Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Yasasýnýn yürürlüðe girmesiyle birlikte iþyerlerinde iþ güvenliði uzmaný ve iþyeri hekimi istihdamý veya OSGB’lerden hizmet alýnmasý da aþamalý olarak zorunlu hale geldi. Son erteleme ile birlikte 01.07.2017 tarihinden sonra 50 kiþiden az çalýþaný olan az tehlikeli iþyerleri de bu kapsama girdiðinde sistem tamamlanmýþ olacak.
Ýþte özellikle küçük esnaf iþyerlerinin iþ güvenliði maliyetinin kaldýrýlmasý amacýyla 9 kiþi ve daha az çalýþaný olan iþyerlerine gerekli eðitimi almalarý ve sýnavda baþarýlý olma þartýyla kendi iþyerlerinde iþ güvenliði uzmaný ve iþyeri hekimi istihdam yükümlülüðü yerine getirilmiþ sayýlacak.
Buna göre; Anadolu Üniversitesi ile Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý arasýnda 9 Ekim 2015 tarihinde, Ýþyerlerinde Ýþveren veya Ýþveren Vekili Tarafýndan Yürütülecek Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Hizmetleri Eðitim, Sýnav ve Belgelendirme iþbirliði protokolü imzalanmýþtýr.
Anadolu Üniversitesi ile Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý iþbirliðiyle hazýrlanan sertifika programýna katýlarak baþarýlý olan iþveren veya iþveren vekilleri ondan az çalýþaný bulunan ve az tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde, iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini kendileri yürütebilecektir. Herhangi bir diploma derecesi aranmaksýzýn programa 18 yaþýný doldurmuþ herkes baþvurabilir.
Baþvuru tarihi ve kayýt bedeli
Baþvuru iþlemleri 10 Ekim 2016-28 Ekim 2016 tarihleri arasýnda yapýlacaktýr. Kayýt bedeli 250 TL’dir.
Daha önceki sýnavýnda baþarýsýz olup tekrar sýnava girecek adaylar için kayýt yenileme bedeli 125 TL’dir.
Sýnav 17 Aralýk 2016 tarihinde belirli merkezlerde tek oturumda yapýlacaktýr.
Katýlýmcýlarýn baþarýlý olabilmesi için sýnavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan almasý gerekmektedir. 50 ve üzeri puan alan katýlýmcýlar ‘Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Hizmetlerinin Yürü
tümüne Ýliþkin Ýþveren veya Ýþveren Vekili Eðitimi Tamamlama Belgesi’ almaya hak kazanacaktýr.
Sýnavdan 15 gün sonra adaylarýn baþarý durumunu gösteren ‘Sýnav Sonuç Belgesi’ internette yayýnlanacaktýr. Sýnav sonuçlarý ayrýca Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýna bildirilecektir. ÝSG Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sýnavý kazanan iþveren veya iþveren vekilleri ÝSG-KÂTÝP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayýtlarýný yapmalarý halinde iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini yürütebileceklerdir.
6736 Sayýlý Kanun, 19.08.2016 tarih ve 29806 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanmýþ olup vergi ve sosyal sigortalar prim borçlarýnýn yeniden yapýlandýrmasýna imkân saðlanmýþtýr. Özel sektör iþverenleri açýsýndan
yapýlandýrma kapsamýnda alýnan SGK borç türleri;
- Sigorta primi,
- Ýþsizlik sigortasý primi,
- Ýdari para cezasý,
- Asgari iþçilik prim borçlarý,
- Eðitime katký payý,
- Damga vergisi, özel iþlem vergisi,
- Sosyal Güvenlik Destek Primi ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammýdýr. Ayrýca ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalý çalýþtýran iþverenlere iliþkin prim borçlarý da yapýlandýrma kapsamýndadýr.
SGK borcunu yapýlandýrmak isteyen iþverenlerin, borcun konusunda uygun baþvuru formunu doldurarak SGK’ya göndermeleri esastýr. Diðer bir ifadeyle otomatik yapýlandýrma söz konusu deðildir, yasal süresi
içerisinde baþvuru þartý aranmaktadýr. Baþvurular, ilk düzenlemeye göre 31.10.2016 tarihinde sona ermekteydi.
Ancak 26 Ekim 2016 tarih ve 29869 Sayýlý Resmî Gazete’de yayýnlanan 2016/9385 Sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla, yapýlandýrma baþvuru süresi 25.11.2016 tarihine kadar uzatýlmýþtýr.