Ýþbaþý eðitimi geliþiyor

Ýþbaþý eðitim programlarý, günümüzde de gerek iþçinin niteliðinin arttýrýlmasý gerekse de iþverene çalýþanlarý iþbaþýnda görme fýrsatý vermesi sebebiyle, büyük bir öneme sahiptir. 

Özellikle, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý görevine Sayýn Süleyman Soylu’nun baþlamasýyla birlikte aktif iþgücü ve istihdam politikalarýnda da yeni bir dönem baþlamýþ oldu. Gerek Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý gerek SGK gerekse de Türkiye Ýþ Kurumu gerekse de Mesleki Yeterlilik Kurumu bünyelerinde, istihdamý destekleyici politikalar etkili olmaya baþladý.

Bu hizmetlerin usul ve esaslarýnýn düzenlendiði Aktif Ýþgücü Hizmetleri Yönetmeliði’nde deðiþiklikler yapýlmýþ olup, bu deðiþiklikler 12.02.2016 tarih ve 29622 sayýlý Resmi Gazete’de yayýnlanmýþtýr.

-Mesleki eðitim kurslarý ile ilgili deðiþiklikler

Kamu kurum ve kuruluþlarýndan mesleki eðitim kursu talebi gelirse istihdam garantisiz kurs açabilmek mümkün olacaktýr.

Eðitimlere katýlmalarýna ve kurs sonunda istihdam edilmelerine engel durumlarý bulunmayan sadece yükseköðrenim ve açýk öðretim öðrencileri kurslara katýlabileceklerdir.

Mesleki eðitim kursu verilmesi hususunda ÝÞKUR’la protokol imzalayan yüklenicinin birinci ve ikinci derece kan hýsmý olan kiþilerin kursiyer olmasý durumunda, bu kiþiler toplam kursiyer sayýsýna ilave edilmez ve bu kiþilere ve bu kiþiler için yükleniciye ÝÞKUR tarafýndan herhangi bir ödeme yapýlmaz. Ancak bu durumdaki kiþilere iþ kazasý ve meslek hastalýðý ile genel saðlýk sigortasý primleri ÝÞKUR tarafýndan ödenir, kurs bitirme belgesi veya sertifika verilir.

- Ýþbaþý eðitim programlarý ile ilgili deðiþiklikler

1- Bireyler açýsýndan iþbaþý eðitim programýn katýlma þartlarý arasýnda öðrenci olmamak þartý kaldýrýlmýþtýr. Dolayýsýyla diðer þartlarý da taþýmak kaydýyla programa devam etmelerine engel durumlarý bulunmayan öðrenciler de programa katýlabileceklerdir.

Ýþbaþý eðitim programlarýndan yararlanma þartlarý

ÝÞKUR’a kayýtlý iþsizler

- 15 yaþýný tamamlamýþ olmak

- Ýþverenin birinci ve ikinci derece kan hýsýmý veya eþi olmamak

- Emekli olmamak

- Programýn baþlama tarihinden önceki üç aylýk dönemde programýn yapýlacaðý iþyerinin çalýþaný olmamak

- Ýþ ve meslek danýþmanlýðý hizmetlerinden faydalanmak

Ýþ ve meslek danýþmanlýðý hizmetlerinden faydalanmak

ÝÞKUR’a kayýtlý iþyerleri

- 4857 sayýlý ve 5510 sayýlý Kanunlar gereðince 4a kapsamýnda en az 2 kiþi çalýþtýran iþyeri.

2- Katýlýmcýlar, yirmi dört ay içinde en fazla 160 fiili gün iþbaþý eðitim programýndan yararlanabilmeleri söz konusuyken bu süre iki katýna çýkarmýþtýr. Dolayýsýyla katýlýmcý, yirmi dört ay içinde en fazla 320 fiili gün programdan yararlanabilecektir.

