İş dünyası ne düşünüyor?

Ege iş dünyasından tanınmış isimlerle zaman zaman bir araya geliyoruz. İş adamlarımızın gelişmeleri nasıl okuduğunu görmek, beklentilerini anlamak, gidişatı görmek için de önemli bir işarettir.  Çünkü işadamlarımızın öngörüleri mevcut ve geleceği okumak için önemli perspektifler sunuyor.

Ege iş dünyası bugünlerde farklı tartışmalarla gündeme gelse de siyasi ve ekonomik konjonktürden son derece memnun görünüyorlar. En azından bir araya geldiğim, dinlediğim iş adamlarımızdan bu yönde işaretler alıyorum. Ama son günlerde benim en çok merak ettiğim iş dünyasının açılım politikalarına yönelik bakış açısı idi. Bu yönde de hükümetin açılım politikasına büyük bir çoğunlukla destek verdiklerini görüyoruz.

Değerli iş adamlarımızdan Nafi Güral ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldim. İş adamı Nafi Güral’ı, Türk iş dünyası yakından tanıyor. Güral’a, gerek ülke gündemiyle ilgili gerekse hedeflerine ilişkin yönelttiğim sorulara aldığım cevaplar, iş dünyası adına umut verici gelişmeleri işaret ediyordu. Umut verici gelişmeleri farklı yorumlayanlar olabilir. Çünkü bu  iş adamlarımızın hükümetle irtibatlı olduğunu söylemek onların başarılarını gölgeler. Başarıların hükümetle olan tek bir ilgisi var, o da  iktidarın ülkeye sunduğu istikrarlı ekonomi politikaları neticesinde iş adamlarımızın yatırım, üretim, ihracat ve sonuçta da işletmelerimizin hayal edilemeyecek büyüme rakamlarına ulaşmasıdır. Bu nedenle de iş adamlarımız başta açılım ve ekonomi politikalarına, ülkemizin huzuru, geleceği ve istikrarı için destek veriyor.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdüren Nafi Güral, 50 yıldır sayısız başarılara imza atmış ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü almış bir isim. Başbakan kriz teğet geçti dediğinde gülenler, bir de değerli iş adamımızı dinlesin. Sohbetimizde yeni yatırımları ve ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Güral, “Kriz olarak söylenen şeyleri görmedik, tanımıyoruz. Bizim lügatimizde kriz yok. 2012 yılında 16.7 oranında; 2013 yılında ise 21.7 büyümeyi öngörüyoruz” açıklamasını yapıyor.

Düşüncelerini açıkça ortaya koyan iş dünyasının önemli temsilcilerinden Kütahya Porselen Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’ın söyledikleri doğrusu beni şaşırttı. İş adamlarımızın istikrarın devamı yönünde olan düşüncelerini bu denli cesurca ortaya koyması çok önemli bir gelişmedir.

Başarının göstergesi ne olabilir

Avrupa’daki krizin Türkiye’ye yaradığını anlatan Nafi Güral, Akdeniz çanağında Türkiye’den başka sağlam bir ülke olmadığına dikkat çekerken, “Başarının göstergesi daha başka ne olabilir? Türkiye’nin önemini sadece Türkiye’de yaşayanlar bilmiyor” diyerek ülkemizin kıymetini bilmiyoruz siteminde bulunuyor.

İş dünyası sürece destek vermeli

Güral’a ülke gündeminde tartışılan önemli konulardan birisi olan barış sürecini soruyorum. Barış sürecinin güven duygusu getireceğini, barış sağlanması halinde bölgeye yağmur gibi yatırımcı yağacağını ve destek verilmesi gerektiğini vurgulayan işadamı Nafi Güral, terörün sonlanması ile ülkemizin dünyada en hızlı yükselen güç olacağına işaret ederek, barış sürecinin önemine dikkat çekiyor.

Ya İsrail özrü neyi ifade ediyor diye sorduğum ünlü işadamı Nafi Güral, İsrail’in ‘Mavi Marmara’ gemisinde yaşananlardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nden özür dilemesinin çok önemli bir olay olmasına rağmen fazla yankı bulmadığını düşünüyor.

Konuştuğum iş adamlarımız büyümede dünya rekorlarına imza atarken, istikrarın bozulmasını istemiyorlar. Barış sürecinin ülkemiz için önemini dile getirip desteklerini de çoğunlukla cesur bir dille ortaya koymaktan kaçınmıyorlar. İş dünyası siyasi ve ekonomik bütün gelişmeleri çok yakından izliyor. Ülke sorunlarına karşı duyarlılık ve hassasiyetleri de giderek artıyor.