İş arıyorum, bulamıyorum diyenler dikkat! Bu hataları yapıyor olabilirsiniz.

Önce Ramazan ayı, sonra Ramazan bayramı, ardından yaz tatili.

Haziran, Temmuz, Ağustos ve hatta Eylül’ün ilk yarısı.

Çalışan için ve işveren için olduğu gibi iş arayan için de zor bir dönem. İş bulmak zaten zorken  bu dönemde daha da zorlaşacak. Ama psikolojik yükü en çok olan grup şüphesiz iş arayanlar. O yüzden bu yazı onlar için.

İş ararken aşağıdaki hataları yapıyor olabilirsiniz. Bir göz atın derim.

1.    Öncelikle kaç görüşme yapmış olursanız olun her yeni görüşme yepyeni bir başlangıçtır. 100. Görüşme bile olsa öncekilerin önyargısıyla “Bu da olmayacak” düşüncesiyle girmeyin.

2.    Maalesef günümüzde firmalar iş başvurularına “olumlu-olumsuz” dönmüyorlar. Sadece olumluda dönüyorlar. Ama dönüş yapmayan firmalara taciz telefonları - e-mailleri göndermenin hiçbir faydası yok, tam tersi sizi baskıcı, takıntılı, zor bir karakter olarak değerlendirip olacaksa bile reddedebilirler.

3.    Bu dönem durgunluğundan dolayı geri dönüşler uzun sürecek, bazen o an için olumsuz sonuçlanacak ama şirket bir sonraki benzer ihtiyaçta önce havuzdaki adaylara bakacaktır. O yüzden iş ararken de maçın 90 dakika olduğunu unutmayın.

4.    Tanımadığınız insanlara işe alma / aldırma / referans olma ricalarında bulunmayın. İnsanlar rica ile tanımadık birine yardım edilebilir ama işe giriş rica ile olacak iş değil. Tam tersi sizin değerinizi düşürür. Başka türlü iş bulamıyormuşsunuz gibi bir hava oluşturur.

5.    Linkedin’de ya da muhtelif mecralarda sürekli “İş arıyorum” mesajları atmayın, bu da çevrenizde olumsuz bir algı oluşturur.

6.    İşe alımın bir iyilik olmadığını, sizin o işe ihtiyacınız olduğu kadar işin ve işverenin de size muhtaç olduğunu unutmayın. Kendinize güvenin.

7.    İş bulma sürecini asla boş ve evde geçirmeyin. Aktif olun, dernekler-vakıflar, etkinlikler, konferanslar. Araştırdığınızda bulunduğunuz şehirde onlarca ücretsiz etkinlik bulacaksınız. Belki de aradığınız iş oralarda saklı, ama şurası net ki kesinlikle evinizde saklı değil. Evden çıkın.

8.    İş görüşmelerinde çok yüksek özgüven ve yapmacık tavırlardan sakının. Olduğunuz gibi olun, çünkü karşınızdaki size bakarak ofiste nasıl duracağınızı gözünde canlandırmaya çalışır. Abartılı davranışlar, yapmacık ve sahte tavırlar sizin bir şeyleri sakladığınız hissini verir.

9.    Özellikle zor dönemlerde, çok küçük ücret farklarından dolayı iş reddetmeyin. Boşta kalmanın maliyeti çok daha fazladır. Hem bir yerde çalışırken iş fırsatları da daha bereketli gelir evde olmanıza göre. Çalışın, iş reddetmeyin, beğenmemezlik yapmayın, boş kalmaktan her zaman iyidir.

10.  100 görüşme de yapsanız 101. Görüşmeye firmayı inceleyerek gidin, ne satıyor, nasıl çalışıyor, müşterileri kimler, rakipleri kimler vs.

11.  Ailenizin ve çevrenizin size iş baskısı yapmasına izin vermeyin. Onlara şunu söyleyin, “Senin baskıların beni strese sokarak iş bulmamı her geçen gün daha da geciktiriyor. İş bulmamı istemiyorsan devam et.”

12.  İşsiz kalmanın sizin psikolojinizi çökertmesine, kendinize güveninizi zedelemesine, “ben acaba işe yaramaz biri miyim?” buhranına sokmasına izin vermeyin. Bu dönemde doğru işi bulamıyor olmak sizin değerinizi düşürmez.

13.  İşsiz kelimesini kullanmayın, kullandırmayın. “Doğru işi arıyorum” diyerek , yani doğru kelimeleri söylerek ve psikolojiyi bozan kelimelerden kaçınarak bile modunuzu yükseltebilir, moralinizi düzeltebilir, bunun sonucu olarak da çok daha pozitif görüşmeler yapabilirsiniz.

14.  İş görüşmelerinde meraklı olun, sorular sorun, bir aday gibi değil bir tüketicileri gibi sorular sorun. Görüşmeyi klasik iş görüşmesinden ne kadar farklılaştırırsanız, ne kadar özgün hale getirirseniz diğer adaylardan da o kadar farklılaşırsınız.

15.  Görüşmede beklediğiniz ücreti telaffuz etmekten çekinmeyin, şirketin karar verirken bunları da göz önünde bulunduracağını unutmayın. Eğer telaffuz ettiğiniz ücretten daha aşağısını da kabul edebilecekseniz, ücreti söylerken yine de “sizin şartlarınızı da öğrenmek isterim” demeyi unutmayın.

16.  Çok kesin konuşmayın, “şunu asla yapmam, bunu asla söylemem” gibi söylemlerden uzak durun.

17.  Gerilmeniz normal ama bir diğer yandna da rahatlamanız gerekiyor. Sizin sadece o görüşme için gergin olduğunuzu ve günlük hayatta da böyle olmadığınızı karşı taraf düşünmeyecektir. Sizi o an gördüğü gibi kabul edecektir. O yüzden kendinizi çok doğru ifade etmek şarttır.

En kısa sürede gönlünüzden geçen işe başlamanız ve mutlu bir iş hayatı yaşamanız dileğiyle...