Ýþ takvimi, halkýn takvimi...

Her kurum iþlerini saðlýklý yürütebilmek adýna aylýk, yýllýk iþ planlarý yapar. Mesela trafolarýn bakýmý buna göre yapýlýr. Hangi trafonun, ne zaman bakýma alýnacaðý, bakým sýrasýnda nerelere elektrik verilemeyeceði, önceden bellidir. 

Ancak kurumlarýn takvimleri zaman zaman insanlarýn takvimiyle çeliþiyor. Geçmiþte Gölge Baþkan köþesini yazdýðým günlerde de bu meseleyi çok tartýþmaya açtým ama artýk daha kesin sonuçlara ihtiyaç var.

***

Yýlýn en soðuk gününü düþünün... Meteoroloji önceden uyardýðý için biliyoruz ama o gün bizim trafoda önceden planlanmýþ bakým var diyelim. Elektrik yok, kombi çalýþmýyor yani kaloriferler de yanmýyor, sular buz gibi. Evde bebeðiniz, evde hastanýz, evde yaþlýnýz olabilir ya da siz hasta olabilirsiniz, fark etmez iþ planý geliyor ve vatandaþ takviminin önüne geçiyor. Yýlýn en sýcak gününü düþünün... Diyelim ki o gün mahallenizde su borularýnýn deðiþtirilmesi planý yapýlmýþ yani su yok. Výcýk výcýk terlediðinizde duþ almak istiyorsunuz, çocuðunuz sokaktan ter ve kir-pas içinde geldi yýkanmasý lazým ama su yok.

Yýlýn en soðuk ya da en sýcak günlerini sadece örnek olarak yazdým, baþka örnekler de var. Mesela yol kenarýndaki çiçek ve çimlerin sulanmasý takvimi. Çok önemli bir maç ya da konser olduðu gün, trafik daha da yoðun olduðunda, iþ takvimine uymak demek trafiði daha da karmaþýk hale getirmek demek. Bir baþka örnek, mesela Ýstanbul’un önemli bir konuðu aðýrladýðý ya da önemli bir zirveye ev sahipliði yaptýðý gün Karayollarý en azýndan yoðunluðu artacak güzergahlarda refüj yenileme çalýþmasý yapmamalý...  Daha bir sürü örnek yazabilirim ama bu kadarý yeter sanýrým. Dert örnekler bulmak deðil bunlara çözüm üretmek.

***

Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Kadir Topbaþ’ýn, ÝSKÝ’nin 96 saat su kesintisine neden olacak planlý çalýþmasýný iptal etmesi bu açýdan önemli bir örnek. ÝSKÝ’ye hem kendi alanýnda yaptýklarýndan hem de Türkiye’den tutun da Pakistan’a kadar felaketlere koþmasýndan dolayý çok saygý duyarým ama vatandaþýn takvimi, iþ takviminin üzerine çýktýðý için de çok mutlu oldum. Peki kurumlar iþ takvimine uymadan çalýþabilirler mi? Elbette çalýþabilirler, bazen fazla mesai yaptýrarak bazen taþeron kullanarak aradaki farklar kapatýlabilir.

Bütçede küçük gedikler açýlmasýna neden olabilir bu tercih ama 
vatandaþýn takvimi her zaman iþ planýnýn üstünde olmalýdýr. Doðru olan, bu ülke vatandaþýnýn hak 
ettiði, davranýþ biçimi bu.