Trump'ýn nükleer anlaþmadan çekilme kararý, Ýsrail için tam da istediði ortamý kendisine sundu.
Ýran'ýn; Orta Doðu'da neredeyse her yerde bulunmasý, Orta Doðu gerçeðini Ýsrail açýsýndan biraz deðiþmiþ oldu.
Lakin bu durumu kabullenir gibi durmayacaðýný da, her fýrsaatta dile getirmekte.
Her ikisi için de geniþ çaplý savaþ gerekmiyor. Sadece ekonomik olarak bunun büyük maliyet olduðundan deðil. Savaþ, sonuç itibari ile elindekilerden vazgeçme seçeneðini de masaya sunmakta. Bu durum, istediklerini eline alma çabasý gösteren hem Ýsrail, hem de Ýran için uygun deðildir. Nihai isteklerin topyekünü, elde olmadýktan sonra, eldeki mevcutlardan olmak, iyi bir þey deðil kendilerince.
Bir nevi, her iki ülke birbirini besliyor gibi! Söylem ve eylem içeriklerine baktýðýmýzda bahane üreterek daha da fazla koz üzerine oynama fýrsatý vermekteler birbirine.
Ýsrail; Ýran'ýn uranyum geliþtirmesinden rahatsýz tabii ki. Bunu ileride Ýran'ýn tüm Orta Doðu'da daha sert mevcudiyeti için korkutucu koz olarak görmekte.
Bu iki tarafýn arasýndaki gerilim savaþa geçmeyeceðini baþka faktörlere bakarak da anlýyoruz.
Netanyahu, 9 Mayýs zafer günü törenlerine katýlmak için Rusya'ya gitti. Putin'le birlik beraberlik adýna boy gösterdi. Esasýnda burada çok taraflý mesaj barýnmaktaydý. Evvela Ýran'ýn müttefiki Rusya'nýn önünde, müttefik olduðunu göstermeye çalýþtý. Ýkincisi, Rusya üzerinden Ýran'a fazla sertleþmemesi için mesajlar vermesi mümkündür. Dahasý da var. Rusya'ya bunca baský varken, Netanyahu "bize, sizinle pek fazla birlikte olmamak için baskýlar var. Lakin biz bu baskýlarý kaale almadan sizinleyiz" pozunu da verdi. Rusya'da Yahudi lobisi çok güçlüdür. Bunu her fýrsatta yazýyorum. Netanyahu'nun ziyareti ile birlikte kamuoyuna, "bizim Ýran'la Ýsrail arasýnda taraf olmaya lüzum yok" yorumlarý empoze olunmaya baþlandý. Rusya'nýn bu gerilimdeki yeri de çok önemlidir tabii ki! Görünen odur ki; Rusya arabulucu olmayý tercih edecektir. Yani kesin ve keskin olarak bu gerilimin arasýnda taraf olmayacaktýr. Ne Ýsrail, ne de Ýran'la açýktan düþman olmayý göz önünde bulundurmak istemiyor Rusya. Ýran'ýn geniþlemesinden, açýktan dile getirmese de, Rusya da pek rahat deðil galiba. Lakin anlaþmadan çekilmeyen AB ülkeleri vardý. Bunun nihayetinde kalýcý bir duruþ olmadýðýný Ýran da biliyor. "Türkiye'ye bakýþ açýsýný neden deðiþtirmelidir ve kalýcý gerçek iliþkilere neden dönüþtürmelidir" sorusuna, bu tabloda Ýran daha net cevap bulmalýdýr. Ýsrail, Orta Doðu'ya hakimiyet planý ile Ýran'ýn Orta Doðu'da hakimiyet planý arasýnda çýkan bu gerilim, baþka faktörler ve aktörler nedeniyle savaþ oluþturmayacak. Orta Doðu'da gerilim için fazlasýyla neden oluþturan taraflardan Ýran ve Ýsrail, ellerinde nüfus edebildikleri kullanacaklarý bunca örgütleri, kukla yönetim gibi malzemeleri varken, birbirinin önüne açýktan çýkmayý tercih etmeyecekler. Ne yazýk ki tüm bu tablo, Müslümanlarýn yaþadýðý coðrafyanýn çöküþünü hedeflemektedir...