İşin sırrı orta sahada

Beşiktaş F.Bahçe karşısında fırsat tepti. Koşullar bu kadar lehine dönmüşken, maçın 2. yarısında farklı bir oyun karakteri beklerdim ben. Beklediğim gibi olmadı. N’apalım, sağlık olsun. Beşiktaş hala şampiyonluk yarışının içinde. Cebinde ligin 2. yarısında oynayacağı F.Bahçe maçı duruyor. O maçın hangi statta, hangi tribün koşullarında oynanacağı bugün için meçhul. Ama Beşiktaş’ın o maçı alacağını varsayarsak, F.Bahçe’yle arasındaki puan farkı 4 teorik düzlemde. Kalan 4 maçta minimum puan kaybı yaşanırsa, 2. yarıda da şampiyonluk iddiasını korur Beşiktaş.

Geçen Pazar 24 TV’de, Derya Oruçoğlu’nun sunduğu Futbol 7/24’te derbiyi enine boyuna tartıştık. Orada dile getirdiğim kimi düşüncelerin özetini vermekle yetineceğim bugün: Beşiktaş, Tromsö maçlarını da dahil edersek, bundan önceki 14 maçın tam 13’ünde rakiplerinden daha fazla gol girişimi üretmeyi başarmıştı. Tek istisna gol girişimi sayısında 12-12 eşitlik olan Antalya maçıydı. Diğer deyişle, kimi maçlardaki kısa bocalama dönemleri haricinde oyun anlayışını rakibine kabul ettirmişti. İlk kez derbide bu tablo tersine döndü. Gol girişimi sayısında 1. yarı 6-5, 2. yarı 9-4 olmak üzere, toplamda 15-9’luk bir üstünlük yakaladı F.Bahçe.

Bunun temel nedeninin orta saha tercihi olduğu kanısındayım. Hep yazıyorum, benim gözümde Beşiktaş’ın ideal orta üçlüsü Fernandes-Atiba-Oğuzhan. Biliç’in maça böyle başlamasını ummuştum, olmadı. Ardından bu üçlüye dönmek için daha dk. 30’da fırsat geçti ele. Meireles atıldı, F.Bahçe orta sahaya takviye yapmadı. Veli-Motta değişikliğiyle Atiba orta sahaya çekilebilirdi. Veli’nin iyi oyununa rağmen bunu söylemekte ısrar ediyorum. Haydi, o olmadı, bu kez Veli’nin sakatlığında aynı fırsat doğdu. Ama Necip tercih edildi. Ancak Necip’in atılışı sonrasında, dk. 74’te Motta’nın oyuna girişiyle ideal üçlüye dönüldü. Ama artık çok geç kalınmıştı.

Söz konusu tercih daha erken kullanılsaydı, Oğuzhan’ın fizik olarak daha diri kalacağına, orta sahanın pas trafiğinin daha verimli olacağına, Beşiktaş’ın 10 kişilik rakibinden baskı yemeyeceğine inanıyorum. Maçın 2. yarısında skor avantajını geliştirebilirdi Beşiktaş. Buna rağmen Biliç’e güvenim sürüyor. Hem takımın hem Biliç’in şampiyonluk yarışının gerilimi açısından deneyim eksikliği var. Kısa sürede giderilecek bir eksiklik bu kanımca.