Bu köþeden bir süre önce ‘Vatandaþ Ekonomik Açýlým Bekliyor’ baþlýðýyla 1 Kasým seçimlerinde AK Parti tarafýndan kullanýlabilecek ekonomik ve sosyal beklentilere iliþkin açýklamalarda bulunmuþtuk.
Okurumuz Ali Haydar Doðan; “Resul Bey merhaba ekonomik açýlým ile ilgili Star Gazetesi’nde ve sitenizde açýklama yapmýþsýnýz.
Özellikle piyasalarda AK Parti’nin ilk yýllarda çýkarmýþ olduðu vergi barýþý, matrah artýrýmý, stok affý gibi düzenlemeler iþ dünyasýnýn esnafýn, KOBÝ’lerin beklentisi yüksek olduðu ve 7 Haziran seçimi öncesi böyle düzenleme yapýlmadýðý için oy kaybýna neden olmuþtur.
Siz AK Parti Milletvekili Adayý ve teþkilatýn içinde olmanýz sebebiyle 1 Kasým 2015’te yapýlacak seçimler için AK Parti böyle bir düzenleme yapýlacak mý ya da seçim beyannamesine ilk yýllarda olduðu gibi eklenecek mi? Çünkü gerçekten piyasada bununla ilgili KOBÝ’lerin ve esnafýn beklentisi yüksek” diyor.
Elbette 1 Kasým seçimlerinde ekonomik ve sosyal beklentileri karþýlayacak hususlar tüm partilerin gündeminde olacak. Zira geçtiðimiz 7 Haziran seçimleri incelendiðinde ekonomik ve sosyal beklentilerin en fazla gündemde olan husus olduðunu gördük.
Bugüne kadarki gerek Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn ve gerekse de Baþbakanýmýz Sayýn Ahmet Davutoðlu’nun AK Parti hükümetleri dönemlerinde hem emeklilerin maaþ ve saðlýk haklarýnýn iyileþtirilmesi, tüm vatandaþlarýmýzýn saðlýk güvencesine kavuþturulmasý, vergi barýþý, stok affý, matrah artýrýmý, SGK, Maliye ve Ýþ-Kur birimlerinin yeniden yapýlandýrýlmasý gibi hususlar baþta olmak üzere çok sayýda düzenleme yapýldý.
3 Kasým 2002 tarihinde tek baþýna hükümet kuran ve bugüne kadar hep halktan ve doðrulardan yana kararlar alan AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin ve emekli maaþlarýnýn 2002 yýlýna oranla kaç kat arttýðý rakamlarýn incelenmesi halinde daha rahat görülebilecektir.
3 Kasým 2002 tarihinden bu yana AK Parti hükümetleri döneminde artýrýlan refah düzeyinin ve ekonomik istikrarýn devamý için güçlü bir AK Parti’ye olan ihtiyaç bugün daha çok hissediliyor.
Özellikle Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan’ýn Baþbakanlýðý döneminde yapýlan ve yine Sayýn Ahmet Davutoðlu’nun Baþbakanlýðý dönemlerinde de devam ettirilen birçok uygulama ile hem çalýþanlar ve hem de emekliler için baþta asgari ücret, SGK emekli maaþlarý, saðlýk ve sosyal güvenlik haklarý, iþletmelerin vergi ve SGK teþviklerine kadar birçok konuda önemli düzenlemeler ve haklar getirilmiþtir.
Ancak 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye asgari ücret, emekli maaþlarý ve sosyal güvenlik üzerinden yapýlan haksýz eleþtiriler seçmen üzerinde kýsmen etkili olduðu görülmektedir.
1 Kasým seçimleriyle birlikte oluþacak yeni dönemde herkesin ortak beklentisi siyasi istikrarsýzlýðýn sona ermesi, ekonomik açýlýmlarýn gerçekleþmesi ve refah seviyesinin artmasýdýr. Vatandaþlarýmýzýn bu yöndeki beklentileri genel merkezimiz tarafýndan da dikkatle takip ediliyor.
1 Kasým tarihinde yapýlacak seçimde vatandaþlarýmýzýn ekonomik ve sosyal beklentilerini karþýlayacak hususlarýn AK Parti seçim beyannamelerinde dikkate alýnmasý son derece faydalý olacaktýr. Özellikle uygulanma kabiliyeti yüksek olan asgari ücrete kadar gelirlerden vergi alýnmamasý, vergi barýþý, matrah artýrýmý, stok affý, emeklilerin beklentilerinin karþýlanmasýna dönük projeler bu seçimde dile getirilebilecek hususlar.
Piyasalarda AK Parti’nin ilk yýllarýnda yapýlan vergi barýþýna benzer bir düzenleme yapýlmasý beklentisi var. Matrah artýrýmlarý düzenlenmeli ve gelir, kurumlar ve katma deðer vergileri ile tevkif suretiyle alýnan gelir ve kurumlar vergisinde uygulanmalýdýr.
Daha önce de yazmýþtýk, iþletmede mevcut olmakla birlikte kayýtlarda görünmeyen emtia, kýymetli maden, ziynet eþyasý makine, teçhizat ve demirbaþlar ile kayýtlarda görünmekle birlikte iþletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar stok ve stoksuzluk affý kapsamýna alýnmalýdýr.
Yine ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaðý dikkate alýndýðýnda asgari ücrete kadar gelirlerin vergi dýþý býrakýlmasý, SGK primlerini düzenli ödeyen iþverenlere benzer þekilde vergisini düzenli ödeyenlere de gelir ve kurumlar vergisinde beþ puanlýk indirim saðlanmalýdýr.
Gelir Vergisi dilimlerinin daha fazla dilime ayrýlarak vergi dilimleri arasýndaki makasýn küçültülmesi kayýtdýþý çalýþmayý azaltacaðý gibi iþletmelerin haksýz rekabete uðramasýný önleyecek ve yabancý yatýrýmlarda yaþanan sorunlarýn çözümlenmesi önemlidir.
Yine emekli olduktan sonra çalýþmaya devam eden Bað-Kur’lular ve iþçiler için emeklilik sonrasý çalýþmalarý halinde sosyal güvenlik destek primi ödemelerinin emekli maaþýna emeklilik sonrasý çalýþtýðý her 360 gün için yüzde 1 oranýnda artýþ yapýlmasý saðlanmalýdýr.
Ýþçilere iþverenlerce ödenen aile ve çocuk zamlarý, evlenme ve doðum yardýmý, özel saðlýk sigortasý katký payý, eðitim bursu, konut yardýmý, giyim yardýmý, ramazan kolisi, erzak yardýmý ve nakdi yemek yardýmý gibi sosyal menfaatlerin gelir vergi sigorta priminden muafiyeti konusunda ciddi revizyon yapýlmasý, ücretler ve sözleþmeler üzerinden alýnan damga vergisinin kaldýrýlmasý, günümüz þartlarýnda yararý ve gereði kalmayan, iþletmeler üzerinde adeta kambur olarak duran 1774 sayýlý Kimlik Bildirme Kanunu’nun kaldýrýlmasý gibi son derece önemli konular var.
Ayrýca kýsmi süreli veya çaðrý üzerine çalýþanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalýþan sigortalýlar için eksik günlerine ait genel saðlýk sigortasý primlerinin 30 güne tamamlanmasý zorunluluðunun kaldýrýlmasý gerekiyor.
Bugüne kadar bir çok düzenlemeyi hayata geçiren AK Parti, bundan sonraki süreçler için de vatandaþlarýmýzýn beklentilerine karþýlayacak uygulamalarý müjdelemelidir.