Ýþçi Çýkarma “Destek Al”

Tüm Dünyada olduðu gibi ülkemizde de Koronavirüsü bir yandan insan saðlýðýný olumsuz etkilerken, öbür yandan da tüm global ekonomiyi kýskaca almýþ durumda. Koronavirüsü salgýnýndan bir çok sektör doðrudan veya dolaylý olarak etkilendi. Devletimiz bu zor günleri atlatýp iþletmeleri ayakta tutabilmek için her fedakarlýðý yapýyor.

Bu anlamda Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan’ýn talimatlarý ile salgýndan doðrudan etkilenen bir çok sektör için destek paketleri açýklandý. Bu destek paketleri ile bir yandan iþçinin iþe devamlýlýðý saðlanýrken, öte yandan iþletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi amaçlandý. Öte yandan vatandaþlarýn Koronavirüsü salgýný kapsamýnda saðlýk hizmetlerinden yararlanmasý için de tüm imkanlarýný kullanýyor.

Bu kapsamda AVM’ler, perakende ticaret, metal sanayii, otomotiv imalatý ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatý, depolama, lojistik ve ulaþým, sinema ve tiyatro, otel, tur operatörleri ve seyahat acenteleri gibi konaklama faaliyetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon, saðlýk hizmetleri, mobilya imalatý gibi sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerle Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan alýnan tedbirler kapsamýnda faaliyetleri geçici süre ile durdurulan sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler mücbir sebep halinde olduðu kabul edildi.

Bu mükelleflerin Nisan, Mayýs ve Haziran aylarýnda vermeleri gereken muhtasar ve katma deðer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatýldý. Söz konusu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altýþar ay uzatýlarak ödemelerin Ekim, Kasým ve Aralýk aylarýnýn son haftasý içerisinde yapýlabilmesi saðlandý.

ÝÞE DEVAM KREDÝSÝ

Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak reel sektörün finansman ihtiyacýnýn karþýlanmasý amacýyla Ziraat Bankasý, Halkbank, Vakýfbank, Ziraat Katýlým ve Vakýf Katýlým, ‘Ekonomik Ýstikrar Kalkaný’ tedbirleri doðrultusunda “iþe devam kredisi” ile iþletmelere can suyu verilmesini saðladý. Ýþçi çýkarmamak þartýyla yüzde 7,5 faizle 100 milyon liraya kadar indirimli kredi kullandýrýlacak. Böylece iþyerleri hem iþçi maaþlarýný hem de iþletmenin giderlerini ödeyebilecek.

ÝÞÇÝ ÇIKARMA KISA ÇALIÞMAYA BAÞVUR

Bu zor günlerde Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan 18 Martta açýklanan kýsa çalýþmadan yararlanmayý kolaylaþtýran düzenleme yürürlüðe girdi.

30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklý zorlayýcý sebep gerekçesiyle yapýlan kýsa çalýþma baþvurularý için, kýsa çalýþma baþlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yýl içinde 450 gün sigortalý olarak çalýþýp iþsizlik sigortasý primi ödenmiþ olmasý þeklinde uygulanacak. Bu koþulu taþýmayanlar, kýsa çalýþma süresini geçmemek üzere son iþsizlik ödeneði hak sahipliðinden kalan süre kadar kýsa çalýþma ödeneðinden yararlanmaya devam edecek.

Ýþverenlerin iþ yerinde kýsa çalýþma uygulanan dönemde (iþçinin ahlak ve iyiniyet kuralýna uymamasý nedeniyle fesihler hariç olmak üzere) iþveren tarafýndan iþçi çýkarýlmamasý gerekiyor. Bu madde kapsamýnda yapýlan baþvurular, baþvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandýrýlacak. Umarýz bu zor günlerde hiçbir iþyeri ve çalýþan 60 gün beklemek zorunda kalmaz, 1-2 hafta içinde sonuçlandýrýlýr.

MUHTASAR MÜJDESÝ GELECEK MÝ?

Esasýnda birçok kiþi Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak’tan 1 Mart 2020 itibariyle yürürlüðe girecek Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini yýlsonuna kadar erteleme müjdesi bekliyor, biz de buradan duyurmuþ olalým.

Bu zor günleri, iþçi, iþveren ve devlet dayanýþmasýyla, vatandaþýn hayatýný kolaylaþtýrarak ve saðduyuyla atlatabiliriz. Haydi Türkiye’m, mecbur deðilsen evde kal….