Özel istihdam bürolarý aracýlýðýyla geçici iþ iliþkisi kurulmasý ve uzaktan çalýþma gibi esnek çalýþma modelini öngören Ýþ Kanunu Ýle Türkiye Ýþ Kurumu Kanunu’nda deðiþiklik öngören tasarý TBMM Baþkanlýðý’na sunuldu.
Önceli gün, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýmýz Sayýn Süleyman Soylu’nun ev sahipliðinde bir grup gazeteci ile bir araya geldik. Baþta her dönemin en çok merak edilen konularýndan birisi olan kýdem tazminatý, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði, Ýþ Güvencesi, Esnek Çalýþma ve Kayýtdýþý Ýstihdama kadar bir çok konu konuþuldu.
Çalýþma Bakanýmýz Sayýn Süleyman Soylu ve ekibinin tüm sorularýmýza içtenlikle ve samimiyetle verdikleri cevaplar, çalýþma hayatýnda 2016 yýlýnda önemli deðiþiklikler olacaðýný gösteriyor.
Yakýn bir tarihte TBMM’de görüþülmesini beklediðimiz esnek çalýþmaya iliþkin tasarýyla ilgili olarak açýklamalarda bulunan Sayýn Süleyman Soylu, Güvenceli esneklik ile ILO normlarý ve AB standartlarýna bir adým daha yaklaþýlacaðýný belirtti.
UZAKTAN ÇALIÞMA
Avrupa Birliði’ne göre tele çalýþma, çalýþanlarýn müþterilerden iþverenlerden ve iþyerlerinden uzakta bir mekanda yaptýklarý ve bilgi teknolojileriyle iletiþimin etkin bir þekilde kullanýldýðý bir çalýþma þeklidir.
Ekonomik ve sosyal hayatýn deðiþmesi, insan odaklý esnek çalýþma anlayýþýný öncelikli politika haline getirmiþtir.
Esnek çalýþma; iþçinin seçtiði bir yerde, genellikle de kendi evinde, iþverenin doðrudan bir yönetimi ve denetimi olmaksýzýn bir malýn üretilmesi veya bir hizmetin sunulmasýdýr.
- Metal sektöründe montaj iþlerinde,
- Tekstil sektöründe üretilen parçalarýn birleþtirilmesi, dikiþ-nakýþ ve benzeri iþlerde,
- Ambalaj sanayiinde kutu yapýmý gibi iþlerde
yaygýn olarak uygulanmaktadýr. Ayrýca, kadýn, engelli ve gençler bu çalýþma biçimini tercih etmektedir.
EVDEN ÇALIÞMA VE ESNEK ÇALIÞMA
Yapýlacak yasal düzenlemeyle;
- Bilgi teknolojilerindeki deðiþime uyum,
- Ýþgücüne katýlýmýn ve istihdamýn artmasý,
- Kayýtlý çalýþma,
- Ýþgücü arz ve talep dengesi,
- Ýþ ve yaþam dengesi,
saðlanarak çalýþma hayatýnda güvenceli esneklik tesis edilecek. Buna göre;
- Ev hizmetleri ve mevsimlik tarým dýþýnda geçici iþ iliþkisine süre sýnýrlamalarý getirilecek. (4 ay-8 ay).
- Ýþ hacmi artýþýnda iþyerindeki daimi iþçi sayýsýnýn dörtte biri olacak þekilde kota getirilecek.
- Ýþveren iþten çýkardýðý iþçisini, 6 ay içerisinde geçici iþçi olarak çalýþtýramayacak.
- Son altý ayda toplu iþçi çýkarma yapýlmasý halinde geçici iþçi çalýþtýrýlamayacak.
- Grev ve lokavt esnasýnda geçici iþçi çalýþtýrýlmayacak.
- Geçici iþçi çalýþtýran iþveren, iþyerindeki istihdam durumunu iþyeri sendika temsilcisine bildirecek.
- Geçici iþ iliþkisi ile iþçinin;
- Askerlik hizmeti,
- Yýllýk izin,
- Hastalýk hali,
- Doðum izni gibi,
iþ görme edimini yerine getiremediði hallerde iþini kaybetme kaygýsý olmaksýzýn güvenceyle esnek çalýþma imkaný getiriliyor. Doðum, analýk, süt izni hallerinde ve doðum sonrasý kadýnýn kýsmi zamanlý çalýþtýðý sürelerde geçici iþçi istihdam edilmesi yolu ile hem ek istihdam saðlanacak hem de kadýn iþçinin iþi korunacaktýr.
2016 DENETÝM YILI OLACAK
Çalýþma Bakanýmýz Sayýn Süleyman Soylu 2016 yýlýnýn iþverenler yönünden denetim aðýrlýklý geçeceðini belirterek, kayýtdýþý ekonomiye izin verilmeyeceðini ifade etti.
Baþta madencilik ve inþaat sektörü olmak üzere belli bazý sektörlerde denetim olacaðýný, Türkiye’nin geçtiðimiz yýl iki seçim yaþadýðýný, seçim dönemlerinde doðal olarak denetimlerde bir azalma olduðunu, ancak 2016 yýlýnda bakanlýk olarak “etkin bir þekilde” denetimlere aðýrlýk vereceklerini, 2016 yýlýnýn iþverenler için bu açýdan sýkýcý bir yýl olabileceðini belirtti. Süleyman Soylu, çalýþma bakanlýðýnca yapýlacak denetimlerin özellikle kayýt dýþý ile mücadele ve iþ güvenliði konularýnda olacaðýný açýkladý.
Elbette denetim þart, ancak bu denetimlerde iþ barýþý bozulmadan ve iþçi-iþveren haklarýnýn korunmasý amaçlanmalýdýr.