İş takvimi, halkın takvimi...

Her kurum işlerini sağlıklı yürütebilmek adına aylık, yıllık iş planları yapar. Mesela trafoların bakımı buna göre yapılır. Hangi trafonun, ne zaman bakıma alınacağı, bakım sırasında nerelere elektrik verilemeyeceği, önceden bellidir. 

Ancak kurumların takvimleri zaman zaman insanların takvimiyle çelişiyor. Geçmişte Gölge Başkan köşesini yazdığım günlerde de bu meseleyi çok tartışmaya açtım ama artık daha kesin sonuçlara ihtiyaç var.

***

Yılın en soğuk gününü düşünün... Meteoroloji önceden uyardığı için biliyoruz ama o gün bizim trafoda önceden planlanmış bakım var diyelim. Elektrik yok, kombi çalışmıyor yani kaloriferler de yanmıyor, sular buz gibi. Evde bebeğiniz, evde hastanız, evde yaşlınız olabilir ya da siz hasta olabilirsiniz, fark etmez iş planı geliyor ve vatandaş takviminin önüne geçiyor. Yılın en sıcak gününü düşünün... Diyelim ki o gün mahallenizde su borularının değiştirilmesi planı yapılmış yani su yok. Vıcık vıcık terlediğinizde duş almak istiyorsunuz, çocuğunuz sokaktan ter ve kir-pas içinde geldi yıkanması lazım ama su yok.

Yılın en soğuk ya da en sıcak günlerini sadece örnek olarak yazdım, başka örnekler de var. Mesela yol kenarındaki çiçek ve çimlerin sulanması takvimi. Çok önemli bir maç ya da konser olduğu gün, trafik daha da yoğun olduğunda, iş takvimine uymak demek trafiği daha da karmaşık hale getirmek demek. Bir başka örnek, mesela İstanbul’un önemli bir konuğu ağırladığı ya da önemli bir zirveye ev sahipliği yaptığı gün Karayolları en azından yoğunluğu artacak güzergahlarda refüj yenileme çalışması yapmamalı...  Daha bir sürü örnek yazabilirim ama bu kadarı yeter sanırım. Dert örnekler bulmak değil bunlara çözüm üretmek.

***

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, İSKİ’nin 96 saat su kesintisine neden olacak planlı çalışmasını iptal etmesi bu açıdan önemli bir örnek. İSKİ’ye hem kendi alanında yaptıklarından hem de Türkiye’den tutun da Pakistan’a kadar felaketlere koşmasından dolayı çok saygı duyarım ama vatandaşın takvimi, iş takviminin üzerine çıktığı için de çok mutlu oldum. Peki kurumlar iş takvimine uymadan çalışabilirler mi? Elbette çalışabilirler, bazen fazla mesai yaptırarak bazen taşeron kullanarak aradaki farklar kapatılabilir.

Bütçede küçük gedikler açılmasına neden olabilir bu tercih ama 
vatandaşın takvimi her zaman iş planının üstünde olmalıdır. Doğru olan, bu ülke vatandaşının hak 
ettiği, davranış biçimi bu.