A-Ýþveren hangi hususlarda ayrýmcýlýk yapamaz?
(1) Ýþveren veya iþveren tarafýndan yetkilendirilmiþ kiþi; iþverenin çalýþaný veya bu amaçla baþvuran kiþi, uygulamalý iþ deneyimi edinmek üzere bir iþyerinde bulunan veya bu amaçla baþvuran kiþi ve herhangi bir sýfatla çalýþmak ya da uygulamalý iþ deneyimi edinmek üzere iþyeri veya iþ ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyen kiþi aleyhine, bilgilenme, baþvuru, seçim kriterleri, iþe alým þartlarý ile çalýþma ve çalýþmanýn sona ermesi süreçleri dâhil olmak üzere, iþle ilgili süreçlerin hiçbirinde ayrýmcýlýk yapamaz.
(2) Yukarda belirttiðimiz ayrýmcýlýk yasaðý, iþ ilaný, iþyeri, çalýþma þartlarý, mesleki rehberlik, mesleki eðitim ve yeniden eðitimin tüm düzeylerine ve türlerine eriþim, meslekte yükselme ve mesleki hiyerarþinin tüm düzeylerine eriþim, hizmet içi eðitim, sosyal menfaatler ve benzeri hususlarý da kapsar.
(3) Ýþveren veya iþveren tarafýndan yetkilendirilmiþ kiþi, istihdam baþvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakýmý gerekçeleriyle reddedemez.
B-Þikayet baþvurusu nasýl yapýlacak?
(1) Ayrýmcýlýk yasaðý ihlalinden zarar gördüðü iddiasýnda bulunan iþe baþvuran veya çalýþan Türkiye Ýnsan Haklarý ve Eþitlik Kurumu’na baþvurabilir. Kuruma baþvuru, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlýklar aracýlýðýyla da yapýlabilir. Baþvuru hakkýnýn etkin bir þekilde kullanýlmasýna hiçbir surette engel olunamaz. Baþvurulardan herhangi bir ücret alýnmaz.
(2) Ýlgililer, Kuruma baþvurmadan önce bu Kanuna aykýrý olduðunu iddia ettikleri uygulamanýn düzeltilmesini iþverenden talep etmelidir. Bu taleplerin reddedilmesi veya otuz gün içerisinde cevap verilmemesi hâlinde Kuruma baþvuru yapýlabilir. Ancak Kurum, telafisi güç veya imkânsýz zararlarýn doðmasý ihtimali bulunan hâllerde, bu þartý aramadan baþvurularý kabul edebilir.
C-Þikayet baþvurusu nasýl incelenecek?
(1) Kurum, baþvurularý ve resen yaptýðý incelemeleri baþvuru ve resen inceleme kararý tarihinden itibaren en geç üç ay içinde sonuçlandýrýr. Bu süre, Baþkan tarafýndan bir defaya mahsus olmak üzere en fazla üç ay uzatýlabilir.
(2) Kurum, ihlal iddiasýna muhatap olan taraftan yazýlý görüþünü sunmasýný ister. Yazýlý görüþ, istemin tebliðinden itibaren on beþ gün içinde Kuruma ulaþtýrýlýr. Yazýlý görüþ, baþvuran kiþiye teblið edilerek, görüþünü tebliðden itibaren en geç on beþ gün içinde Kuruma sunmasý istenir. Talep hâlinde Baþkan bu süreleri bir defaya mahsus olmak üzere on beþ gün uzatabilir. Taraflara talepleri hâlinde Kurul önünde ayrý ayrý sözlü açýklama yapma hakký tanýnabilir.
(3) Baþkan, incelemenin özelliðine göre, görüþlerin alýnmasýndan sonra, resen veya talep üzerine taraflarý uzlaþmaya davet edebilir. Uzlaþma, insan haklarý veya ayrýmcýlýk yasaðý ihlali olduðu iddia olunan uygulamaya son verilmesi veya maðdur açýsýndan bu sonucu saðlayacak çözümleri içerebileceði gibi maðdura belli bir tazminatýn ödenmesi biçiminde de olabilir.
D-Ýdari para cezasý ne kadar?
Ayrýmcýlýk yasaðýnýn ihlali hâlinde, bu ihlalin etki ve sonuçlarýnýn aðýrlýðý, failin ekonomik durumu ve çoklu ayrýmcýlýðýn aðýrlaþtýrýcý etkisi dikkate alýnarak ihlalden sorumlu olan iþveren hakkýnda bin Türk Lirasýndan on beþ bin Türk Lirasýna kadar idari para cezasý uygulanacak.