lazým. ABD’den aldýðý bu cesaret Ýran’ý, Þii hilali þeridinde yerleþen devletlerin kaderini etkileme gücünü de beraberinde getirdi.

Þii bölgelerde yönetimler üzerinde etkinliðini artýracak, etkili olmadýðý yönetimlerin deðiþmesi için ise o bölgelerde siyaseten Ýran’ýn yanýnda olan güçlerini devreye sokacak.

Amerikan medyasýnda, önümüzdeki günlerde Ýran hayranlýðý yazýlarýnýn þahidi olacaðýz gibi. karanlýk Ýran anlatýmlarý, yerini aydýnlýk Ýran’a býrakacak.

ABD bunu yaparken, Ýran’ýn etnik kimlik üzerinden analiz edilmesi ve yeni hamlelerin yapýlmasýný da gözardý etmeyecektir. Gerçi Ýran’daki esas etnik gücün, Türklerden oluþmasý pek iþine yaramasa da, bu kozu da zamaný geldiðinde kullanacaktýr.

Ýran Devleti’nin dünyadaki diasporasýnýn gücünü de hesaba katmamýz lazým. Siyasi görüþü ne olursa olsun, etnik yapýsýný temsil etmeyen tüm muhacir siyasi gruplar, Ýran Devleti’nin bütünlüðünü savunan zihniyet içerisinde olduðunu da görmekteyiz. Þah rejiminin mensuplarý, Mollalardan eziyet görenler bile, sadece rejim deðiþikliði için mücadele içerisindeler. Kimsenin, Ýran’ýn bütünlüðünü hedef göstermesi söz konusu bile olmadý. Bu da iþin enteresan ve önemli tarafýdýr. ABD, Ýran’la ilgili tüm kozlarý elinde tutmaktadýr. Etnik yapýlarý, özellikle Türkler ve Kürtlerin aktifliðini ise hep zinde tutacak gibi bir görüntü var ortada. Güney Azerbaycan konusu ise Ýran’ýn esas can damarlarýndan biri olarak yorumlanmalýdýr ve etnik Türklerin varlýðý, siyasi oluþumu belki bugün deðil ama bir gün muhakkak esas kozlardan biri olarak deðerlendirileceðini de gözardý etmememiz gerekiyor. O gün gelir de, bu koz daha fazla kimin kontrolünde olursa, Ýran’la ilgili muhatap, o taraf olacaktýr.