Ýþ güvenliði uzmanlarýnýn görevleri nelerdir?

Ýþ güvenliði, iþ saðlýðý ve güvenliði profesyonellerinin çalýþma alanlarýnýn çeþitliliði sebebiyle, istihdam alaný fazla olan bir meslek kolu haline gelmiþtir.

Ýþ güvenliði uzmaný; iþ saðlýðý ve güvenliði alanýnda faaliyette bulunmak üzere Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'nca yetkilendirilmiþ, iþ güvenliði uzmaný belgesine sahip, Bakanlýk ve ilgili kuruluþlarýnda çalýþma hayatýný denetleyen müfettiþler ile mühendislik veya mimarlýk eðitimi veren fakültelerin mezunlarý ile teknik elemanlardýr.

A sýnýfý iþ güvenliði uzmanlýðý belgesine sahip olanlar çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli sýnýfta bulunan iþyerlerinde,

B sýnýfý iþ güvenliði uzmanlýðý belgesine sahip olanlar tehlikeli ve az tehlikeli sýnýfta bulunan iþyerlerinde,

C sýnýfý iþ güvenliði uzmanlýðý belgesine sahip olanlar ise az tehlikeli iþyerlerinde görevlendirilirler.

Ancak, 31.12.2023 tarihine kadar B sýnýfý iþ güvenliði uzmaný Çok tehlikeli sýnýfa, C sýnýfý iþ güvenliði uzmaný tehlikeli sýnýfa da bakabilmektedir.

Ýþ Güvenliði Uzmanlarýnýn Görevleri

Ýþ güvenliði uzmanlarý, aþaðýda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:

*Rehberlik;

*Risk deðerlendirmesi;

*Çalýþma ortamý gözetimi;

*Eðitim, bilgilendirme ve kayýt;

*Ýlgili birimlerle iþ birliði.

Rehberlik;

· Ýþyerinde yapýlan çalýþmalar ve yapýlacak deðiþikliklerle ilgili olarak tasarým, makine ve diðer teçhizatýn durumu, bakýmý, seçimi ve kullanýlan maddeler de dâhil olmak üzere iþin planlanmasý, organizasyonu ve uygulanmasý, kiþisel koruyucu donanýmlarýn seçimi, temini, kullanýmý, bakýmý, muhafazasý ve test edilmesi konularýnýn, iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýna ve genel iþ güvenliði kurallarýna uygun olarak sürdürülmesini saðlamak için iþverene önerilerde bulunmak.

· Ýþ saðlýðý ve güvenliðiyle ilgili alýnmasý gereken tedbirleri iþverene yazýlý olarak bildirmek.

· Ýþyerinde meydana gelen iþ kazasý ve meslek hastalýklarýnýn nedenlerinin araþtýrýlmasý ve tekrarlanmamasý için alýnacak önlemler konusunda çalýþmalar yaparak iþverene önerilerde bulunmak.

· Ýþyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalýþana, ekipmana veya iþyerine zarar verme potansiyeli olan olaylarýn nedenlerinin araþtýrýlmasý konusunda çalýþma yapmak ve iþverene önerilerde bulunmak.

Risk deðerlendirmesi;

· Ýþ saðlýðý ve güvenliði yönünden risk deðerlendirmesi yapýlmasýyla ilgili çalýþmalara ve uygulanmasýna katýlmak, risk deðerlendirmesi sonucunda alýnmasý gereken saðlýk ve güvenlik önlemleri konusunda iþverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

Çalýþma ortamý gözetimi;

· Çalýþma ortamýnýn gözetiminin yapýlmasý, iþyerinde iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatý gereði yapýlmasý gereken periyodik bakým, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarýný kontrol etmek.

· Ýþyerinde kaza, yangýn veya patlamalarýn önlenmesi için yapýlan çalýþmalara katýlmak, bu konuda iþverene önerilerde bulunmak, uygulamalarý takip etmek; doðal afet, kaza, yangýn veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarýnýn hazýrlanmasý çalýþmalarýna katýlmak, bu konuyla ilgili periyodik eðitimlerin ve tatbikatlarýn yapýlmasýný ve acil durum planý doðrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.

Eðitim, bilgilendirme ve kayýt ve ilgili birimlerle iþbirliði de iþ güvenliði uzmanlarýnýn görevleri arasýndadýr.