6331 sayýlý Sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanun'unda, çalýþanlara yönelik yapýlan en önemli düzenlemeler iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimi ile mesleki eðitimlere iliþkindir.
Eðitimlerin bu kadar önemsenmesinin nedeni, iþ kazalarýnýn büyük bir bölümünün eðitim ve uygun ekipmanlar kullanýlmamasýndan kaynaklanmasýdýr.
6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunun 17. maddesi çalýþanlarýn eðitimini düzenlemekte olup iþveren, çalýþanlarýna iþe baþlamadan önce, çalýþma yeri veya iþ deðiþikliðinde, iþ ekipmanýnýn deðiþmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanmasý hâlinde eðitim vermekle yükümlüdür. Eðitimler, deðiþen ve ortaya çýkan yeni risklere uygun olarak yenilenmeli, gerektiðinde ve düzenli aralýklarla tekrarlanmalýdýr.
Çalýþanlarýn Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Eðitimlerinin Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik ile 6331 sayýlý Kanun'un 17. maddesi kapsamýnda verilecek iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimleri belirlenmiþtir. Bu eðitimler iþe baþlama eðitimi, temel eðitim, uzaktan eðitim, bilgi yenileme eðitimi, ilave eðitim ve diðer eðitimlerdir.
Ýþe baþlama eðitimi
Çalýþanlarýn Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Eðitimlerinin Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmeliðe göre iþe baþlama eðitimi; çalýþan fiilen çalýþmaya baþlamadan önce, çalýþanýn yapacaðý iþe, varsa kullanacaðý iþ ekipmanýna ve iþyerine özgü iþ saðlýðý ve güvenliði tedbirlerini içeren konularda uygulamalý olarak verilen eðitimi ifade eder.
Çalýþan fiilen çalýþmaya baþlamadan önce, iþe baþlama eðitimi almalýdýr.
Ýþe baþlama eðitimini kim verecek?
Ýþe baþlama eðitimleri iþverence veya iþveren tarafýndan görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalýþanlarca verilebilir.
Ýþe baþlama eðitiminin esaslarý;
Ýþe baþlama eðitimleri, temel eðitimlerin gerçekleþtirilmesine kadar geçen sürede çalýþanýn tehlike ve risklere karþý korunmasýný saðlayacak nitelikte olmalý ve uygulamalý olarak verilmelidir.
Ýþe baþlama eðitimi her çalýþan için en az iki saat olarak düzenlenmelidir.
Ýþe baþlama eðitimlerinde geçen süreler temel eðitim sürelerinden sayýlmaz.
Düzenlenen iþe baþlama eðitimi belgelendirilerek çalýþanýn özlük dosyasýnda saklanmalýdýr.
Ýþverenin yükümlülükleri
Ýþveren, çalýþanlarýn iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimleri ile ilgili;
a) Programlarýn hazýrlanmasý ve uygulanmasýný,
b) Eðitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini,
c) Çalýþanlarýn bu programlara katýlmasýný ve katýlýmlarýn eðitim katýlým tutanaðý ile kayýt altýna alýnmasýný,
ç) Program sonunda katýlanlar için eðitim belgesi düzenlenmesini saðlar.