Ýþ hayatýndaki yaþananlar ve oluþan psikolojimiz aile hayatýmýzý, aile hayatýmýzda yaþananlardan oluþan psikoloji ise iþ hayatýmýzý yakýndan etkiler. Birbirinden tam baðýmsýz, iki hayat sürdürmek mümkün deðildir. Ýnsan sosyal iliþkiler aðýndan oluþan psikolojiler birbirine baðlýdýr ve birbirlerini etkiler.
Aile ve iþ yeri dengesi için iþ yeri politikasý: Ýþ ve aile hayatýný dengelemek fikri aslýnda bilinen bir meseledir. Hatta Avusturalya hükümetinin iþ ve aile/bireysel hayatýnýn dengelenmesi ile ilgili politika metni bile var. Hatta bazý þirketlerin de bu mesele ile ilgili yazýlý dokümanlarý ve uygulama kýlavuzlarý mevcut.
Ýþ ve aile hayatý arasýnda denge kurulabilmesi için hem çalýþanlarýn hem þirketlerin hem de hükümetlerin bu konuda fikirleri, deðerleri ve politikalarý olmasý gerekiyor. Özellikle þirketlerin bu alanda politika metni ve uygulama kýlavuzlarýnýn olmasý çalýþanlarýna ve çalýþanlarýnýn ailesine önem verdiðini gösterir. “Aile dostu iþyeri olmak” bir þirketin prestijini arttýrýr.
***
Aile ve iþ yeri dengesi kurulmadýðýnda oluþan maliyetler: Aile ile iþ hayatý arasýnda denge saðlanmadýðýnda bir dizi sorun açýða çýkar. Tükenme sendromu daha sýk oluþur, iþten çýkma oranlarý artar, iþ verimi düþer iþe gelmeme artar, hata yapma oranlarýnda artýþ olur, psikolojik / bedensel sýkýntý belirtileri daha fazla oluþur. Aile ve iþ dengesini saðlayanlarýn ise; çalýþma performansý artar, iþe gelmeme azalýr, stresleri düzer, iyi olma hali artar, þirketi daha olumlu algýlar.
Ýþ ve aile hayatý ile ilgili hatalý düþünceler: Ýþ hayatý ile hayatýný dengelemenin önünde çok sayýda engel var. Engellerden biri yanlýþ düþünmelerdir. Size bir dizi yanlýþ düþünme örneði vereyim: “Eþim ve çocuklarla ilgili yaþadýðým problemlerin çoðu iþimin aþýrý yoðunluðundan kaynaklanýyor. Bu kadar yoðun olmasam onlarla vakit geçirmek isterdim.” Baþka bir örnek: “Ýþimde baþarýlý olmamýn tek yolu iþte daha uzun saatler boyunca daha fazla çalýþmam gerekir. Ýþ yerim çok talepkar. Baþka yol yok!” Diðer bir örnek: “Ýþte fazla çalýþmam, eve az vakit harcamam uzun vadede ailemin lehine. Aileme ancak daha fazla para kazanarak gelecek oluþturabilirim.” Bir diðeri: “Eþim ve çocuklarým benim iþte aþýrý çalýþmamý anlayýþla karþýlayacaklardýr. Çünkü onlar için çalýþtýðýmý biliyorlar. Sonuçta kendimi onlar için kurban ediyorum.” Son örnek: Ýþ ve aile hayatý arasýnda denge kurmak imkânsýz. Bu sebeple evlenmek iyi fikir deðil.”
***
Aile iþyeri dengesi için þirketlerin iyi uygulamalarý: Ýyi uygulamalardan biri esnek çalýþma düzenidir. Çalýþma saatlerinde esneklik ve yarý zamanlý çalýþma saatleri veya iþ eksenli çalýþma tarzý gibi çalýþma düzenleri aile iþ dengesini kurmaya katký saðlar.
Diðer bir iyi uygulama anne olmuþ bir çalýþanýn bebeðiyle daha sýk ve daha uzun birlikte olma imkanlarýnýn oluþturulmasýdýr.
Diðer iyi bir uygulama ise esnek izin politikalarýdýr. Ücretli / ücretsiz izin zamanlarý politikasý olmasý iþyerinin çalýþan kaybýnýn önüne geçebilir.
Aile iþ dengesi için çalýþanlarýn iyi uygulamalarý: Çalýþanýn iyi uygulamalarýndan biri iþine “anlam” katmasýdýr. Çalýþan iþine anlam katarsa, iþine ve iþyerine daha kolay baðlanabilir. Kiþi yaptýðý iþe; yeryüzünde iyi bir þey yapmak, üretkenliðin parçasý olmak, çalýþtýðýný helal etmek, bir derde deva olmak için çalýþmak gibi manevi boyutlar katarsa daha etkili çalýþabilir. Diðer iyi bir uygulama ise çalýþanýn kendisini “verimli ve etkin çalýþma” konusunda geliþtirmesidir. Örneðin zaman yönetimi, stratejik düþünme, enerjik çalýþma vb. alanlarda beceri geliþtirmek daha etkili çalýþmayý saðlayabilir.