Ýþyerlerinde daha saðlýklý ve güvenli bir ortam oluþturmak ve çalýþanlarý iþ kazalarý ve meslek hastalýklarýndan korumak, karþý karþýya bulunduklarý mesleki riskler ile bu risklere karþý alýnmasý gereken tedbirleri öðretmek, iþ saðlýðý ve güvenliði bilincini oluþturmak amacýyla bütün çalýþanlara iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimi aldýrmak gerekmektedir.
6331 sayýlý Kanunun 17. maddesine göre iþveren, çalýþanlarýn iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimlerini almasýný saðlar. Bu eðitim özellikle; iþe baþlamadan önce, çalýþma yeri veya iþ deðiþikliðinde, iþ ekipmanýnýn deðiþmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanmasý hâlinde verilir.
Eðitimler, deðiþen ve ortaya çýkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiðinde ve düzenli aralýklarla tekrarlanýr.
Ýþverenler, çalýþanlarýn iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimleri ile ilgili aþaðýda belirtilenleri yapmakla yükümlüdür.
a) Programlarýn hazýrlanmasý ve uygulanmasýný,
b) Eðitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini,
c) Çalýþanlarýn bu programlara katýlmasýný ve katýlýmlarýn eðitim katýlým tutanaðý ile kayýt altýna alýnmasýný,
ç) Program sonunda katýlanlar için eðitim belgesi düzenlenmesini saðlar.
Eðitimde, genel konular, saðlýk konularý, teknik konular ve diðer konular olmak üzere dört baþlýkta olmalýdýr. Eðitim, çalýþanlarýn kolayca anlayabileceði þekilde teorik ve uygulamalý olarak düzenlenmelidir. Eðitimler çalýþanlara bireysel ya da gruplar halinde uygulanabilir.
Ýþverenin kendi belirleyeceði bir yöntem ile bireysel seviye tespiti yapýlarak çalýþanlarýn eðitim öncesi seviyesi ve yönetmelikle belirlenen konular dýþýnda almalarý gereken eðitimler belirlenmelidir.
Ýþ saðlýðý ve güvenliði eðitimleri; çalýþanlarda iþ saðlýðý ve güvenliðine yönelik davranýþ deðiþikliði saðlamayý ve eðitimlerde aktarýlan bilgilerin öneminin çalýþanlarca kavranmasýný amaçlamaktadýr.
Ýþe Baþlama Eðitimi
Ýþveren, çalýþan fiilen çalýþmaya baþlamadan önce, iþe baþlama eðitimi almasýný saðlar. Bu eðitimler iþverence veya iþveren tarafýndan görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalýþanlarca verilebilir.
Ýþe baþlama eðitimleri, temel eðitimlerin gerçekleþtirilmesine kadar geçen sürede çalýþanýn tehlike ve risklere karþý korunmasýný saðlayacak nitelikte olmalý ve uygulamalý olarak verilmelidir.
Ýþe baþlama eðitimi her çalýþan için en az iki saat olarak düzenlenir. Bu eðitimlerde geçen süreler temel eðitim sürelerinden sayýlmaz.
Temel Eðitimler
Ýþveren, yönetmelikte belirtilen genel konular, saðlýk konularý, teknik konular ve diðer konularý içerecek þekilde temel eðitimlerin çalýþan iþe baþladýktan sonra en kýsa sürede verilmesini saðlar.
Çalýþma yeri veya iþ deðiþikliði, iþ ekipmanýnýn deðiþmesi, yeni teknoloji uygulanmasý gibi durumlar nedeniyle ortaya çýkacak risklerle ilgili eðitimler ayrýca verilir.
Ýþ kazasý geçiren veya meslek hastalýðýna yakalanan çalýþana iþe dönüþünde çalýþmaya baþlamadan önce, kazanýn veya meslek hastalýðýnýn sebepleri, korunma yollarý ve güvenli çalýþma yöntemleri ile ilgili ilave eðitim verilir.
Herhangi bir sebeple altý aydan fazla süreyle iþten uzak kalanlara, tekrar iþe baþlatýlmadan önce bilgi yenileme eðitimi verilir.
Ýþ saðlýðý ve güvenliði eðitimi deðiþen ve ortaya çýkan yeni riskler de dikkate alýnarak aþaðýda belirtilen düzenli aralýklarla tekrarlanýr:
a) Çok tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde yýlda en az bir defa.
b) Tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde iki yýlda en az bir defa.
c) Az tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde üç yýlda en az bir defa.
Çalýþanlara Verilecek Temel Eðitimlerin Süresi
Çalýþanlara verilecek temel eðitimler, iþin devamý süresince belirlenen düzenli aralýklar içinde;
a) Az tehlikeli iþyerleri için en az sekiz saat,
b) Tehlikeli iþyerleri için en az on iki saat,
c) Çok tehlikeli iþyerleri için en az on altý saat olarak her çalýþan için düzenlenir.
Eðitim sürelerinin bütün olarak deðerlendirilmesi esas olmakla birlikte bir saatten az olmamak kaydýyla iþyerindeki vardiya ve benzeri iþ programlarý da dikkate alýnarak farklý zaman dilimlerinde de deðerlendirilebilir.
6331 Sayýlý ÝSG Kanununa Göre Uygulanacak Ýdari Para Cezasý
Çalýþanlarýna iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimi aldýrmayan, 6331 sayýlý Kanunun 17. maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen iþverenlere her bir aykýrýlýk için çalýþan baþýna ayrý ayrý olmak üzere 2023 yýlýnda 3.138 TL idari para cezasý uygulanacaktýr.