IŞİD’in demografik ameliyatı mı?

“Demografik ameliyat” ifadesini Prof. Dr. Yasin Aktay’dan aldım. 24 TV yayınında sorularımı yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay ile konumuz, Suriye’den Türkiye’ye yönelik göç dalgasıydı. Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nin Dikmetaş köyü sınırında birikti 3000-4000 kişi. Cuma günü öğle saatlerinde Ankara, sınırı kontrolü bir şekilde açmaya karar verdi. PYD kontrolü altında bulunan Kobani bölgesinde bulunan 17-18 Kürt köyünde IŞİD zulmünden kaçan binlerce kişiye kapılar açıldı.

Önce yatılı bir okulun bahçesine alındılar. Kayıt vs işlemleri için. Ankara artık daha organize ve hazırlıklı. Sonra da çadır kentler kurulacak. Göç dalgasının devam etmesi bekleniyor. Bu işin insani yardım boyutu. Ama işin önemli bir stratejik ve politik boyutu da var. IŞİD demografik bir ameliyat mı gerçekleştiriyor? Bu soru her şeyi özetliyor aslında... PYD’nin kontrolü altındaki bölgelerden kaçanları daha fazla bir sayının izleyebileceği belirtiliyor.

IŞİD’in Irak’ta Yezidilere yönelik katliamları gibi vahşi uygulamalarına maruz kalma korkusundaki Suriyeli Kürtler, geriye dönmek için en küçük bir umutları bile kalmadan canlarını kurtardılar. Bu arada Cuma günü 24 TV ekranlarından konuyla ilgili haberleri aktaran Star Gazetesi Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan’ın adını anmadan geçmemeli. Oradaki insanlık trajedisini o kadar canlı bir şekilde anlattı ki Şeyhmus Çakan, gelen göçmenlerin gözlerindeki güvenli yere gelmenin huzurunu da hissettik, ayakkabısı olmayan çıplak ayaklı çocukların ayaklarına bulaşmış tozun kokusunu da... Gözlerimiz doldu.

Yaşasın İskoçlar bağımsızlığa ‘hayır’ dedi

Gündem İŞID ile yatıp IŞİD ile kalkarken, arada önemli bir gelişme oldu. İskoçya, bağımsızlık için referanduma gitti. Türkçesiyle tane tane anlatalım. 4 milyon İskoç seçmen, Birleşik Krallık’tan ayrılıp ayrılmamaya karar vermek üzere fikrini beyan etti.

Hani o özerklik ve bölgesel haklara çok duyarlı Avrupa Birliği var ya, bu talep için “ihtiyatlı bir çekimserlik” içinde kaldı. Öyle coşkulu bir tezahurat gelmedi AB cephesinden. Hatta, 24 TV Moderator kuşaklarında konuyu sorduğumuz İskoçya’da siyaset yapan tek Türk Sıtkı Nacar, herhangi bir destek almadıklarının altını çizdi. Aynı şey Katalonya’nın bağımsızlık talepleri için de geçerli. Diplomatik ve stratejik mesafesini koyuyor araya AB’li karar verici. Sonra da seyre dalıyor.

Ve fakat, Cumartesi sabahı kesinleşen sonuçlara göre, 4 milyon İskoç seçmen %54 oranında mevzuya sıcak bakmadığını deklere etmiş oldu. İskoçlar muhtemelen dosyayı burada kapatmayacak. Bu talebin devamı, belki bir başka referandum gündeme gelecek şüphesiz. Ok yaydan bir kere çıkınca, yaya geri dönmüyor genellikle.