Ýþbaþý eðitim programlarýnda son deðiþiklikler

Mesleki deneyimi olmayan kiþilere mesleki deneyim ve iþ tecrübesi kazandýrarak bu kiþilerin istihdam edilebilirliklerini artýrmak amacýyla iþbaþý eðitim programý düzenlenmektedir. Ayrýca, program ile birlikte iþverenler iþe alacaklarý kiþileri, kendi iþyerlerinde yetiþtirmektedirler.

Yararlanma Þartlarý

ÝÞKUR'a kayýtlý iþsiz olmak

· 15 yaþýný tamamlamýþ olmak

· Ýþverenin birinci veya ikinci derece kan hýsýmý veya eþi olmamak

· Program baþlangýcýndan önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarýna ait primi yatýrýlmamýþ olmak

· Programýn baþlama tarihinden önceki üç aylýk dönemde programa baþvuru yapan iþverenin çalýþaný olmamak

· Ýþ ve meslek danýþmanlýðý hizmetlerinden faydalanmak

· Emekli olmamak

· Programa katýlmama yönünde yaptýrým uygulanmýyor olmak.

Tüm ortaöðretim, yükseköðretim ve açýk öðretim öðrencileri de programa katýlabilmektedir. Ayrýca, iþsizlik ödeneði alanlar da program katýlýmcýsý olabilmektedir.

En az 2 çalýþaný olan iþverenlerin yararlanabildiði program kapsamýnda iþverenler, sigortalý sayýlarýnýn %30'una kadar katýlýmcý talep edebilmektedir.

Ýþbaþý eðitim programý kapsamýnda iþverenlerin en az %50 istihdam yükümlülüðü bulunmaktadýr. Bu kapsamda iþverenlerin, programa katýlanlarýn en az %50'sini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katý kadar süreyle istihdam etmesi gerekmektedir.

Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürlüðü Aktif Ýþgücü Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan 03.02.2022 tarihinde "Ýþbaþý Eðitim Programlarý" hakkýnda Genel yazý yayýmlanmýþ bulunmaktadýr.

Genel yazý kapsamýnda aktif iþgücü hizmetleri mevzuatý kapsamýnda düzenlenen kurs/programlarýn daha etkin ve verimli bir þekilde yürütülmesi amacýyla mevzuatta düzenlenen ancak sistemsel kontrol bulunmayan durumlara iliþkin ÝÞKUR bilgi iþlem altyapýsýna yeni kurallar eklenmiþ bulunmaktadýr. Ýþbaþý Eðitim Programlarýna dair yeni düzenlemeler þu þekildedir:

· 78 fiili gün olarak planlanacak programlar her halükarda izleyen yýlýn 30 Haziran tarihini geçmemek üzere en fazla beþ takvim ayýna yayýlarak planlama yapýlabilecektir. Ara verme durumunda her halükarda izleyen yýlýn 30 Haziran'ýný geçmemek ve 78 fiili günü aþmamak üzere ara verme ayý kadar ekleme yapýlmasýna izin verilecektir.

· Ýmalat ve biliþim mesleklerinde her halükarda izleyen yýlýn 30 Haziran tarihini geçmemek üzere programlar en fazla 156 fiili gün olarak planlanabilecek ve en fazla sekiz takvim ayýna yayýlarak planlanabilecektir.

· Ara verme durumunda her halükarda izleyen yýlýn 30 Haziran'ýný geçmemek ve 156 fiili günü aþmamak üzere ara verme günü kadar ekleme yapýlmasýna izin verilecektir.

· Geleceðin mesleklerinde düzenlenecek programlar her halükarda izleyen yýlýn 30 Haziran tarihini geçememek üzere programlar en fazla 234 fiili gün olarak planlanabilecek ve en fazla 11 takvim ayýna yayýlarak planlama yapýlabilecektir. Ara vermek durumunda her halükarda izleyen yýlýn 30 Haziran'ýn geçmemek ve 234 fiili günü aþmamak üzere ara verme ayý kadar ekleme yapýlmasýna izin verilecektir.

· Ýþbaþý eðitim programý kapsamýnda iþlemlerin yapýlabilmesi için ÝÞKUR sisteminde öncelikle "yedek yönetici" tanýmlamasý yapýlmasý zorunlu hale getirilmiþtir.

· Ýþbaþý eðitim programlarýnda katýlýmcý ekleme iþlemleri programýn ¼ lük süresi içerisinde olmak þartýyla yalnýzca programýn açýldýðý ay içerisinde yapýlabilecektir. Takip eden aylarda ¼ 'lük süre içerisinde olsa dahi ayný program için katýlýmcý eklenmesine onay verilmeyecektir.

Program süresi biliþim ve imalat sektörlerindeki iþyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diðer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadýr.

Siber güvenlik, bulut biliþim, oyun geliþtirme uzmaný ve kodlama gibi çaðýmýzýn ve geleceðin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan iþbaþý eðitim programlarýna katýlan 18-29 yaþ arasý gençler için iþbaþý eðitim programlarýnýn süresi en fazla 9 ay uygulanmaktadýr.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öðrenme modüllerinin veya üniversite eðitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydýyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aþmamak kaydýyla haftalýk 45 saati geçmeyecek þekilde planlanabilmektedir.