Devletler eskisi gibi ticaret yapan fabrika çalýþtýran konumdan çýkýp ticareti ve sanayii teþvik eden politikalara yönelmiþlerdir.
Siyasi partilerin programlarýnda özelleþtirme özel bir yere sahiptir.
Bu baðlamda Türkiye de çaðdaþ dünyada olduðu gibi özelleþtirme politikasý uygulamýþ ve Kamu Ýktisadi Teþekkülleri KÝT'ler özelleþtirilmiþtir.
Hele de miadý dolmuþ devletin sýrtýndaki zarar eden eski fabrikalarýn özelleþtirilmesi devleti büyük bir yükten kurtarmýþtýr.
Çünkü özel sektörle mukayese edildiðinde KÝT'lerin hakikaten hem yük hem arpalýða dönüþmüþ iþletmeler olduðu gerçeði görülmüþtür.
Mesela, ben milletvekili iken ilimizdeki otuzlu yýllardan kalma þeker fabrikasýna bir iþ adamýný götürdüm. Þeker fabrikasý iþleten bir iþ adamýydý. Oturduk iþ adamý fabrika yöneticilerinden üretim bilgileri aldýktan sonra bir ton þekerin 1200 dolara mal edildiði ortaya çýkýnca, 'Ben 450 dolara mal ediyorum!' demiþti. O fabrikalar özelleþtirildi.
Özelleþtirmelerden devletin kasasýna 62 milyar dolar girdi. Buna mukabil sadece 2009-2019 arasýnda 234 milyar dolarlýk da yatýrým yapýldý.
Ancak muhalefet özelleþtirmeyi satmak peþkeþ çekmek gibi ifadelerle karalarken yapýlan yatýrýmlarý sürekli görmezden geldi/geliyor.
Fakat bu arada muhalefet Türk Telekom gibi kâr eden bir kurumun özelleþtirilmesi hususunu istismar ederek kamuoyunu yanýltamaya devam etti hâlâ da ayný söylemi sürdürüyor.
Türk Telekom'un Lübnanlý Hariri ailesine peþkeþ çekildiðini, Hariri ailesinin de bankalara borç takarak kaçtýðýný, devletin zarar ettiðini ama hükümetin Hariri ailesine hâlâ iyi davrandýðýný söyleyerek eleþtiriyor.
Doðrusu ben de detaylarý bilmediðim için bu konuda susmayý tercih ettim. Katýldýðým TV programlarýnda da birkaç kez konuya temas edildi, cevap vermedim, Yeterli bilgiye sahip deðildim.
Hafta içinde konuyu biraz araþtýrdým ve uzmanlarýndan bilgi aldým. Gördüm ki devlet gayet kârlý bir iþ yapmýþ ve öyle iddia edildiði gibi kimseye peþkeþ çekilmemiþ.
Kaldý ki 1995'ten beri Türk Telekom'un özelleþtirilmesi hep gündemdedir. DSP, ANAP, MHP koalisyon hükümeti de özelleþtirmek istiyordu, ömrü yetmedi.
Özetin özeti olarak ve madde madde belirtmek gerekirse;
Birincisi, muhalif çevrelerin iddia ettiði gibi Türk Telekom'un tamamý deðil %55'i özelleþtirilmiþ.
Geri kalan %45'in %13'ü halka açýktýr. %25'i Hazine ve Maliye bakanlýðýna aittir. %7'si de Varlýk Fonu'ndadýr.
Ýkincisi, peþkeþ çekilmemiþtir, 2005 yýlýnda ihaleye çýkýlmýþ ve ihaleyi en yüksek teklifi 6.5 milyar dolar vererek Hariri ailesinin þirketi olan Oger Telecom kazanmýþtýr.
Ýhale yasal ve þeffaftýr.
Ýþlem Oger Telecom'un Türkiye'de kurduðu Ojer Telekomünikasyon A.Þ. (OTAÞ) adlý þirket üzerinden yapýlmýþtý.
Üçüncüsü, devlet özelleþtirme bedelinin tamamýný tahsil etmiþtir.
2005 yýlýnda 1.3 milyar dolar, 2006 yýlýnda 1.4 milyar dolar, daha sonra da 4.3 milyar dolar olmak üzere aradaki gecikme bedelleriyle birlikte devlet toplam 7 milyar dolar tahsil etmiþtir.
Yani Hariri ailesi devlete kazýk atamamýþtýr. Tam tersine OTAÞ ayrýca 3 milyar dolarlýk da yatýrým yapmýþtýr.
OTAÞ'ýn borç taktýðýný söyleyerek iktidarý eleþtirenler OTAÞ'ýn nereye borçlu olduðunu söylemiyorlar sadece devleti suçluyorlar.
Oysa OTAÞ kamu bankalarýna deðil özel bankalara borçludur.
Eðer eleþtirilecekse muhatap hükümet ya da kamu bankalarý deðil özel bankalardýr.
OTAÞ, Türk Telekom'u satýn almak için bankalardan -aðýrlýklý olarak Akbank (%35), Garanti Bankasý(%22), Ýþ Bankasý(%11)- kullandýðý kredinin yeniden finansmaný için 2013'te aldýðý 4.75 milyar dolar krediyi ödeyememiþti.
(Unutulmamalýdýr ki Garanti Bankasý aðýrlýklý olarak Ýspanyollarýndýr. Ayrýca Ýþ Bankasýnýn yönetiminde bu krediyi eleþtiren CHP'li üyeler vardýr!)
Hazine ve Maliye Bakanlýðý geçen Aðustos sonunda Türk Telekom'daki yüzde 55 OTAÞ hissesinin bankalar tarafýndan devralýnmasý için onay vermiþti.
OTAÞ'ýn yüzde 55'lik hissesi Akbank, Ýþ Bankasý ve Garanti Bankasý ortaklýðýnda kurulan Levent Yapýlandýrma Yönetimi A.Þ.'ye devredildi.
Türk Telekom'u þu anda Levent Yapýlandýrma Yönetimi A.Þ. yönetmektedir.
Hülasa, Hariri'nin alýp kaçýrdýðý hiçbir þey yoktur. Hariri devlete olan borcunu ödemiþ üstelik 3 milyar dolarlýk ek yatýrým yapmýþtýr.
Hariri'nin özel bankalara borcu vardýr, bankalar da Hariri'nin hisselerine el koymuþtur.
Ýþin aslý budur!