Ýrþad hizmeti

- Mekke -

6 yolculuk var Haccýn içinde...

Ahirete yolculuk. Kalbe yolculuk... 

Tarihe yolculuk...

Kardeþlerimize yolculuk.

Allah’a yolculuk.

Beyte yolculuk.”

“Hac bir tevhid eðitimi, ahlak ve merhamet eðitimi veren mektep olmalý.”

Bunlar, Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Görmez Hoca’nýn, Hac ibadeti sýrasýnda farklý ortamlarda tekrarladýðý sözler. Her bir yolculuðun ne anlama geldiðine dair açýklamalar da var.  

Eþimle birlikte Ýstanbul’dan yola çýktýðýmýzdan beri Diyanet’in “Ýrþad Heyeti”nin çevresindeyiz. Saðolsunlar muhabbet gösterdiler, biz de, Diyanet’in çok farklý bir derinliðini müþahede imkaný bulduk.

Çoðunluðu Din Ýþleri Yüksek Kurulu’nun üyeleri. Ama bu Hac görevi için baþka takviyeler de gerçekleþtirilmiþ.

Ýsimlerini burada anmak isterim:

Baþta Din Ýþleri Yüksek Kurulu Baþkaný Dr. Hüseyin Karapýnar Hoca var. Hizmetleri Zeki Sayar Hoca koordine ediyor, o da Din Ýþleri Yüksek Kurulu üyesi... Ýrþad Heyeti’nde yer alan diðer isimler þöyle:

Ali Melek, Burhan Ýþleyen, Dr. Laima Levent, Dr. Muhlis Akar, Fatih Kanca, Hafýz Osman Þahin, Hüseyin Ýzgi, Kemal Uludað, Mehmet Keskin, Mustafa Akgül, Mustafa Karataþ, Mustafa Kolukýsaoðlu, Niyazi Ersoy, Prof. Dr. Enbiya Yýldýrým, Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sari Akpolat, Sedanur Sezen, Seyit Ali Topal, Yard. Doç. Dr. Akif Köten, Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Yusuf Doðan.

Hadisçiler, fýkýhçýlar, tefsirciler, Ýslam tarihçileri... Müftüler...

Aralarýnda 5 kiþi, Diyarbakýr’dan, Cizre’den, Þemdinli’den gelmiþler... Her biri bir medresenin müderrisi... Sayýsýz genç yetiþtirmiþler. Gerçekten kemal ehli insanlar... Seyyidler var aralarýnda ayrýca... Burada bölgeden gelen hacýlarýmýza sohbet ettiler. Ben de kendileri ile sohbet imkaný buldum.

Heyetin diðer üyeleri de, çeþitli sohbet programlarýna katýlýp, iþte o baþta naklettiðimiz “tevhid, ahlak ve merhamet eðitimi”ni gerçekleþtirmeye çalýþtýlar.

Heyetin telefonlarý, kafile baþkanlarýna verilmiþ ve 24 saat açýk. Kimin bir sorusu varsa - ki 60 - 70 bin kiþinin yaþadýðý, neredeyse herkesin ülkesinden yola çýkarken içine girip günlerce ibadet ortamýnda kaldýðý Hac ibadeti demek, her an sorularla karþýlaþýlan bir ortam demektir- gece - gündüz demeyip ulaþýlan isimler bunlar. Merkezde telefonlarýn baþýnda nöbetçi hocalar var.

Bunlar Hacýlara verilen irþad ve fetva hizmeti...

Ama bu heyete yakýn olmanýn saðladýðý güzellikler, benim için çok daha farklý.

Düþünün bir, bir ilim, fazilet grubunun yakýnýndasýnýz.

Yakýnýnýzda ayrýca, Kur’an þakýyan hafýzlar, kurralar, “okuyucu ekip” var. Üçü - beþi bir araya gelip, “Lebbeyk Allahümme lebbeyk” dediklerinde, birisi “euzü besmele” çekip Kur’an okumaya baþladýðýnda yüreðiniz yerinden kopuyor. Meþkli geceler yaþýyorsunuz.

Ya bir de, herhangi fýkhi konu açýldýðýnda... Bir ayetin Mekki - Medeni (Mekke’de ya da Medine’de nazil olma durumu) olduðuna dair görüþler serdedildiðinde, her bir durumun Müslümanýn hayatýna ve ibadetlerine yansýmasý tartýþýldýðýnda... Farklý Ýslam mezheplerinin bir konudaki görüþlerinin gerekçelerine inildiðinde... Ýþte o zaman ortalýk bir ilim meclisine dönüþüyor, raftan hadis, tefsir, fýkýh kitaplarý iniyor, herkes müktesebatýný konuþturuyor... Bazen buradaki küçük meclisin dýþýna çýkýlýp, Türkiye’de yaþanan tartýþmalara kadar uzanýlýyor. 

Kur’an’ý anlamak, Peygamberimizin sözlerini ve uygulamalarýný anlamak... Mezheplerin bir hükme varýþ gerekçelerini anlamak... Anlýyorsunuz ki çocuk oyuncaðý deðil.

Bu hac benim için Diyanet camiasýný daha yakýndan tanýma imkaný verdiði için ayrý bir kazaným haline geldi. Hocalara müteþekkirim.  

Mekke son gün. Kabe’yi kalb tarafýmýza alýp kalblerimizi Kabe’nin sahibine raptederek veda tavafýmýzý yaptýk ve Rasulullah’a doðru yola çýktýk. Ravza’ya konuk olacaðýz inþallah. Allah Rasulü’nün merhamet ocaðýna. Kalblerimizi sunmak üzere. Rabbim güzel buluþmalar nasip etsin inþaallah.