Ekonomik daralmayla birlikte istihdamda yaþanan sýkýntýlarýn çözümü için çeþitli teþvikler uygulanýyor.
Baþta 5 puanlýk SGK prim teþviki olmak üzere, 6111 teþviki, Ar-Ge Teþviki, 7103 Teþviki, Asgari Ücret Desteði olmak üzere çok sayýda teþvik ve destekler uygulanýyor.
Ýþte bu kapsamda Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan “100 Günlük Eylem Planý” kapsamýnda hayata geçirilen “Ýþe Ýlk Adým Projesi” ile de üniversite mezunlarýna önce mesleki deneyim kazandýrýlacak ve daha sonra istihdam edilmeleri saðlanacak.
Düzenlenecek program sonrasýnda iþverenlerden bu kiþileri mevcut iþbaþý eðitim programlarýndaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecek. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise on iki ay süreyle iþverenlerin bu kiþileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecek.
Ýþbaþý eðitim programý sonrasýnda zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin %50’sine karþýlýk gelen tutarý Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanacak.
Ayrýca zorunlu istihdam sürecinden sonra iþveren tarafýndan on iki ay süreyle bu kiþileri istihdam etmeye devam edeceðine dair taahhüt verilmesi durumunda istihdam edilecek bu kiþiler için on iki ay süresince net asgari ücretin %25’i Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanmaya devam edilecek.
Proje kapsamýnda verilecek destek 01.08.2018-31.12.2018 tarihleri arasýnda açýlan programlarý kapsayacaktýr.
***
Destekten yararlanma þartlarý
Proje kapsamýnda düzenlenecek programlara 18-29 yaþ aralýðýndaki (en az 19 yaþýndan gün almýþ ve 30 yaþýndan gün almamýþ olan) iki yýllýk yüksekokul veya dört yýllýk fakülte mezunlarý katýlacaktýr.
Proje kapsamýndaki programlardan yararlanmak için mezuniyet þartý aranacaktýr.
Zorunlu istihdam sürecinden sonra destekten yararlanmak isteyen iþveren ile il müdürlüðü arasýnda destekten yararlanýlacak kiþi sayýsý, destek süresi (12 ay olacak þekilde), destek miktarý vb. hususlarý içeren Ýsteðe Baðlý Ýstihdam Sözleþmesi imzalanýr.
Ýþverenler, programýn bittiði tarihteki fiili çalýþan sayýsýna eþit veya bu sayýdan fazla sigortalý çalýþtýrdýklarý aylarda destekten faydalanabilecektir.
SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiþ sigorta primi, iþsizlik sigortasý primi, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý, gecikme zammý ve yapýlandýrýlmamýþ vergi borcu bulunan iþverenler destekten faydalanamazlar.
Ödeme dekontlarý ve sigortalý hizmet listeleri ücret ödemesinin gerçekleþtirildiði ay sonunu takip eden yedinci iþ günü mesai bitimine kadar il müdürlüðüne ibraz edilmelidir. Aksi takdirde ilgili ay için destekten faydalanýlamayacaktýr.
Program sonrasýndaki zorunlu istihdam süreci baþlamadan önce katýlýmcý istihdam edilmeyi kabul etmezse iþverenin katýlýmcý yerine program dýþý istihdam yaparak destekten yararlanmasý mümkün olmayacaktýr.
Ödemeler, zorunlu istihdam sürecinde tek seferde, isteðe baðlý istihdam sürecinde ise aylýk olarak istenen belgelerin iþveren tarafýndan ÝÞKUR’a ibrazý ve bu belgelerin Kurum tarafýndan inceleme iþlemlerinin tamamlanmasý sonucunda yapýlýr.
Belgelerin tesliminden itibaren il müdürlükleri tarafýndan gerekli incelemeler yapýlarak on iþgünü içerisinde net asgari ücret üzerinden hesaplanan miktarlar iþverenin hesabýna aktarýlarak ödemeler gerçekleþtirilir. Banka ödeme dekontlarý her durumda ödemesi yapýlacak aya ait olmalýdýr.
Ýþverene ücret desteði dýþýnda ÝÞKUR tarafýndan herhangi bir ödeme (sigorta primi, vergi vb.) yapýlmayacaktýr.
***
Ýþveren eðitim verecek
Ýþveren tarafýndan, ücret desteði saðlanan süre boyunca destek saðlanan kiþiye ayda en az sekiz saat süreyle Mesleki Eðitim/Oryantasyon/Ýþe Uyum/Çalýþma Hayatýna Uyum eðitimi vermek/verdirmek zorundadýr.
Eðitim tek seferde de verilebilir; istenirse günde bir saatten az olmamak üzere günlere bölünerek de verilebilir. Verilen eðitimlere dair Eðitim Raporunun izleyen ayýn yedinci iþ günü mesai bitimine kadar ÝÞKUR’a ibraz edilmesi gerekmektedir.