3- ÝEP’den yararlanan iþverenden vergi, SGK prim borcu ve SGK veya ÝÞKUR tarafýndan kesilmiþ idari para cezasýnýn olmadýðýna dair belge istenmeyecektir.

4- Kýsa çalýþma ödeneði ve ücret garanti fonundan yararlanan iþverenler, yararlandýklarý süre boyunca yeni katýlýmcý talebinde bulunmayacaklardýr.

5- Eðer iþveren katýlýmcýlarýn en az yüzde ellisinin program sonunda istihdamýnýn taahhüt edilmesi durumunda, fiili çalýþan sigortalý sayýsýnýn en fazla yüzde otuzuna kadar katýlýmcý talep edebilir. (Eðer yüzde elli taahhüt verilmemiþse iki ile on arasýnda çalýþaný bulunanlar bir, on bir ve üzerinde çalýþaný olanlar ise fiili çalýþan sigortalý sayýsýnýn onda biri kadar iþbaþý eðitim programý katýlýmcýsý talep edebilmektedir.)

6- Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðü, iþbaþý Eðitim Programýndan sorumlu bir asli bir de yedek sorumlu atayacaktýr. Sorumlu memurlarýn görevleri programa iliþkin bilgi ve belgelerin iþverenle iletiþime geçilerek ibraz edilmesini saðlamak, yasal konularda iþvereni bilgilendirmektir. Ayrýca en az 1 kere programýný ziyaret etmeleri esastýr.

7- Ýstidam yükümlülüðünün yerine getirilmesinde yarý zamanlý, periyodik çalýþma, yevmiyeli eleman, ekstra eleman gibi çalýþtýrýlmasý halinde bu kapsamda çalýþtýrýlan iþçiler de dikkate alýnacaktýr.

8- Ýþbaþý Eðitim Programý katýlýmcýlarýnýn devamlýlýðýný kontrol etmek iþverene aittir. Bu anlamda ÝÞKUR devamlýlýðýn kontrolü için elektronik sistem kullanabilecektir.

9- Ýþbaþý eðitim programýna katýlanlara geldikleri fiili gün kadar ödeme yapýlmaktaydý. Ancak deðiþiklikle birlikte zaruri giderlerin yaný sýra katýlýmcýnýn devam ettiði günler dikkate alýnarak hafta tatili günleri için de ödeme yapýlabilecektir.

10- Program baþýnda iþtiham taahhüdü verilmiþse taahhüdün yerine getirilip getirilmediði kontrol edilir. Eðer istidam taahhüdü yerine getirilmemiþse devam eden programlar sonlandýrýlýr, katýlýmcýya ödenen tutarlar faiziyle iþverenden tahsil edilir ayrýca iþveren kurs ve programlardan 12 ay süreyle men edilir.

11- Program süresine baðlý olarak katýlýmcýlara 2016 yýlýnda geçerli net asgari ücret düzeyinde (1.300 TL) gelir elde etme imkâný da verilmektedir. Katýlýmcýlara günlük 50 TL zaruri gider ödemesi ÝÞKUR tarafýndan yapýlmaktadýr.

- Bekleme Süresi

Kursiyerler ve katýlýmcýlar için kurs ve/veya programlar (giriþimcilik eðitim programý ve çalýþanlarýn mesleki eðitimi hariç) arasýnda altý ay bekleme süresi bulunur. Ancak kurs sonrasýnda bir ay içinde ayný meslekte düzenlenen iþbaþý eðitim programýna katýlmak istenmesi halinde bu þart aranmaz. Ayrýca, yirmi dört ay içinde en fazla üç yüz yirmi fiili günü geçmemek kaydýyla iki iþbaþý eðitim programý arasýnda bekleme süresi üç ay olarak uygulanýr.

5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (4) numaralý alt bendine tabi olarak tarýmsal faaliyette bulunanlar ile isteðe baðlý sigortalýlar, iþsiz olmak þartý dýþýnda belirtilen diðer þartlarý taþýmak kaydýyla kurslara ve programlara katýlabilirler.