Türkiye Ýþ Kurumu’nun, iþsizlikle mücadelede ifa ettiði önemli hizmetleri artan oranda görüyoruz. Zaman zaman da bu köþeden güzel çalýþmalarýný okurlarýmýzla paylaþýyoruz. ÝÞKUR personeli daha aktif, yol gösterici, iþsize de iþverene de iþ arayana da oldukça yardýmcý ve geliþmelere açýk hizmetleriyle istihdamýn korunmasýnda ve geliþtirilmesinde öncü ve örnek bir kurum oldu. ÝÞKUR kapsamýnda en çok tercih edilen hizmetlerden biri olan iþbaþý eðitim programý ile teorik ve pratik eðitimin birlikte yürütüldüðü, iþe baþlamadan önce iþyeri kültürünün ve iþleyiþinin görülebildiði program sayesinde kalýcý istihdamý saðlanmasý hedeflendi. Bir yandan yeni mezun ve tecrübesi olmadýðýndan dolayý iþ bulamayan gençlerimize tecrübe kazandýrmakta ve öte yandan iþverenlere de kendi kurum kültürlerine uygun adaylarýn yetiþtirilmesini saðlýyor.
Ýþbaþý eðitim programlarý, ÝÞKUR’a kayýtlý iþsizlerin bilgilerini uygulama yaparak pekiþtirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarýný saðlamak amacýyla düzenlenmektedir. Ýþbaþý eðitim programý, en az iki sigortalý çalýþaný olan ve ÝÞKUR’a kayýtlý iþyerlerinde uygulanabilir.
Ýþbaþý eðitimin amacý iþ yaparken mesleki deneyim kazanmak olduðundan katýlýmcýlarýn programa devam etmeleri zorunludur. Kabul edilebilir mazereti olanlara izin verilebilir. Ýþveren bu mazeret izini ÝÞKUR’a sunacaðý devam çizelgesinde belirtmelidir.
Katýlýmcýlarýn devam ettikleri her gün için kendilerine ÝÞKUR tarafýndan zaruri gider ödemesi yapýlýr. Ödeme gerçekleþtirilirken katýlýmcýnýn programa devam ettiði günlerin sayýsý dikkate alýnarak hafta tatil günleri için de ödeme yapýlabilir. Katýlýmcý öðrenci ise bu tutarýn %75’ini, iþsizlik ödeneði alan kiþiyse %50 sini alýr. Öðrenci veya iþsizlik ödeneði almayan katýlýmcý haftada 6 gün ve ayda 26 gün devam ederse halinde net asgari ücret civarýnda ödeme alabilecektir.
Katýlýmcýlarýn ödeme alabilmesi için iþveren tarafýndan katýlýmcýlarýn devam durumlarýnýn haftalýk olarak en geç cumartesi saat 23:59’a kadar sisteme girmesi zorunludur. Devam durumlarýnýn sisteme girilmemesinden doðan her türlü zarardan iþveren sorumludur. Çalýþanlarýnýn iþe giriþ ve çýkýþlarýnýn elektronik araç ve gereçlerle takip edildiði iþyerlerinden devam çizelgesi istenmemektedir.
Katýlýmcý devam durumlarýnýn süresi içerisinde sisteme girilmemesi durumunda, giriþ yapýlmayan günlere ait ÝÞKUR tarafýndan ödenen zaruri gider ve sigorta prim giderleri ile bu giderlere iliþkin olarak ödenen tüm ceza ve mali yükümlülükler iþverenden tahsil edilir. Gecikmeden dolayý SGK tarafýndan ÝÞKUR’a idari para cezasý kesilmesi durumunda, söz konusu ceza da iþverenden tahsil edilecektir.
***
Okurumuz S. Bozkurt, “Öncelikle bu bilgileri bizlerle paylaþtýðýn için teþekkür ediyoruz. Kiþi SGK emeklisiydi, bekardý ve vefat etti. Annesi ev hanýmý, babasý SGK emeklisi. Bir kardeþi evli ayrý adreste yaþýyor. Diðer kardeþi bekar ve iþsiz anne baba ile kalýyor. Hane halký 3 kiþi gelir sadece babanýn SGK emekli aylýðý. Ölen kiþinin eþ-çocuðu olmadýðýna göre emekli aylýðýný kim alacak? 2014 yýlýndan itibaren maaþý alamýyorlar devlete kalýyor. Nasýl bu maaþý anneye babaya veya kardeþe baðlatabiliriz?” diyor.
Sosyal güvenlik sistemimize göre vefat eden iþçinin kardeþine maaþ baðlanmaz. Ayrýca, vefat eden iþçinin emekli aylýðý alan babasýna da maaþ baðlanmaz.
Bu durumda, anneye aylýk baðlanmasý için öncelikle yazýlý baþvuru yapýlmasý gerekiyor. Baþvuru sonrasý anne ve babanýn gelirleri toplamý ikiye bölünür. Çýkan Rakam asgari ücretin netinden az ise, yani ortalamasý 1450 TL’den az ise anneye aylýk baðlanýr. Annenin aylýk baðlanmasý için SGK ya yazýlý baþvuru yapmasý gerekir.